1.035.089

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"...Nyelvünk iránt forró szeretettel viseltetünk..."

A magyar nyelvű görög katolikus püspökség létrehozásának történelmi előzményei

Szerző
Grafikus

Kiadó: Erdély Művészetéért Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím: Erdélyi füzetek
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ezt a tanulmányt néhai Görög Sándor barátom, lelkes hajdúdorogi lokálpatrióta ösztönzésére és évtizedeken át gyűjtött szakirodalmi anyagának felhasználásával írtam, 1986-ban.
Rövid áttekintés... Tovább

Előszó

Ezt a tanulmányt néhai Görög Sándor barátom, lelkes hajdúdorogi lokálpatrióta ösztönzésére és évtizedeken át gyűjtött szakirodalmi anyagának felhasználásával írtam, 1986-ban.
Rövid áttekintés kívántam nyújtani a mai érdeklődőnek, hogy milyen elfogult, soviniszta szerepet játszott a román görög katolikus egyház a történelmi Magyarországon, és mennyire védtelen, kiszolgáltatott volt, vele szemben, a magyarság - saját hazájában.
Trianon megértéséhez is hozzátartozik.
Éppen ezért, a magyar görög katolikusság nemzeti, anyanyelvi törekvéseinek tárgyalásánál nem annyira az egyháztörténeti, mint inkább nemzeti önazonosságukért folytatott, hazafias küzdelmük bemutatására fordítottam figyelmemet.
Nagyon fontosnak tartom erre, a periférikusnak tűnő, de a magyar önvédelem számára a jelenben is sok tanulsággal szolgáló, történelmi eseménysorozatra felhívni a sorskérdéseink iránt érdeklődő olvasó figyelmét.
Talán nem felesleges itt megemlítenem azt sem, hogy a Szentszék - 1996-ban! - kijelentette: a százezernél is népesebb római katolikus moldvai magyarság számára azért nincs anyanyelvű istentisztelet, mert a liturgia nincs lefordítva még a nyelvükre! Ha majd...
Addig azonban románul beszél velük, hitoktatja, gyóntatja és kereszteli, esketi és temeti őket a moldvai janicsár papság.
A hasonlóság tragikus. Vissza

Hajdú Demeter Dénes

Hajdú Demeter Dénes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hajdú Demeter Dénes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
"...Nyelvünk iránt forró szeretettel viseltetünk..." "...Nyelvünk iránt forró szeretettel viseltetünk..." "...Nyelvünk iránt forró szeretettel viseltetünk..." "...Nyelvünk iránt forró szeretettel viseltetünk..."

A borító enyhén foltos.

Állapot:
1.860 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv