1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyszeres termésszabályozással a gépi betakarításért

Válogatás a "Növényi részek leválása" című műből

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-128-5
Megjegyzés: 11 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A biológiailag aktív anyagok gyakorlati alkalmazása lassan terjed az üzemekben. Magához az üzemi előkísérletek alapját képező, megbízható technológia kidolgozásához is hosszú idő szükséges, és elengedhetetlenül fontos hozzá a külföldi és a hazai kutatási eredmények ismerete. Ehhez nyújt segítséget a könyv, amelynek két fejezetét a T. T. Kozlovsky - az USA-ban élő szerző - által szerkesztett Növényi részek leválása c. műből vettük át. A virágok és gyümölcsök kémiai ritkítása c. fejezet (írta L. J. Edgarton) ismerteti a fontosabb gyümölcsfajok kémiai ritkítását, annak gyakorlati jelentőségét. A gyümölcsleválás vegyszeres szabályozása c. fejezetben a szerzők (W. C. Cooper és W. H. Henry) a gépi betakarítást elősegítő vegyszeres kezelések hatását ismertetik részletesen, s felhívják a figyelmet a káros mellékhatásokra is. A harmadik fejezetben hazai kutató, Dávid Miklós elemzi a legújabb külföldi és hazai kísérletek eredményeit a gyakorlati használhatóság tükrében.

Tartalom

5 Előszó (Gyúró Ferenc)
7 Virágok és gyümölcsök kémiai ritkítása (L. J. Edgerton)
7 Bevezetés
7 A vegyszeres gyümölcsritkítás történeti áttekintése
9 Az alma (Malus pumila Mill.) vegyszeres ritkítása
9 A ritkítás célja
10 Az alkalmazott anyagok és időpontok
14 Hatásmechanizmus
17 Az eredményeket befolyásoló tényezők
24 A körte (Pyrus communis L.) kémiai termésritkítása
24 A ritkítás célja
24 Az alkalmazott anyagok és időpontok
25 Az eredményeket befolyásoló tényezők
25 A csonthéjasok kémiai ritkítása
25 Bevezetés
26 Az alkalmazott anyagok és időpontok
26 Az őszibarack (Prunus persica Sieb) ritkítása
28 A kajszibarack, a nektarin, a szilva és cseresznyefélék (Prunus sp.) ritkítása
28 Egyéb gyümölcsfélék kémiai termésritkítása
28 Avokádó (Persea americana Mill.)
29 Kókuszdió (Cocos nucifera L.)
29 Mangó (Mangifera indica L.)
29 Olajbogyó (Olea europaea L.)
30 Szőlő (Vitis sp.)
30 Káriadió (Carya illinoinensis Koch.)
30 Mandarin (Citrus reticulata Blanco)
31 Következtetések
32 Irodalom
39 A gyümölcsleválás vegyszeres szabályozása (William C. Cooper-William H. Henry)
39 Bevezetés
41 Kiválasztási program a leválást indukáló vegyszerekhez
41 Szántóföldi parcellás módszer
42 Etilénvizsgálatok
43 Etilénfejlesztő vegyszerek mint leválasztó anyagok
45 Az ethephon hatása a gyümölcsleválásra
45 Citromfél ékkel végzett kísérletek
46 Kísérletek cseresznyefélékkel
47 Kísérletek almatermésűekkel
48 Kísérletek olajbogyóval
48 A cikloheximid (CHI) hatása a gyümölcsleválásra
48 Az etilén leváláshoz vezető reakcióútja CHI-kezelés hatására
49 A sérülés és az etiléntermelés
50 A levelek serkentő hatása
53 A CHI behatolása az exokarpiumba
56 A gyümölcs leválási folyamatának visszafordítása
57 A CHI mint a gépi betakarítás elősegítője
58 A növekedésszabályozók hatása a gyümölcsleválásra
59 Az auxin hatása
61 A gibberellinek hatása
63 Az abszcizinsav hatása
65 Az SADH növekedési retardáns szerepe
66 A leválást előidéző vegyszerek mellékhatása a gyümölcsfákra
66 Levélhullás
67 Gallyszáradás és mézgásodás
68 A gyümölcsnövekedés fokozódása
68 A gyümölcsszíneződ és elősegítése
69 A levegő és a talaj szennyezése
69 Összefoglalás és következtetések
72 Irodalom
83 Újabb hazai és külföldi eredmények a vegyszeres gyümölcsritkítás és gyümöcsleválás szabályozására (Dávid Miklós)
84 Az alma vegyszeres gyümölcsritkítására alkalmas anyagok és vegyszermennyiségek
85 A permetezés időpontja
86 A ritkítószerek hatásmechanizmusa
87 A sejtméret növekedését elősegítő és gátló tényezők
87 Az alma gyümölcsleválasztásának vegyszeres szabályozása
91 Az őszibarack vegyszeres gyümölcsritkítása
95 A szilva vegyszeres gyümölcsritkítása és leválasztása
98 A kajszibarack vegyszeres gyümölcsritkítása és gépi betakarításának elősegítése
99 A vegyszeres kezelések hatása a cseresznye és a meggy leválasztására
100 A cseresznye- és meggyleválasztás enzimetikus folyamatát befolyásoló tényezők
105 A héjastermésűek gépi betakarításának elősegítése vegyszeres kezelésekkel
107 Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv