1.031.437

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bor Pál (1889-1982) festőművész emlékkiállítása

Merítés a KUT-ból V./Haas Galéria, Budapest - 2001. október 25-től november 17-ig

Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Haas Galéria
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 12 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes reprodukciókkal illusztrálva. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bor Pál festő, szobrász, iparművész, aki Párizsból való hazatérte után 1926-tól a KUT művésze volt. A modern művészeti törekvések elfogulatlan propagátoraként, jelentől elméleti tevékenységet... Tovább

Előszó

Bor Pál festő, szobrász, iparművész, aki Párizsból való hazatérte után 1926-tól a KUT művésze volt. A modern művészeti törekvések elfogulatlan propagátoraként, jelentől elméleti tevékenységet fejtett ki a társaságon belül.
Teória a fogságban és a teória fogságában
Pályája kezdetén gépészmérnöki diplomával és jó ajánlólevelekkel a zsebében 1911 decemberében Párizsba utazott. A mérnöki foglalkozás helyett azonban más hivatást választott. Egy héttel Párizsba érkezése után már festőakadémiára járt, ettől kezdve életét a művészetnek szentelte.
Hasonlóan a modernizmus igézetében lévő honfitársaihoz, a fauves-ok, a kubisták, a futuristák és az expresszionisták kiállításai jelentették számára a párizsi művészeti közélet legfontosabb eseményeit. Visszaemlékezése szerint még kubista képet is festett. Újabb fordulópontot a Párizsba többször visszatérő művész életében az első világháború kitörése hozott. Több honfitársával együtt, többek között Kuncz Aladárral, Szobotka Imrével francia internáló táborokba került. (Fekete kolostor című görnyedő férfialakot megjelenítő, több változatban is megfaragott expresszív szimbolikus szobra ennek az eseménynek az emlékműve.) Először Crozon-ba, majd a bresti öböl mellett lévő Fort Lanvéoc-ba vitték, ahol 2 m2 területen négy éven keresztül raboskodott. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv