1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Főzzünk okosan

Szerző

Kiadó: Officina
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Őnagysága tompa puffanására ébred. Valami szépet álmodott, ami most elillant és amit nem tud többé visszaidézni, de az íze még a szájában van. Egy pillantás az órára meggyőzi arról, hogy még hajnal... Tovább

Előszó

Őnagysága tompa puffanására ébred. Valami szépet álmodott, ami most elillant és amit nem tud többé visszaidézni, de az íze még a szájában van. Egy pillantás az órára meggyőzi arról, hogy még hajnal van és a gyerekszobából átszűrődő sértő kitételek amellett tanuskodnak, hogy az előbbi zaj annak eredménye, hogy gyermekei egy becsületbeli kérdést tettlegesen intéztek el. Az asszony este későn feküdt le és most elhatározza, hogy a robajt nem veszi tudomásul és megkísérli az előbbi szép álmot még kissé folytatni, mert van még egy negyedórája a felkelésig.
Nem könnyű úgy beosztani a háztartáspénzt, hogy mindenre fussa, hogy az étel elég, ízletes és változatos legyen. Az ember annyi mindent hall manapság kalóriáról és vitaminokról, hogy ki sem ismeri magát benne. Hát még ha a Mama is azt mondja: "Ugyan kérlek, hagyjátok már abba azt a sok bolondságot, én hét gyereket neveltem fel és mind makkegészséges volt, pedig nem tudtuk, hogy mi fán terem az a ti híres vitamintok." Ellenben a férj, az ő tanáros modorában, minden alkalommal utal arra, hogy a főzés nem elég korszerű. De honnan a csudából tanulja meg egy szegény asszony, hogy mi is hát az a korszerű főzés, ha erre nem tanítja meg senki. A régi jó szakácskönyv, amelyet még akkor kapott, amikor férjhezment, egy szóval sem említ ilyesmit, tankönyvben nincs, ujságban nincs, legfeljebb akkor, ha egy új találmány lát napvilágot. Vissza

Fülszöveg

Az utóbbi években minden betegség esetén és az egészséges ember életrendjének tanácsai között egyebet sem hallunk, mint ezt: „vitamin". A könyvnapi könyvek egyik legnagyobb eseménye kétségtelenül az a füzetnyi könyv, amelyet Hajdú Ernőné, a kitűnő élelmiszervizsgáló „Főzzünk okosan" címmel a közönség kezébe ad. Mindenkinek megmagyarázza a vitaminok mibenlétét, jelentőségét és hozzáférhetőségét úgy, ahogyan ez még a külföldi irodalomnak sem sikerült. Ez nem tudományos könyv, de biztos, hogy az orvosok sem fogják nélkülözhetni. Az ember legszívesebben a zsebében hordaná, hogy mindig kéznél legyen. Nem milligrammokról és vegyképletekről, sem mérlegelésekről nincs itt szó. Olyan szuggesztivitással beszéli rá az embert arra, hogy miből mennyit egyék, hogy egy pillanat alatt belelátunk a szervezet vegyi műhelyébe. Hajdú Ernőné nem ad recepteket, hanem az olvasót megtanítja arra, hogy minimális pénzből miként szerezheti vissza, vagy hogyan tarthatja meg egészségét. Nincs a könyvben... Tovább

Fülszöveg

Az utóbbi években minden betegség esetén és az egészséges ember életrendjének tanácsai között egyebet sem hallunk, mint ezt: „vitamin". A könyvnapi könyvek egyik legnagyobb eseménye kétségtelenül az a füzetnyi könyv, amelyet Hajdú Ernőné, a kitűnő élelmiszervizsgáló „Főzzünk okosan" címmel a közönség kezébe ad. Mindenkinek megmagyarázza a vitaminok mibenlétét, jelentőségét és hozzáférhetőségét úgy, ahogyan ez még a külföldi irodalomnak sem sikerült. Ez nem tudományos könyv, de biztos, hogy az orvosok sem fogják nélkülözhetni. Az ember legszívesebben a zsebében hordaná, hogy mindig kéznél legyen. Nem milligrammokról és vegyképletekről, sem mérlegelésekről nincs itt szó. Olyan szuggesztivitással beszéli rá az embert arra, hogy miből mennyit egyék, hogy egy pillanat alatt belelátunk a szervezet vegyi műhelyébe. Hajdú Ernőné nem ad recepteket, hanem az olvasót megtanítja arra, hogy minimális pénzből miként szerezheti vissza, vagy hogyan tarthatja meg egészségét. Nincs a könyvben egyetlen régimódi megállapítás, vagy olyan ételtanács, ami az embert idegesítheti. Nem kell rosszakat enni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Hajdú Ernőné meghitt barátjává válik a gondokkal küzdő mai embernek, anyának, háziasszonynak, gyermeknek. Ennél okosabb, józanabb és hasznosabb könyvet ritkán írtak . . . Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Minden rendellenesség orvosra tartozik5
A táplálkozásról általában6
A helyes táplálkozás tízparancsolata8
Mi történik a táplálékkal szervezetünkben?10
A helytelen táplálkozás13
Mire van szüksége az emberi testnek?15
Mi a kalória?17
A vitaminok19
Az ember napi kalória- és fehérjeszükséglete23
Az étvágy24
A bevásárlás27
Kenyér és gabonaneműek30
Hús33
Zsír35
Tej, tejtermékek és tojás38
Főzelék41
Gyümölcs44
Az ember napi vitaminszükséglete45
Hústalan napok46
A konzerválás48
Mit és hogyan tegyünk el télire53
1 fillérért mennyi tápanyagot kapunk a különféle élelmiszerekben54
Az étrend helyes összeállítása58
A tavaszi, nyári, őszi és téli étrend62
Táblázat fehérje, szénhydrát, zsír, kalória, A, B1, B2, C és D vitaminra vonatkozólag64
Mintatábla étlapok összeállítására72
Példa73
A másállapotos és szoptató asszony életmódja74
A csecsemő étmódja76
A gyerek étmódja78
A serdülő gyermek étmódja80
A dolgozó ember étmódja81
Az idősebb ember étmódja83
A testsúly84
Költségvetés86
Költségvetési táblázatok88
Nemzetgazdasági szempontok91

Hajdú Ernőné

Hajdú Ernőné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hajdú Ernőné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv