kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 472 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | 963-286-018-7 |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Dr. Gyuró Ferenc: Előszó | 9 |
| Dr. Papp János: A gyümölcstermesztés általános kérdései | 11 |
| Története | 12 |
| Nemzetközi és hazai helyzet | 15 |
| A világ gyümölcstermesztése | 15 |
| Magyarországi helyzetkép | 17 |
| Formái és fejlődési tendenciája | 22 |
| Szervezeti formái | 23 |
| Fejlődésének irányai | 25 |
| A gyümölcs táplálkozásbiológiai jelentősége | 26 |
| Dr. Terpó András: A mérsékelt égövi gyümölcsfajok rendszertani és növényföldrajzi áttekintése | 35 |
| A "rendszerezés" terminológiája | 35 |
| A rendszerezés alapegységei | 37 |
| Fajon belüli kultúrtaxonok rangfokozatai a természetes (vad) és kultúrfaj névhasználatában | 38 |
| A fajta fő jellemvonásai | 38 |
| A fajta nevezéktana | 41 |
| A fajtacsoport | 43 |
| A convarietas - kultúrrassz | 43 |
| Fajok eredete | 43 |
| Az elvadulás, kivadulás és szökevények | 45 |
| Gyümölcstermő növények és alanyaik rendszere | 47 |
| A gyümölcstermő növények gazdasági rendszertana (Ökonüm-botanikai rendszerezés) | 57 |
| A gyümölcstermő növények származási központjai | 58 |
| A kultúrnövények Vavilov-féle származási világközpontjai (Zsukovszkij továbbfejlesztésének figyelembevételével) | 59 |
| Dr. Göndör Józsefné: Gyümölcstermő növények morfológiája | 65 |
| Gyökérrendszer | 65 |
| A gyökérzet növekedését befolyásoló tényezők | 66 |
| Hajtás és ágrendszer | 67 |
| Törzs | 70 |
| A korona és részei | 71 |
| Dr. Hrotkó Károly: A gyümölcstermő növények szaporítása és a faiskolai áru minősége | 86 |
| Fajtaazonosság, klónszelekció | 86 |
| Egészségi állapot, vírusmentesség | 87 |
| A klónon belüli változások mérséklése a szaporítóanyag-termesztés rendszerében | 88 |
| A gyümölcs-faiskolai termesztés szabályozása és ellenőrzésa | 89 |
| Ültetési anyag előállítás | 90 |
| A szaporítási módok | 93 |
| Csemetenevelés | 95 |
| Ivaros szaporítás és magcsemete-nevelés | 95 |
| Bujtványcsemete előállítása | 96 |
| dugványcsemeték előállítása | 98 |
| Málnasarj-csemete nevelése | 103 |
| A szamóca szaporítása indanövények nelvelésével | 104 |
| A gyümölcsfák oltványnevelése | 105 |
| Oltványnevelési módok | 105 |
| Oltványnevelés alvószemzéssel | 107 |
| Kézben oltott oltvány nevelése | 113 |
| Az oltványiskola kitermelése | 116 |
| A gyümölcsfaoltványok tárolása | 118 |
| Az oltványok minősége | 120 |
| Dr. bubán Tamás: A gyümölcstermő növények fejlődésének egyes sajátosságai | 126 |
| Vegetatív fejlődés | 126 |
| A morfológiai megjelenés szerveződése | 126 |
| A növekedési tulajdonságok általános jellemzése | 128 |
| A virágrügyek képződése | 131 |
| A virágrügyek képződésének helye és időpontja | 132 |
| A virágrügyképződés folyamata | 134 |
| A virágrügyképződés endogén szabályozottsága | 150 |
| Dr. Nyéki József: Virágzás és termékenyülés | 158 |
| Virágzás | 158 |
| A bibe ivarérettsége és a portokok kinyílása | 160 |
| A fajták együttvirágz ása | 161 |
| Virágzási időcsoportok | 163 |
| Megporzás, termékenyülés és terméskötődés | 164 |
| Termékenyülési viszonyok | 167 |
| A fajtakombinációk értékelése és a lehetséges pollenadó fajták kiválasztása | 171 |
| Gyümölcsfajok virágzásfenológiája és termékenyülési viszonyai | 172 |
| Gyümölcsültetvények fajtatársítása | 192 |
| Fajták száma táblán belül | 193 |
| A fajták elhelyezése táblán belül | 196 |
| Szél- és rovarmegporzás | 198 |
| A megporzó rovarok repülésére ható kedvezőtlen időjárási tényezők | 200 |
| Szalai László: Gyümölcsfejlődés és -érés | 203 |
| A gyümölcs növekedése | 203 |
| A gyümölcs érése és utóérése | 205 |
| Kémiai és biokémiai változások a gyümölcsökben | 206 |
| Utóérés, öregedés | 209 |
| Dr. Soltész Miklós: Gyümölcsminőség és befolyásoló tényezői | 210 |
| A friss gyümölcs minőségének összetevői | 211 |
| A gyümölcsfajok gyümölcsminőségének sajátosságai | 214 |
| A gyümölcstermékek minősége | 215 |
| Gyümölcsösök létesítése | 217 |
| Ökológiai feltételek | 217 |
| Dr. Tőkei László: Klimatikus tényezőák | 217 |
| Dr. Papp János: Talajadottságok | 237 |
| Dr. Z. Kiss László: Közgazdasági feltételek | 239 |
| Az ültetvényberuházás tényezői | 240 |
| A gyümölcstermesztés munkaerőigénye | 245 |
| Várható változások a gyümölcstermesztésben | 246 |
| Alany- és fajtahasználat | 247 |
| Dr. Hrotkó Károly: Alanyok megválasztásának szempontjai | 247 |
| Dr. G. Tóth Magdolna: Fajták megválasztásának szempontjai | 250 |
| Dr. Sipos Béla Zoltán: Művelési rendszerek | 254 |
| A gyümölcstermő növények koronaformái | 254 |
| Telepítési rendszer, sor- és tőtávolság | 269 |
| Támaszrendszer | 270 |
| Dr. Sipos Béla Zoltán: Az ültetvénylétesítés előkészítő munkálatai | 272 |
| Telkesítés, tereprendezés, táblásítás | 272 |
| Talaj-előkészítés | 274 |
| sorok és a tőhelyek kitűzése | 276 |
| Dr. Sipos Béla Zoltán: Telepítés | 276 |
| A telepítés ideje | 276 |
| Az ültetési anyag előkészítése | 277 |
| Az ültetés kivitelezése | 278 |
| Az ültetést követő munkák, feladatok | 279 |
| A gyümölcstermesztés technológiájának alapjai | 281 |
| Dr. Papp János: A termesztéstechnológia összetevői | 281 |
| Dr. Soltész Miklós: Fenológia | 282 |
| Jelentősége és alkalmazása | 282 |
| Vegetáció és nyugalmi időszak | 284 |
| A gyümölcsfajok fenológiája | 288 |
| Termőfelület és termésszabályozás | 292 |
| Dr. Gonda István: Metszés | 292 |
| Dr. Gonda István: Metszést kiegészítő eljárások | 300 |
| Dr. Bubán Tamás: Vegyszeres növekedésszabályozás | 305 |
| Termésszabályozás | 306 |
| Talajerő-gazdálkodás | 320 |
| Dr. Papp János: Talajművelés | 320 |
| Dr. Papp János: Tápanyagellátás | 329 |
| Dr. Ligetvári Ferenc: Öntözés | 353 |
| Dr. jenser Gábor: A gyümölcsösök növényvédelme | 378 |
| A növényvédelem | 378 |
| Az integrált növényvédelem | 385 |
| A gyümölcsösök újratelepítésének kérdései | 386 |
| Betakarítás, tárolás, áruvá készítés és értékesítés | 389 |
| Dr. Sipos Béla Zoltán: Betakarítás | 389 |
| Dr. Sass Pál: Gyümölcstárolás | 422 |
| Dr. Sipos Béla Zoltán: ÍÁruvá készítés (termékkialakítás) | 438 |
| Dr. Z. Kiss László: Gyümölcsértékesítés | 454 |
| Az értékesítés módja | 454 |
| Piacszabályozás az Európai Unióban | 457 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 459 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.