1.031.431

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A debreceni Aritmetika/Aritmetica, azaz a számvetésnek tudománya (minikönyv) (számozott)

Az 1577. évi kiadás hasonmásával

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Zrínyi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Nyl kötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 6 cm x 4 cm
ISBN: 963-02-3447-5
Megjegyzés: Számozása: 433 Számozás színe: Fekete Kiadott példányszám: 1500 Könyvtervező: Erdélyi János Nyomda: Zrínyi Nyomda Az 1577. évi kiadás hasonmásával kibővítve. Az előszó orosz, német és angol nyelven is szerepel a könyvben. Néhány fekete-fehér fametszettel illusztrálva. A könyv pontos mérete: 40 x 60 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Debreceni aritmetika" néven ismert első magyar nyelvű számtankönyvet Hoffhalter Rudolf nyomtatta és adta ki Debrecenben 1577-ben. A könyvecske bemutatása alkalmából érdemes némi figyelmet... Tovább

Előszó

"Debreceni aritmetika" néven ismert első magyar nyelvű számtankönyvet Hoffhalter Rudolf nyomtatta és adta ki Debrecenben 1577-ben. A könyvecske bemutatása alkalmából érdemes némi figyelmet szentelni a Hoffhalter nyomdászcsalád történetének és különösen debreceni működésüknek.
Az 1577. évi kiadásnak egyetlen példánya ma az Országos Széchenyi Könyvtárban van, ahová Losonci Farkas Lajos XIX. századi gyűjtő könyvtárából került. Sajnos ez a példány hiányos, ezért, hogy a hasonmásunkat teljessé tegyük, az 1582. évi második kiadáshoz kellett fordulnunk.
A második kiadás új és hosszabb előszóval kezdődik, szövege azonban nem jelentős helyesírási változásoktól eltekintve, lapról lapra követi az első kiadást. Vissza

Fülszöveg

A hazai könyvnyomtatás 500 éves évfordulójára miniatűr hasonmás-formában elsőként az 1473-ban Budán, Hess András officinájában készült Chronica Hungarorummal nyomdásztörténeti sorozatot indítottunk.
Ez évi kötetünkkel Hoffhalter Rudolf által 1577-ben Debrecenben nyomtatott és kiadott "A debreceni Aritmetika" címen ismert első magyar nyelvű számtankönyvet mutatjuk be. Nyomdászatunk e korai időszakában készült könyv egyetlen - az Országos Széchenyi Könyvtárban található - hazai példányának megviselt lapjaiból is kitűnik az a gondosság, mely Hoffhalterék nyomdai tevékenységét jellemezte. Ők nemcsak koruk kiváló tipográfusai, de az általuk nyomtatott szövegek helyességére is ügyelő könyvnyomtatók voltak.
Kis könyvünk magyar nyelvű bevezető szövegét Hoffhalter Rudolf iniciáléival díszítettük, apjának, Rafaelnek magyarországi fametszeteiből pedig néhány szép példát mutatunk be.
Budapest, 1984. december hó
Zrínyi Nyomda
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv