| A kertészeti termelés alapjai | 3 |
| Az éghajlat | 3 |
| Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 3 |
| Az éghajlat tényezői | 4 |
| Magyarország éghajlata | 6 |
| Fontosabb meteorológiai műszerek | 12 |
| A talaj | 13 |
| A talaj keletkezése | 13 |
| A talaj alkotórészei | 18 |
| A talaj fontosabb tulajdonságai | 21 |
| A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodása | 27 |
| A talaj fejlődése | 30 |
| Fontosabb hazai talajtípusok | 31 |
| Talajjavítás. Védekezés a víz- és szélkár ellen | 35 |
| Az öntözéses termelés talajtani alapjai | 37 |
| Talajművelés és trágyázás | 39 |
| Talajművelés | 39 |
| Trágyázási alapismeretek | 43 |
| Szerves trágyák | 49 |
| Ásványi trágyák vagy más néven műtrágyák | 58 |
| Öntözés | 61 |
| Az öntözés célja | 61 |
| Az öntözés módja | 62 |
| A növényvédelem alapjai | 64 |
| A növényvédelem és a növényvédőszerek | 64 |
| A növényvédelem jelentősége és feladata | 64 |
| A növényvédelem módja | 64 |
| A növényvédőszerek | 66 |
| A növényvédőszerek és hatásuk | 67 |
| A növényvédőszerek csoportosítása | 67 |
| A permetezés technikája | 67 |
| A fontosabb növényvédőszerek | 68 |
| A permetlevek keverhetősége | 75 |
| A védekezéssel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 75 |
| Kórokozók és kártevők | 77 |
| A gyümölcstermő növények kórokozói | 77 |
| A gyümölcstermő növények állati kártevői | 79 |
| A gyümölcstermő növények gombabetegsége | 89 |
| Gyümölcstermesztéstan | 92 |
| A gyümölcstermesztés és a termőtájak kialakulásának jelentősége | 92 |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 92 |
| Gyümölcstermő tájak | 92 |
| Gyümölcstermő növényeink csoportosítása | 95 |
| Csoportosítás a külső testalakulás alapján | 95 |
| Csoportosítás gyakorlati szempontból | 95 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 96 |
| A szaporítás célja | 96 |
| A szaporítás módja | 96 |
| A szemzőhajtás és oltóvessző szedése és tárolása | 104 |
| A szemzés | 105 |
| A gyümölcstermő növények alanyai | 109 |
| A gyümölcsfacsemete nevelése a faiskolában | 112 |
| A gyümölcsfaiskolai termesztés feladata | 112 |
| A faiskola beosztása | 112 |
| A gyümölcsfaiskola működése | 112 |
| A gyümölcsfaiskolai termesztés | 113 |
| A faiskola kiegészítő részei | 121 |
| A faiskolai nyilvántartások | 121 |
| A gyümölcsös telepítése | 122 |
| A telepítés feltételei | 122 |
| A gyümölcsös formái | 123 |
| A telepítés módja | 124 |
| A telepítés utáni munkák | 133 |
| A fiatal gyümölcsös gondozása | 134 |
| A metszés | 134 |
| A koronanevelés | 137 |
| A termőfák gondozása | 144 |
| A termőfelület mérése | 144 |
| A gyümölcsfák élettani állapota | 145 |
| A rendszeresen kezelt fák koronaritkítása | 146 |
| Az elhanyagolt fák rendbehozása | 147 |
| A korona ifjítása és átoltása | 149 |
| A gyümölcs ritkítása | 150 |
| Az ágak feltámasztása | 151 |
| Talajművelés, trágyázás | 151 |
| A termőegyensúly fenntartása | 151 |
| A talajművelés módja és időpontja | 152 |
| A talajművelés eszközei | 153 |
| A gyümölcsfák tápanyagigénye, élettani állapotuk figyelembevételével | 153 |
| A trágyázás technikája | 154 |
| Köztestermesztés | 155 |
| A köztesként termeszthető növények | 156 |
| Az alma termesztése | 160 |
| Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 160 |
| Termesztési feltételei | 161 |
| Telepítésre engedélyezett fajták | 161 |
| Telepítése és metszése | 164 |
| Trágyázás | 170 |
| Talajmunkák | 170 |
| Gyümölcsszüret | 171 |
| Állati kártevők és gombabetegségek | 173 |
| Az almagyümölcsös évi védekezési munkái | 177 |
| A körte termesztése | 179 |
| Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 179 |
| Termesztési feltételei | 180 |
| Telepítésre engedélyezett fajtái | 180 |
| Telepítése | 181 |
| Az ültetvény gondozása | 182 |
| Gyümölcsszüret | 182 |
| Állati kártevők és gombabetegségek | 183 |
| A körtegyümölcsös évi védekezési munkái | 183 |
| A birs termesztése | 184 |
| A cseresznye termesztése | 184 |
| Kártevők és gombabetegségek | 186 |
| Az évi védekezés munkái | 186 |
| A meggy termesztése | 187 |
| Kártevők és gombabetegségek | 188 |
| A meggy évi védekezési munkái | 189 |
| A szilva termesztése | 189 |
| Kártevők és gombabetegségek | 190 |
| A szilva évi védekezési munkái | 192 |
| A kajszi termesztése | 192 |
| Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 192 |
| Termesztési feltételei | 193 |
| Telepítésre engedélyezett fajtái | 193 |
| Telepítése és az ültetvény gondozása | 134 |
| Gyümölcsszüret | 195 |
| Kártevők és gombabetegségek | 196 |
| Az évi védekezés munkái | 198 |
| Az őszibarack termesztése | 198 |
| Népgazdasági jelentősége és termőtájai | 198 |
| Termesztési feltétele | 198 |
| Telepítésre engedélyezett fajtái | 199 |
| Telepítése és metszése | 200 |
| Homokon álló őszibarackák metszése | 204 |
| Az ültetvény gondozása | 205 |
| Szüreti munkák | 205 |
| Kártevői és betegségei | 206 |
| Az őszibarackos évi védekezési munkái | 206 |
| A mandula termesztése | 207 |
| A dió termesztése | 208 |
| Szüreti munkák | 210 |
| Kártevői és gombabetegségei | 210 |
| A mogyoró termesztése | 210 |
| A bogyósgyümölcsűek termesztése | 211 |
| Népgazdasági jelentőségük | 211 |
| Természeti jellegzetességük | 211 |
| A köszméte termesztése | 212 |
| A ribiszke termesztése | 213 |
| A málna termesztése | 215 |
| A szamóca termesztése | 219 |
| Szőlőtermesztési alapismeretek | 222 |
| Szőlőtermesztés | 222 |
| Bevezetés | 222 |
| A szőlő teste | 222 |
| A szőlő szaporítása | 224 |
| A szőlő telepítése | 226 |
| A szőlő támaszrendszere | 228 |
| Művelési módok | 229 |
| Metszés | 230 |
| Zöldmunkák | 231 |
| Talajmunkák | 231 |
| Trágyázás | 232 |
| Növényvédelem | 232 |
| Fajtaismeret | 235 |
| Alapfajták | 235 |
| Minőségi fehér bort adó szőlőfajták | 235 |
| Fehér tömegbort adó fajták | 236 |
| Vörösborszőlő-fajták | 236 |
| Csemegeszőlő-fajták | 236 |
| Direkttermő szőlőfajták | 236 |
| Borászat | 237 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 237 |
| Egyszerű pinceműveletek | 238 |
| Gyümölcs-, szőlőtermesztési eszközök, gépek és épületek | 240 |
| Mérőeszközök, mozgás, különböző halmazállapotú testek tulajdonságai | 240 |
| Bevezetés | 240 |
| Egyszerű mérések és eszközök | 240 |
| A mozgások | 243 |
| Szilárd testek tulajdonságai | 247 |
| A munka és a teljesítmény | 253 |
| A folyadékok tulajdonságai | 254 |
| A gázok tulajdonságai | 256 |
| Hőtan | 258 |
| Kertészeti eszközök | 261 |
| Az oltás, szemzés, fanevelés eszközei | 261 |
| Talajművelő kézi szerszámok | 264 |
| A földmérés eszköze | 266 |
| Építészeti és gépesítési alapismeretek | 268 |
| Építőanyagok | 268 |
| Szigetelő anyagok | 271 |
| Szerkezeti anyagok | 271 |
| Tüzelőanyagok, kenőanyagok | 273 |
| Kötések, esőelzáró szerkezetek | 275 |
| Gépelemek | 279 |
| Mágnesesség, elektromosság | 287 |
| Mágneses alapjelenségek | 287 |
| Elektromos alapjelenségek | 288 |
| Elektromágneses indukció | 292 |
| A villamosítás a gyümölcstermesztő gazdaságban | 298 |
| Erőgépek | 298 |
| Motorok | 298 |
| A traktor általános felépítése | 307 |
| A gyümölcstermesztő üzem traktorai | 312 |
| A traktorok üzemelése és karbantartása | 323 |
| Munkagépek és eszközök | 324 |
| A gyümölcsös talajművelésének gépei | 324 |
| A gyümölcsös talajművelő gépeinek megválasztása, üzemelése és karbantartása | 340 |
| A talajfelszínt alakító gépek | 341 |
| Műtrágyaszórógépek | 342 |
| A növényvédelem gépe | 343 |
| Az öntözés gépei | 366 |
| Szőlészeti gépek és eszközök | 368 |
| A gyümölcsszüret gépei és eszközei | 372 |
| A gyümölcsosztályozás eszközei és gépei | 373 |
| A szőlő- és gyümölcsfaoltvány kiszedésének és csomagolásának gépei | 377 |
| A gyümölcs- és szőlőgazdaság épületei | 377 |
| Az épületek kijelölésének szempontjai | 377 |
| A munkásszállások | 378 |
| Raktárak | 378 |
| Permetlékeverő és töltő torony | 379 |
| Az átmeneti tároló szín | 379 |
| A gyümölcstároló | 379 |
| Az aszalóberendezések | 382 |
| A pálinkafőző | 382 |
| A szőlőfeldolgozó helyiségek | 382 |