1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Módszertani útmutató

I. Fágtípusmeghatározás és egyéb járványügyi, bakteriológiai tipizáló módszerek/II. Parazitológiai laboratóriumi vizsgálatok

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bakteriofágok, amellett, hogy igen jó vizsgálati modellként szolgálnak a biokémiai, biofizikai és genetikai kutatási területeken, valamint a víruskutatásban, alkalmasnak bizonyultak számos... Tovább

Előszó

A bakteriofágok, amellett, hogy igen jó vizsgálati modellként szolgálnak a biokémiai, biofizikai és genetikai kutatási területeken, valamint a víruskutatásban, alkalmasnak bizonyultak számos gyakorlati, főleg epidemiológiai feladat megoldására is. A bakteriofágok gazdasejt specifitásainak felismerésével egyidőben felvetődött, hogy a fágoknak ezt a tulajdonságát felhasználják a diagnosztikában. A fágdiagnosztika egyik baktérium fajnak a másiktól specifikus fágok segítségével történő elkülönítését jelenti. Kibővítve a fágdiagnosztika fogalmát., ide soroljuk azokat a vizsgálatokat is, amelyekben a specifikus fág kimutatása vagy szaporodása helyettesíti vagy kiegészíti a baktérium izolálását. A fágdiagnosztikai módszereket (fágkimutatás vízből, fágtiteremelkedés mégsem alkalmazzák széleskörűen. A fág-gazdasejt specificitás legjelentősebb gyakorlati felhasználását azok a kísérletek indították meg, amelyekkel a baktérium species-on belüli elkülönítést kísérelték meg1n s kialakították a fágtípusmeghatározás módszerét. Vissza

Tartalom

Fágtípusmeghatározás és egyéb járványügyi, bakteriológiai tipizáló módszerek
1. A tipizáló módszerek alkalmazása és értékelése (Milch Hédda) 1
2. Szakkifejezések magyarázata (Glossarium) (Milch Hedda, G. László Vera, Jánosi László) 9
3. Fágtípusmeghatározás és kiegészítő módszerek, táptalajok (Milch Hedda, G. László Vera, Jánosi László) 15
4. A salmonellák fágtípusmeghatározása
4.1. A Salmonella typhi fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 25
4.2. A Salmonella paratyphi-B fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 33
4.3. A Salmonella typhi-murium fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 42
4. A Salmonella enteritidis fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 52
4.5. A Salmonella panama fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 57
4.6. A Salmonella infantis fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 62
5. Az Bscherichia coli fágtípusmeghatározása (Milch Hedda) 71
6. Klebsiella és Enterobacter fágtípusmeghatározás (Milch Hedda) 85
7. A shigellák fágtípusmeghatározása
7.1. A Shigella flexneri fágtípusmeghatározása (G. László Vera) 95
7.2-. A Shigella sonnei fágtípusmeghatározása (Hajnal Anna) 103
8. Staphylococcus aureus fágtípusmeghatározás és kiegészítő tipizáló módszerek (Jánosi László, Hetzmann Istvánná) .115
9. A Yersinia enterocolitica fágtípusmeghatározása (Hajnal Anna) 137
10. A Pseudomonas aeruginosa pyocintípusának és fágtípusának meghatározása (Csiszár Károly, Jánosi László) 141
11. A koaguláz-negatív staphylococcusok fágtípusának meghatározása és kiegészítő tipizáló módszerek (Barcs István, Lipcsey András) 154
12. Serratia marcescens törzsek tipizálási módszerei (Hérmán Gábor és Zsolnai Barbara) 163
13. A Lysteria monocytogenes fágtípusmeghatározása (Durst János) 189
14. Plazmid izolálás és plazmid profil analízis (Tóth István, Gadó István) 193
I. rész
Részletes parazitológia
A paraziták osztályozása
1. Mastigophora osztály
1.1. Trypanosoma fajok 204
1.2. Leishmania fajok 205
1.3. Chilomastix mesnili 206
1.4. Giardia lamblia 207
1.5. Trichomonas hominis 207
1.6. Trichomonas vaginalis 208
1.7. Trichomonas tenax 209
1.8. Dientamoeba fragilis 209
2. Rhizopoda osztály
2.1. Naegleria fowleri és Acanthamoeba fajok 210
2.2. Entamoeba coli 211
2.3. Entamoeba histolytica 211
2.4. Entamoeba gingivalis 212
2.5. Jodamoeba bütschlii 212
2.6. Endolimax nana 213
3. Sporozoa osztály
3.1. Plasmodium fajok 213
3.2. Isospora belli 214
3 3.3. Toxoplasma gondii 215
3.4. Cryptosporidium 216
3.5. Pneumocystis carinii 217
3 3.6. Blastocystis hominis 217
4. Ciliophora osztály 218
4.1. Balantidium coli
5. Trematoda osztály 219
5.1. Schistosoma fajok 220
5.2. Fasciola hepatica 221
5.3. Fasciolopsis buski 221
5.4. Dicrocoelium dendriticum 222
5.5. Paragonimus fajok 222
5.6. Opistorchis fajok
5.7. Clonorchis sinensis 223
5.8. Heterophyes heterophyes 224
6. Cestoidea osztály
6.1. Diphyllobothrium latum 224
6.2. Dipylidium caninum 225
6.3. Hymenolepis nana és Hymenolepis diminuta 226
6.4. Taenia saginata és Taenia solium 226
6.5. Echinicoccus granulosus és Echinococcus multilocularis 227
7. Nematoda osztály
7.1. Trichinella spirális 228
7.2. Trichuris trichiura 229
7.3. Stongyloides stercoralis 230
7.4. Ancylostoma duodenale és Necator americanus 231
7.5. Enterobius vermicularis 232
7.6. Ascaris lumbricoides 232
7.7. Toxocara canis és Toxocara mystax 233
7.8. Filaria fajok 234
II. rész
Vizsgálati anyagok vétele, beküldése
8. Székletminta vétele és beküldése 236
9. Perianalis vizsgálati minta vétele és beküldése 239
10. Férgek, féregrészek beküldése 240
11. Vizeletminta vétele és beküldése 240
12. Vegyes anyagok vétele és beküldése 240
13. Vérminta vétele és beküldése 243
III. rész
Vizsgálati módszerek, oldatok és táptalajok
14. Széklet és perianalis minta vizsgálatának módszerei 245
14.1. Enterális protozoonok kimutatási módszerei 245
14.1.1. Nativ készítmény vizsgálata 246
14.1.2. Cystadúsítási módszerek 247
14.1.3. Tenyésztési módszerek 249
14.1.4. Cryptosporidium sp. kimutatási módszerek 251
14.2. Féregpeték, lárvák, férgek és féregrészek kimutatási módszerei 253
14.2.1. Féregpete kimutatás Kato-féle módszerrel 255
14.2.2. Féregpete dúsítási módszerek 255
14.2.3. Peteszámolás 257
14.2.4. Peték életképességének vizsgálata Schistosoraa mansoni és Schistosoma japonicum fertőzésben 258
14.2.5. Enterobius vermicularis peték kimutatási módszerei 259
14.2.6. Lárvakimutatási módszerek 260
14.2.7. Férgek, féregrészek vizsgálata 261
15. Vizelet vizsgálatának módszerei 262
15.1. Trichomonas vaginalis kimutatása 262
15.2. Schistosoma haematobium peték kimutatása 262
16. Vegyes anyagok vizsgálatának módszerei 263
16.1. Liquor vizsgálata 263
16.1.1. Natív készítmény vizsgálata 263
16.1.2. Toxoplasma gondii kimutatása 263
16.1.3. Naegleria fowleri kimutatása tenyésztéssel és állatoltással 264
16.2. Duodenum nedv vizsgálata 265
16.3. Váladék vizsgálati módszerek 266
16.3.1. Natív készítmény vizsgálata 266
16.3.2. Trichomonas vaginalis, Trichomonas tenax és Entamoeba gingivalis kimutatása tenyésztéssel 266
16.3.3. Leishmania tropica és Leishmania brasiliensis kimutatása festési eljárásokkal és tenyésztéssel 269
16.4. Köpet vizsgálatának módszerei 271
16.4.1. Natív készítmény vizsgálata 271
16.4.2. Homogenizált köpet vizsgálata 271
16.5. Aspiratum és tömlőbennék vizsgálata 271
16.5.1. Entamoeba histolytica kimutatása 271
16.5.2. Echinococcus granulosus kimutatása 272
16.6. Bőrminta vizsgálata 272
16.7. Bronchoalveolaris mosófolyadék vizsgálata 273
17. Vérminta vizsgálatok 274
17.1. Direkt kimutatás módszerei 274
17.1.1. Trypanosoma sp. kimutatása natív és festett készítményben . 274
17.1.2. Microfilariák kimutatása Knott féle és membránfilteres eljárással 275
17.1.3. Plasmodium sp. kimutatása 276
17.2. Indirekt kimutatás módszerei (szeroreakciók) 276
17.2.1. Indirekt haemagglutináció 277
17.2.2. Komplementkötési reakció 281
17.2.3. Indirekt fluorescens módszer 283
17.2.4. IgG ELISA ,...286
17.2.5. IgM ELISA 287
17.2.6. Mikroprecipitáció 288
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv