| Előszó | 9 |
| Könyvünk célja | 10 |
| A termékenyülés problémája a múltban | 15 |
| A virág szerkezete | 17 |
| A virág fő tájai | 18 |
| A virágtakarótáj | 20 |
| A porzótáj | 22 |
| A termőtáj | 25 |
| Virágtípusok | 28 |
| A virágszerkezet törvényszerűségei | 29 |
| A virág szöveti viszonyai | 32 |
| A virágtájak hisztogenezise | 35 |
| A virágzat | 37 |
| Virágszerkezeti eltérések | 38 |
| A megporzás és a megtermékenyülés módjai | 40 |
| A megporzás folyamata és a virágszerkezet | 41 |
| A megporzás módjai és ökológiája | 42 |
| A gyümölcsfajok virágzása | 45 |
| A virágzás kezdete | 45 |
| A virágzás biológiai nullapontja és hőösszegigénye | 48 |
| A biológiai nullapont | 48 |
| A hőösszeg | 50 |
| A gyümölcsfajok virágzási sorrendje | 56 |
| Relatív virágzási idő | 59 |
| Virágzásiidő-csoportok | 61 |
| A virágzás tartama | 64 |
| Virágzásritmika és - dinamika | 67 |
| Az ivarszervek funkcióképessége | 72 |
| A gyümölcskötődés | 83 |
| A gyümölcstermő növények termékenyülési folyamata | 83 |
| A gyümölcskötődést befolyásoló tényezők | 86 |
| A terméketlenséget és a hiányos gyümölcskötődést kiváltó okok | 87 |
| A sterilitás | 91 |
| A virágok morfológiai sterilitása | 91 |
| Kondicionális steriitás és származékmeddőség | 92 |
| A fajták öntermékenyülése | 93 |
| Partenokarpia | 94 |
| Metaxénia | 95 |
| A megporzást befolyásoló tényezők | 99 |
| A megporzást gátló klinatikus tényezők | 99 |
| A virágpor mennyisége és szóródása | 100 |
| Szélmegporzás | 100 |
| Rovarmegporzás | 101 |
| A megporzáshoz szükséges méhcsaládok | 103 |
| Pollenadó fajták aránya és elrendezése | 104 |
| A fajták elhelyezése a táblában | 105 |
| Az alma termékenyülési viszonyai | 108 |
| A pollenadó almafajták aránya és elhelyezése | 110 |
| A körte termékenyülési viszonyai | 113 |
| Megtermékenyülésének genetikai akadályai | 113 |
| Származékmeddősége | 113 |
| Inkompatibilitása | 115 |
| Öntermékenyülése | 115 |
| Természetes partenokarpiája | 116 |
| Körtefajták termékenyülő- és termékenyítőkészsége | 117 |
| A gyümölcsönkénti magok száma | 118 |
| Körtefajták kölcsönös (idegen-) termékenyülése | 120 |
| Metaxéniahatások | 122 |
| A pollenadó körtefajták aránya és elhelyezése | 124 |
| A birs termékenyülési viszonyai | 131 |
| A naspolya termékenyülési viszonyai | 134 |
| A cseresznye és a meggy termékenyülési viszonyai | 136 |
| A cseresznye öntermékenyülése | 136 |
| A cseresznye inkompatibilitása | 136 |
| A meggy öntermékenyülése | 137 |
| A meggy inkompatibilitása | 139 |
| A cseresznye- és a meggyfajták idegentermékenyülése | 139 |
| A pollenadó cseresznye- és meggyfajták aránya és elhelyezése | 146 |
| A szilva termékenyülési viszonyai | 158 |
| Morfológiai meddősége | 158 |
| Virágpormeddősége | 158 |
| Önmeddősége és inkompatibilitása | 159 |
| Partenokarpiája és metaxéniája | 168 |
| Szilvafajták telepítési javaslata | 169 |
| A pollenadó szilvafajták aránya és elhelyezése | 171 |
| A kajszi termékenyülési viszonyai | 173 |
| Az őszibarack termékenyülési viszonyai | 177 |
| A pollenadó kajszi- és őszibarackfajták aránya és elhelyezése | 178 |
| A mandula termékenyülési viszonyai | 180 |
| A dió termékenyülési viszonyai | 185 |
| Termékenyülésének szabályos lefolyása | 188 |
| Eltérések a megtermékenyülés szabályos folyamatáról | 189 |
| Diósgyümölcsös-telepítési javaslat | 190 |
| A gesztenye termékenyülési viszonyai | 192 |
| Gesztenyetelepítési javaslat | 196 |
| A mogyoró termékenyülési viszonyai | 197 |
| Megporzása és megtermékenyülése | 198 |
| A köszméte termékenyülési viszonyai | 201 |
| Ön- és idegenmegporzása | 201 |
| A ribiszke termékenyülési viszonyai | 203 |
| Ön- és idegenmegporzása | 204 |
| Különböző autofertilitás-fokú fajták ön- és idegentermékenyülése | 205 |
| A pollenadó fajták jelentősége | 206 |
| A feketeribiszke fajtatársítása | 209 |
| A szamóca termékenyülési viszonyai | 213 |
| Ön- és idegenmegporzása | 214 |
| A málna, a szeder és a szedermálna termékenyülési viszonyai | 216 |
| Ön- és idegenmegporzásuk | 217 |
| Függelék | 220 |
| A termesztett gyümölcsfajok rendszertani struktúrája és a megporzási lehetőségek | 220 |
| Nómenklatúra | 220 |
| A gyümölcsfajok típusai | 221 |
| Ajánlott hazai szakirodalom | 224 |
| Összefoglaló nemzetközi forrásmunkák | 232 |