1.034.199

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kozma Lajos ösztöndíjasok 1988-1999

Kiállítási katalógus

Szerkesztő
Kapcsolódó személy

Kiadó: Rippl-Rónai Múzeum
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér reprodukciókkal ábrázolva. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


Részlet a könyvből:
"HABET HOMO RATIONEM ET MANUM"
Kozma Lajos a Somogy megyei Kiskorpácion, (az ahhoz tartozó Kozma pusztán) született 1884. június 8-án. 1998. novemberében volt halálának 50.... Tovább

Előszó


Részlet a könyvből:
"HABET HOMO RATIONEM ET MANUM"
Kozma Lajos a Somogy megyei Kiskorpácion, (az ahhoz tartozó Kozma pusztán) született 1884. június 8-án. 1998. novemberében volt halálának 50. évfordulója, melyre a Somogy Megyei Múzeum rangos kiállítással emlékezett, felvonultatva az arra legjellemzőbb, országos közgyűjtemények által féltve őrzött gyöngyszemeit. A kiállítást 1999. januárjában, a Megyenapon, emlékülés egészítette ki. Kozma legrangosabb kutatóinak, az életművet értőn elemző- összegző előadásai, méltó megkoronázását adták a jubileumi megemlékezésnek.
A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum megkülönböztetett gonddal kíséri Kozma Lajos életművének utóéletét is. így került sor a nevével fémjelzett ösztöndíjasok kiállítására, és e retrospektív katalógus kiadására, itt Somogy országban, az Ő szeretett, „somogyi Eldorádójában".
Álljon itt Kozma Lajosról, a „fém "-ről, néhány tisztelgő gondolat:
Kozma Lajos a XX. század első fele magyar művészetének egyik legmeghatározóbb képviselője volt. Sokoldalú művészi képessége, eredetisége, létrejött alkotásainak nagy száma, és azok rendkívüli kvalitása kiemelték a kortársak sorából. Korának első polihisztora volt. Egy személyben képviselte a grafikus, iparművész, építész, belsőépítész, formatervező, művészeti író és pedagógus típusának teljességét. Életműve egy minőségileg új kultúrát teremtett. A műhelykultúra, és a „Quálitatsarbeit", működése nyomán nyert hosszú idő után újra rangot, megbecsülést. Alig négy évtizedes művészi tevékenysége, nyitottsága, a korszak legizgalmasabb alkotói közé emelték. Az azonosságkeresés, a hagyományok kutatása, a technikai lehetőségek racionális, az anyagok tulajdonságaiból kiinduló szemlélet jellemezték tevékenységét. Gondolatai, írásai máig hatóak, az alkotás lényegét összegzők, etalonként szolgálnak az utókor számára.
Életútját, művészetét felvillantva egyértelmű az a progresszív és egyben transzmissziós szerep, melyet tevékenysége képviselt a kor művészeti áramlatai között. Működése híd volt, mely a hazai törekvéseket az európai törekvésekkel szinkronba hozta.
Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv