A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés I.

Az 1705-1 szőlő- és gyümölcstermesztő és az 1705-2 zöldségtermesztő szakmák számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-775-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A gyümölcsféléknek az emberiség táplálkozásában ősidők óta nagy jelentősége van. Az egyenlítő tájékán és a trópusokon sok helyen még ma is fő táplálék. Sokat fogyasztanak a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A gyümölcsféléknek az emberiség táplálkozásában ősidők óta nagy jelentősége van. Az egyenlítő tájékán és a trópusokon sok helyen még ma is fő táplálék. Sokat fogyasztanak a mérsékelt övön és a Föld északi részein is. Fontos étrendi hatása van. Különösen nagy a szerepe a vitaminellátásban. Ez az 1. táblázatból is látható, hiszen a hazánkban termelhetők közül csak néhány gyümölcsfajnak van számottevő energiatartalma is. Különösen jelentősek a gyümölcsben a savak és a sók (a vitaminokon kívül). Ezek adják a nagy táplálkozásbiológiai értéküket. A szállítási lehetőségek javulásával rohamosan nő a gyümölcsfogyasztás az egész világon, de különösen a kulturált és a tehetősebb országokban. A gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, fagyasztva, befőtt, dzsem, aszalvány és ivólé formájában is. A fagyasztás és a feldolgozás a fogyasztási idő megnyújtását és az étkezés változatosabbá tételét szolgálja. Hazánk a mérsékelt égövi gyümölcsfélék termelésére kiválóan alkalmas." Vissza

Tartalom

Hazánk gyümölcstermesztése (Főző J.) 3
A gyümölcstermesztés szerepe, jelentősége, kialakulása 3
A gyümölcstermesztés helyzete és feladatai 5
Gyümölcstermő tájaink 9
A gyümölcstermő növények csoportosítása (Főző J.) 11
Csoportosítás külső testalakulás szerint 11
Fák 11
Cserjék 11
Félcserjék 12
Dudvásszárúak 12
Csoportosítás gazdasági szempontból 12
Almagyümölcsűek 12
Csonthéjas gyümölcsűek 12
Héjasgyümölcsűek 13
Bogyósgvümölcsűek 13
A gyümölcstermő növények részei (Főző J.) 15
A gyökérrendszer 15
A gyökérzet kiterjedése 17
A gyökér növekedésére ható tényezők 19
A gyökérzet feladata 23
A törzs 25
A törzsmagasság jelentősége 25
A korona 26
A korona részei 26
Koronaformák 27
A rügy 29
Minőség szerint 29
Elhelyezkedés szerint 31
Élettartam szerint 31
A hajtás 32
A hajtások csoportosítása 32
A hajtások növekedése 33
A hajtásnövekedés szakaszossága 34
A vessző 34
A gally 38
Az ág 39
A koronarészek 39
A levél 40
A gyümölcstermő növények termőrészei 40
Az almatermésűek termőrészei 40
A csonthéjas termésűek termőrészei 41
A héjasgyümölcsűek termőrészei 42
A bogyósgyümölcsűek termőrészei 43
A virág és a virágzat 43
A virágzás ideje és lefolyása 45
Az egyes gyümölcsfajok termékenyülési viszonyai 46
A beporzás 47
A termés és a gyümölcs 47
A gyümölcshullás 48
A termésfejlődés 48
A gyümölcstermő növények szaporítása (Bagoly L.) 51
Ivaros szaporítási mód 52
A vetőmag tulajdonságai 52
A vetőmag előállítása, tárolása 53
Ivartalan szaporítási módok 53
Szaporítás természetes szaporítóképlettel 53
Szaporítás a hajtásrendszer különböző részeinek gyökereztetésével 54
A növényi szövetek tenyésztése (izolált mikroszaporítás) 60
Ivartalan szaporítási módok szövetek és szervek átültetésével 63
A gyümölcstermő növények alanyai (Bagoly L.) 72
Az alany hatása a növekedésre 72
Az alany hatása a termőre fordulásra 73
Az alany hatása a gyümölcstermésre 73
A nemes hatása az alanyokra 74
A gyümölcstermő növények fontosabb alanyai 74
Almaalanyok 74
Körtealanyok 76
Cseresznye-, meggy alanyok 77
Szilvaalanyok 78
Kajszialanyok 78
Őszibarack-és mandulaalanyok 79
Dióalanyok 81
Ribiszke- és köszmétealanyok 81
Vírusmentesítés 81
A gyümölcsszaporító anyag előállítása a faiskolában (Bagoly L.) 83
A nemes szaporítóanyag előállítása (törzsgyümölcsös, üzemi törzsfaiskola) 83
Csemetetermelés (üzemi törzsanyatelep) 85
Csemetenevelés 85
Magiskola 85
Dugványiskola
Zölddugvány-szaporító telep 87
Erősítő iskola 88
Oltványnevelés - oltványiskola 88
A kézbenoltott oltványok nevelése termesztőedényben 94
A bogyósgyümölcsűek szaporítása 95
Osztályozás, leltározás, jeltáblázás 95
Az oltványok kitermelése, tárolása, csomagolása, értékesítése 97
Faiskolai nyilvántartások 99
A gyümölcsös telepítése (Főző J.) 102
A telepítés természeti és gazdasági feltételei 102
Természeti viszonyok 102
Gazdasági viszonyok 108
A gyümölcsös típusai 110
Nagyüzemi gyümölcsös 110
Kisüzemi gyümölcsös 110
Házikert - hétvégi kert 111
Ültetési rendszerek, az ültetvény térállása 112
A gyümölcsös tervezése 114
A terület előkészítése 116
Az ültetés előkészítése, ültetés 117
A fák helyének kitűzése 117
Az ültetés ideje 118
Az ültetési anyag átvétele
A fák előkészítése az ültetéshez 120
A gyümölcsfák ültetése 120
A telepítést követő munkák 122
A fa kialakítása, metszése, koronaformák (Főző J.) 125
Az alakítás célja, a koronaalakítás elmélete 125
A koronaalakra ható tényezők 127
A metszés és a hajlítás elméleti alapjai 128
A csúcsdominancia 128
A metszés és a kihajtás erőssége 128
Metszésmódok 132
A hajtások helyzete 135
A vesszők lehajlítása, illetve leívelése 136
A hajtások csavarása 138
A metszés és a hajtáslekötözés optimális ideje 139
A sebzés hatása a növekedésre 139
A metszésmódok hatása a növekedésre 140
A metszés, a vesszőlekötözés, a hajlítás hatása a termőrészképződésre és a termésre 140
Termőegyensúly, szakaszos termés 141
Koronanevelés 142
A koronaformák kialakítása 142
A csonthéjas termésűek koronanevelése 152
Kaszás gyümölcsös 158
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv