1.034.790

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcstermesztés I. (dedikált példány)

Egyetemi jegyzet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 358 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. Gyuró Ferenc szerkesztő által dedikált példány. A könyv 1000 + 15 példányban jelent meg. 6 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

I. BEVEZETÉS
a/ A gyümölcstermesztés fogalma

A gyümölcstermesztés a kertészeti termesztésnek az az ága, amely olyan növényeket termeszt, melyek termése zömmel nyersen, illetve tartósitott... Tovább

Előszó

I. BEVEZETÉS
a/ A gyümölcstermesztés fogalma

A gyümölcstermesztés a kertészeti termesztésnek az az ága, amely olyan növényeket termeszt, melyek termése zömmel nyersen, illetve tartósitott formában fogyasztható.

A gyümölcstermesztés célja

A gyümölcstermesztés célja hazánk lakosságának gyümölcsellátása, a konzerv és hűtőipar részére a nyersanyag biztosítása, valamint az export igények kielégitése. A gyümölcsültetvények létesítésénél és üzemeltetésénél figyelembe kell venni a gyümölcs felhasználásának és értékesítésének módját. Friss fogyasztásra, konzervipari célra, illetve exportra más fajtákat termesztünk. Az alkalmazott termesztéstechnológia is a termesztési célnak megfelelően változik.

A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége

A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentőségét a bruttó termelési értéke, méretaránya, a mezőgazdasági, illetve a kertészeti termesztésből, valamint az exportból való részesedése és a táplálkozásfiziológiai szerepe határozza meg.

A gyümölcstermesztés bruttó termelési értéke

A kertészeti termesztés bruttó termelési értéke 1968-ban a mezőgazdasági növénytermesztésnek 27,4 %-át, 1975-re a tervek szerint 31,1 %-át adja. Vissza

Tartalom

I. Bevezetés 11
a/ A gyümölcstermesztés fogalma 11
A gyümölcstermesztés célja 11
A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége 11
A gyümölcstermesztés bruttó termelési értéke 11
A gyümölcstermesztés területi adatai 13
Gyümölcsös terület 13
A gyümölcsfajok száma, fajtaszerkezete 14
A gyümölcsfaállomány gyümölcsfajok szerint 14
Árugyümölcsösök fajtaszerkezete 15
Az összes gyümölcstermés alakulása 15
A gyümölcstermés gyümölcsnemek szerint 16
Gyümölcsfelhasználás 16
Gyümölcsfogyasztás 16
A gyümölcsök beltartalmi értékei 17
Egy főre jutó évi átlagos gyümölcsfogyasztás 18
A gyümölcsök konzervipari feldolgozása 19
Gyümölcsexport 19
b/ A magyar gyümölcstermesztés történetének rövid áttekintése 20
A rendszeres gyümölcstermesztés kialakulása 20
Az árugyümölcstermesztés kezdete a századfordulón 20
Az árugyümölcstermesztés a két világháború között 21
A szocialista nagyüzemi gyümölcstermesztés kiterebélyesedése 1945-1970 között 23
c/ A gyümölcstermesztés világhelyzetének vázlatos áttekintése 23
A szocialista országok gyümölcstermesztésének áttekintése 27
A jelentősebb európai tőkés országok gyümölcstermesztésének áttekintése 29
d/ A hazai gyümölcstermésztőtájak és azokban telepithető fajták 30
II. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK CSOPORTOSÍTÁSA /Dr. Gyúró F./ 35
a/ A gyümölcstermő növények csoportosítása termőhelyek szerint 35
b/ A gyümölcstermő növények csoportosítása testalakulásuk szerint 36
c/ A gyümölcstermő növények csoportosítása növényrendszertan szerint 37
d/ A gyümölcstermő növények csoportosítása gyakorlat alapján 39
III. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉSE 41
a/ A gyümölcstermő növények gyökérrendszere /Dr. Tamási J./ 41
b/ A gyümölcstermő növények törzse /Dr. Tamási J./ 48
c/ A gyümölcstermő növények koronája /Dr. Tamási J./ 50
d/ A gyümölcstermő növények virága, termése, gyümölcse /Dr. Kovács S./ 64
IV. A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI FELTÉTELEI /Dr. Kovács S./
a/ A hőmérséklet szerepe a gyümölcstermő növények életében 67
A hőmérséklet jelentőségéről általában 67
A gyümölcstermő növények hőmérsékleti igényei 68
A hőmérséklet hatása a gyümölcstermő növényekre az évi fejlődési ciklus alatt 69
A hőigény és éghajlat összefüggései 72
A magas hőmérséklet hatása 72
Az alacsony hőmérséklet által okozott károk 74
A gyümölcstermő növények egyes részeinek károsodása a fagytól 74
A fagy megjelenési formái 76
b/ A fény szerepe a gyümölcstermő növények életében 77
c/ A légmozgás szerepe a gyümölcstermő növényeknél 78
d/ A viz szerepe a gyümölcstermő növények életében 79
A viz jelentőségéről általában 79
A gyümölcstermő növények vízforgalma 80
A vízforgalmat befolyásoló tényezők 80
A gyümölcstermő növények vízigénye 82
A gyümölcstermő növények vizigénye az évi fejlődési ciklus alatt 83
A vizigény és éghajlat összefüggései 84
Csapadékformák 85
V. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK NÖVEKEDÉSE ÉS FEJLŐDÉSE /Elekné dr. - Hámoriné dr./ 87
a/ Növekedés 87
A növekedésszabályozó anyagok hatásmódjai 88
A hormonok és hatásmechanizmusuk 89
A másodlagos regulátorok és hatásmódjuk 91
A növekedés hormonális szabályozása 91
A virágkiképzés, rügydifferenciálódás feltételei 93
Florigén elmélet 94
A gravitáció hatása a faalakra és a virágképződésre 96
Gravitációs teória 96
Geoelektromos teória 96
b/ A termőrügydifferenciálódás ideje, menete és az azt elősegitő termesztési beavatkozások
A termőrügydifferenciálódás ideje 98
Különböző gyümölcsfajok és fajták termőrügydifferenciálódásának időpontja 100
A termőrügy kialakulásának menete 101
Az egyes szervek kialakulási sorrendje a virágzaton belül 102
A hőmérséklet, a fény és csapadék hatása a termőrügyek differenciálódására 103
A rügydifferenciálódást elősegitő termesztési beavatkozások 105
VI. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK VIRÁGZÁSA ÉS TERMÉKENYÜLÉSI VISZONYAI /Dr. Kovács S./ 108
a/ A virágzás 108
A virágzás ideje és az azt befolyásoló tényezők 109
b/ Megporzás és megtermékenyítés 111
A megporzás 112
A megtermékenyítés 113
c/ Termesztett gyümölcseink termékenyülési viszonyai 114
A normális megtermékenyülés akadályai 116
Önmeddőség és kölcsönös meddőség 119
Xénia, metaxénia 121
Parthenocarpia 123
Apomixis 127
d/ A gyümölcs fejlődése és érése /Hámoriné dr./ 127
A gyümölcs növekedése 141
A gyümölcs légzése 145
A klimakterikus légzés okai 148
A gyümölcs érése a fán, öregedés, elhalás 150
VII. A GYÜMÖLCSÖSÖK TELEPÍTÉSE /Dr. Gyúró F./ 151
Az ültetvény termőhelyének megválasztása 151
A telepítési rendszer megválasztása 151
Szabályos hálózatú telepitési rendszerek 154
Korszerű telepitési rendszerek 154
Hagyományos telepitési rendszerek 155
Szabálytal an halozatu telepitési rendszerek 156
A gyümölcstelepités kivitele 157
Az ültetés időpontja 160
Az oltványok előkészitése a telepítéshez 160
Az ültetés 152
Telepítés utáni munkák 163
VIII. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK METSZÉSE /Dr.Gyúró F./ 164
A metszés alapjai 164
A metszés fogalma, célja, szerepe 164
A metszés hatása a hajtásnövekedésre és a termőrészképződésre 165
Metszésmódok 170
Visszametszés és ritkitás 170
A visszametszés és ritkitás időpontja 171
Zöldmetszés 171
Fásmetszés 174
A visszametszés és a ritkitás mértéke 181
A vesszők visszametszésének mértéke 181
A ritkitó metszés mértéke 183
A visszametszés és a ritkitás módja 183
Alakitó metszés 183
Koronaalakitó metszés 186
Ifjitó metszés 189
Termőre metszés 190
A metszést kiegészitő eljárások 191
Vesszőlekötözés 191
A vesszőlekötözés technikája 193
A vessző /hajtás/ lekötözésének időpontja 195
Kötöző anyagok 196
Rügyfeletti bemetszés 197
Köpülyözés - törzserősitő bemetszés 197
Gyürüz és 198
Hajtásmegtörés és hajtáscsavarás 200
Gyökérmetszés 200
A metszés eszközei 201
Kézi eszközök 201
A metszés gépei 203
Létrák, állványok 204
IX. KORONAFORMÁK /Dr. Gyúró F./ 206
Intenziv koronaformák 206
Termőkaros orsó 206
Gyümölcs sövények 207
Hagyományos koronaformák 211
Alakfák 216
X. GYÜMÖLCSRITKITÁS /Dr. Gyúró F./ 218
Szakaszos terméshozás, alternancia 218
Gyümölcsritkitás 219
A gyumölcshullás. 220
A gyümölcsritkitás gyakorlati kivitele 222
A gyümölcshullás elősegitése 223
XI. A GYÜMÖLCSÖSÖK TALAJMÜVELÉSE /Dr. Tamási J./ 224
A talaj és a telepités összefüggései 224
A gyümölcsfák viselkedése a talaj kémhatásával szemben 226
A talajmüvelés célja és feladata 227
A talajmüvelés módjai 229
A talajmüvelés munkagépei 233
A különböző talajtípusok talajmüvelése 234
Kémiai talajmüvelés 236
XII. A GYÜMÖLCSTERMŐ NÖVÉNYEK TRÁGYÁZÁSA /Papp J. - Dr. Tamási J./ 238
A trágyázás célja és jelentősége 238
Az egyes tápanyagok szerepe és hiányuk következményei a gyümölcstermő növények életében 238
Makroelemek 239
Nitrogén 239
Foszfor 243
Kálium 246
Kalcium 246
Magnézium 248
Mikroelemek 250
Vas 251
Mangán 251
Bór 253
Cink 255
Réz 257
Molibdén 258
A gyümölcstermő növények tápanyagfelvételének módja és sajátosságai 259
A tápanyagok szállitása és átalakulása a gyümölcstermő növényekben 261
A gyökérrendszer fejlettségének és aktivitásának jelentősége a tápanyagfelvételben 262
A mikroorganizmusok élettevékenységének hatása a növények táplálkozására 263
A gyümölcstermő növények tápanyagszükséglete. 264
A gyümölcsösök szervestrágyázása 273
Szervetlen trágyák 282
A trágyázás módjai 286
A trágyázás és talajmüvelés összefüggése 295
A trágyázásnál használt erő- és munkagépek... 298
XIII. A GYÜMÖLCSÖSÖK ÖNTÖZÉSE /Dr. Kovács S./ 299
Az öntözésről általában 299
Az öntözővíz biztosítása 299
Az öntözés időpontja 300
Az öntözőviz mennyisége 302
Öntözési módszerek a gyümölcsösben 303
Az öntözés hatása a vegetativ és generativ tevékenységre 306
Az öntözés hatása a gyökérzet fejlődésére 306
Az öntözés hatása a hajtásnövekedésre 306
Az öntözés hatása a termés mennyiségére 308
Az öntözés hatása a gyümölcs minőségére 309
Az öntözés hatása a termőrügydifferenciálódásra 310
XIV. A FAGYOK ELLENI VÉDEKEZÉS /Dr. Kovács S./ 312
Füstölés 312
Fűtés 313
Permetező öntözés 313
Egyéb eljárások 314
XV. GYÜMÖLCSSZÜRET, GYÜMÖLCSTÁROLÁS 316
A szüret időpontjának meghatározása /Hámoriné dr./ 316
Az érési fokozatok jelzésére használatos módszerek /Hámoriné dr./ 320
Gyümölcs szüret /Dr. Gyúró F./ 327
Gyümölcsszedés /Dr. Gyúró F./ 327
Gyümölcsosztályozás és csomagolás /Dr. Gyúró F./ 334
Minőség szerinti válogatás 335
Nagyság /méret, suly/ szerinti osztályozás 336
Az osztályozás eszközei és gépei 336
Gyümölcscsomagolás /Dr. Gyúró F./ 337
Csomagolóeszközök 339
Csomagolási módok 342
Gyümölcsszállitás /Dr. Gyúró F./ 343
Üzemen belüli gyümölcsszállitás 343
Üzemen kivüli gyümölcsszállitás 345
Gyümölcstárolás /Hámoriné dr./ 348
A gyümölcs viselkedése a tárolóban 348
A tartós tárolást befolyásoló tényezők 349
A gyümölcstárolás technológiája /Dr. Sass P./ 353
Rövid idejű és tartós tárolás 354
Tárolási módok és módszerek 354
A gyümölcsök betárolásának, illetve tárolóban tartásának főbb szempontjai
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv