1.034.829

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jelentések a süllyesztőből

Az elkülönítő és más írások

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 377 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 13 cm
ISBN: 978-963-14-3107-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az emberi méltóság megsértése nem igényel különösebb fáradságot, agressziót, nem igényelt negyven éve sem. Hajnóczy Péter tapasztalata szerint - megírta egy novellájában - elég hozzá egy mosószappan: bolondok, alkoholisták borotválására éppen megfelel. Nekik, azoknak jó úgyis.
A „bolond" lakását elvenni (ha beteg, ha nem), rabszolgaként dolgoztatni, eltökélten hagyni, hogy a többiek napirendszerűen összeverjék - ez már több intézkedést kíván, de egy alapvetően feudális rendben, amelyet „népi demokráciának" hívtak, huzamosan megoldható volt. Hajnóczy erről nem fanyar novellát, hanem megrendítő szociográfiát írt, amely 1975-ben botrányos körülmények között egy folyóiratban megjelent. Sajtóper, alsó és felsőbb bíróságok, fenyegetések, illetékes hárítások és hazugságok... Az író, bár évekig készült rá, nem adhatta ki kötetben munkáját az elő- és utóélet dokumentumaival, széljegyzeteivel együtt, miközben az ügy motívumai, abszurditásai átsugároztak szinte valamennyi művére. Hitegették... Tovább

Fülszöveg

Az emberi méltóság megsértése nem igényel különösebb fáradságot, agressziót, nem igényelt negyven éve sem. Hajnóczy Péter tapasztalata szerint - megírta egy novellájában - elég hozzá egy mosószappan: bolondok, alkoholisták borotválására éppen megfelel. Nekik, azoknak jó úgyis.
A „bolond" lakását elvenni (ha beteg, ha nem), rabszolgaként dolgoztatni, eltökélten hagyni, hogy a többiek napirendszerűen összeverjék - ez már több intézkedést kíván, de egy alapvetően feudális rendben, amelyet „népi demokráciának" hívtak, huzamosan megoldható volt. Hajnóczy erről nem fanyar novellát, hanem megrendítő szociográfiát írt, amely 1975-ben botrányos körülmények között egy folyóiratban megjelent. Sajtóper, alsó és felsőbb bíróságok, fenyegetések, illetékes hárítások és hazugságok... Az író, bár évekig készült rá, nem adhatta ki kötetben munkáját az elő- és utóélet dokumentumaival, széljegyzeteivel együtt, miközben az ügy motívumai, abszurditásai átsugároztak szinte valamennyi művére. Hitegették a kiadással - ez sem fárasztóbb a mosószappannál. Vissza

Tartalom

Mintha Dániát ki lehetne szellőztetni (előszó) 5
I. VALÓSÁG...
AZ ELKÜLÖNÍTŐ 31
Én is a nagymamát akarom betenni (előzmények) 33
Beszéltem egy nővel Inquizició, Márknéval. A therápiát is szépen beindították. Szocialista. A produkció célja. Megkeresendő. A gondnok. Az emberiesség örömet adó érzése. Kérem, szíveskedjék.
Az elkülönítő (Valóság, 1975.10. sz.) 61
Emlékszel Alizra (két beszélgetés) 107
Egyszer csak megint megjelennek értem. Ilyen szempontból nem kell kétségbeesnie.
Ezerarcú skizofrének (visszhang I.) 139
Maguk piszok Stricik! Zavarban. A teljes igazsághoz. Nevetve tárgyalják. Elvtársi üdvözlettel. Aljas cselekményeik. Felrobbantotta. Ez teljes középkor! Elmés kérdés. Vendégeskedés és lakoma. További kérdésünk. Véleményemet csatolom. íme. Felelősen és világosan, készséggel. Már-már kezdtem kiborulni. Jöjjön az első vonattal. Börtönbe maximálisan nincs miért vinni. A közvéleményt megnyugtató módon. Nincs egyedül. Kollegiális megnyilatkozás. Cinkos összejátszás alapos gyanúja. Kijelenthető. Nem fordult elő. Dzsungelháború, itt Pest-Szentgotthárdon. Mundér. Kiszolgáltatottak. Scandal in Budapest.
A Népköztársaság nevében (két eljárás) 213
I. Ügyfeleink. Hamis színben. Keresetének részben helyet ad. Tévedett. Óvással élek. Észrevételek. Alapos.
II. Szíveskedjék megjelenni. Nem lett volna szabad. Etikai védelem. Noszkay. Bizottságunk elfogadta.
Elvileg is tisztázzuk (visszhang II.) 269
Nem erről van szó. Töprengenek az illetékesek. Más intézkedés is várható. A kávéfőzőnő. Lecsillapodtak. Utazz le hozzánk. Irányelvek. Csak én gondolok Magára? Valahogy így.
Mellékelten visszaküldjük (epilógus) 293
A struktúra nem változott. Egy emberért. Nem áll szándékában. Akadályba ütközik. Mellékelten visszaküldjük.
II. ÉS KÖLTÉSZET STB. 303
A nagy jógi légzés 305
Karosszék, kék virággal 331
A jelentés 336
JEGYZETEK 337

Hajnóczy Péter

Hajnóczy Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hajnóczy Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv