1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kiscelli vigasztaló

Consolation de Kiscell/Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum, 2012./Kiállítási katalógus

Szerző
Fordító

Kiadó: Francia Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Francia  
Méret: 30 cm x 24 cm
ISBN: 978-963-08-4933-3
Megjegyzés: Színes fotókkal. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Fitz Péter:
A Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum rendszeresen mutatja be a Franciaországban élő magyar művészeket. A sor Hollán Sándorral - Alexandre Hollan kezdődött... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Fitz Péter:
A Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum rendszeresen mutatja be a Franciaországban élő magyar művészeket. A sor Hollán Sándorral - Alexandre Hollan kezdődött 2003-ban, majd az ugyancsak Párizsban élő Anna Mark - Márkus Anna - folytatta a sort. Most, az előbbiekhez hasonlóan az 1957-ben Franciaországba távozott Janos Ber a kiscelli Templomtér kiállítója.
Bér János Budapesten Fenyő A. Endrénél és Tamás Ervinnél tanult festeni, majd 1957-ben Párizsban telepedett le. Az École des Beaux-Arts-on, majd az École des Art Décoratifs-on folytatta tanulmányait az 1958-ban elnyert francia állami ösztöndíj segítségével. Első egyéni kiállítását a párizsi Galerie du Haut-Pavé rendezte, ahol a későbbiekben is többször vett részt egyéni és csoportos kiállításokon. 1983-tól a hannoveri M. Marghescu Galerie és 1984-től a párizsi Galerie Clivages művésze volt. Magyarországon 1992-ben a budapesti Vasarely Múzeumban mutatkozott be, majd az azt követő évben az Országos Széchényi Könyvtárban szerepeltek alkotásai.
Munkáiban a szín, forma és téri viszonyok kapcsolatai jelentik a vezérmotívumot, s a ritmusnak és mozgásnak is fontos szerep jut. Alkotómódszerének a kollázs is része, akvarellel és akrillal megfestett színes papírokat szétszabdalja, majd a vásznon megkeresi pontos pozíciójukat, s ettől a kompozíció rendkívül mozgalmassá válik.
A kilencvenes évek végén a színek mellett önálló szerepet kap a fehér, az üresség, a hiány. A legutóbbi időszakban pedig nagy, széles sávokból, lebegő ritmusokból épülnek fel vásznai.
A mostani kiállításon bemutatott anyagot a mester kifejezetten erre a térre készítette. Hatalmas, lebegő vásznak, melyek meghatározzák a teret, megtörik és átformálják a létező architektúrát.
A kiállítás létrejöttében, csakúgy, mint a korábbi francia-magyar művészi kapcsolatok esetében, a budapesti Francia Intézet támogatása kiemelkedő szerepet játszott." Vissza

Tartalom

János Ber: Remerciements 10
Francois Laquiéze: Introduction 12
Fitz Péter: Bevezető a Kiscelli vigasztalóhoz 12
Francois Barré: Y étre 14
Hajdú István: Gondolat girlandok Bér Jánosnak 20
János Ber Notes: 32
Repéres 50
Fordítások/Traductions 52-60
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kiscelli vigasztaló Kiscelli vigasztaló Kiscelli vigasztaló
Állapot:
1.740 Ft
870 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv