809.446

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A nagyszombati egyetemi nyomda betűmintakönyve, 1773

Type Specimen of the Academy Press of Tyrnavia, 1773 - Schriftmusterbuch der Akademischen Druckerei in Tyrnau, 1773

Szerkesztő

Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 90 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  Angol  Német 
Méret: 35 cm x 24 cm
ISBN: 963-506-128-5
Megjegyzés: Hasonmás kiadás. Fekete-fehér illusztrációkkal.

Fülszöveg

A Jézus Társaság nagyszombati kollégiuma mellett Pázmány Péter 1635-ben alapított egyetemet, amelyet a XVII-XVIII. században többnyire akadémiaként említettek. Az itt működő nyomda az előbbieknek megfelelően hol a Jézus Társaság, hol az akadémia, hol - kezdetben ritkábban, később egyre gyakrabban - az egyetem nyomdájaként van feltüntetve a saját betűöntő által készített betűkkel és díszekkel előállított kiadványokon.
E betűmintakönyv-hasonmás szerves része az egyidejűleg megjelent Haiman György-Muszka Erzsébet-Borsa Gedeon A nagyszombati jezsuita kollégium és az egyetemi nyomda leltára, 1773 címet viselő tanulmánykötetnek, amely részletesen szól ezen kiadvány tartalmáról is.
A burkoló előlapját megközelítőleg teljes ábécé díszít a betűmintakönyvben is előforduló "Regial Versalia" iniciáléból, amelyet a nyomdában közönségesen "a legnagyobb tájképesnek" neveztek, puszpángfába volt metszve és Velencéből származott.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A nagyszombati egyetemi nyomda betűmintakönyve, 1773 A nagyszombati egyetemi nyomda betűmintakönyve, 1773 A nagyszombati egyetemi nyomda betűmintakönyve, 1773
Állapot:
3.990 ,-Ft
36 pont kapható
Kosárba