| A vizek kincsei | 7 |
| Ősrégi kapcsolat | 8 |
| Hal és ember | 8 |
| A tengerek sokszínű élővilága | 17 |
| A nagy halcsaládok | 17 |
| Édesvízi halak | 26 |
| Az angolnától a fogasig | 26 |
| A lábasfejűek | 30 |
| Kalmárok, szépiák és polipok | 30 |
| Kagylók | 30 |
| Kincset rejtő kemény héjak | 30 |
| Rákok | 33 |
| Ollós-páncélos vitézek | 33 |
| A legegészségesebb fehérje | 38 |
| Hal és táplálkozás | 38 |
| A vásárlás szempontjai | 40 |
| A frissesség és a minőség ismérvei | 40 |
| Halak és a tenger gyümölcsei | 44 |
| Konyhai előkészítés | 44 |
| A "kékre főzésről" a pirításig | 50 |
| A legfontosabb elkészítési módok | 50 |
| A Földközi-tenger kincsei | 53 |
| Receptek | 58 |
| Európai folyókból és tavakból | 89 |
| Receptek | 94 |
| Észak kincsei | 115 |
| Receptek | 120 |
| Ázsiai konyhák egzotikus ízei | 161 |
| Receptek | 166 |
| Karibi ínyencségek | 183 |
| Receptek | 188 |
| Állatnevek betűrendes mutatója | 200 |
| Betűrendes receptmutató | 204 |
| Felhasznált irodalom | 205 |
| Képjogok | 206 |
| Impresszum | 206 |
| Részletes tartalomjegyzék | 207 |
| A vizek kincsei | 7 |
| Ősrégi kapcsolat | 8 |
| Hal és ember | 8 |
| Kővé vált tanúk | 8 |
| Friss hal a Nílusnál és az ókori Rómában | 8 |
| Halászat a legújabb technikával | 10 |
| Halállomány és halászati kvóta | 11 |
| Minőségellenőrzés és halkereskedelem | 12 |
| Konzervek és kaviár | 12 |
| Hal- és ráktenyészet, halfarm | 13 |
| A tengerek sokszínű élővilága | 17 |
| A nagy halcsaládok | 18 |
| Porcos halak | 18 |
| Cápák és angyalcápák | 18 |
| Ráják | 18 |
| A tőkehalfélék | 19 |
| A kabeljau és társai | 19 |
| Heringfélék | 20 |
| Ezüstös hadsereg | 20 |
| Makrélák, ton- és kardoshalak | 20 |
| A tengerek eleven "torpedói" | 20 |
| A lepényhalak | 22 |
| Két testfelük nem egyforma | 22 |
| Sügérfélék és keszegek | 23 |
| Ízletes nagycsalád | 23 |
| Színes egyveleg a tengerek világából | 24 |
| Találó nevű halak | 24 |
| Édesvízi halak | 26 |
| Az angolnától a fogasig | 26 |
| A lábasfejűek | 30 |
| Kalmárok, szépiák és polipok | 30 |
| Kagylók | 30 |
| Kincset rejtő kemény héjak | 30 |
| Rákok | 33 |
| Ollós-páncélos vitézek | 33 |
| A legegészségesebb fehérje | 38 |
| Hal és táplálkozás | 38 |
| Hal kontra koleszterin | 38 |
| A kellemes fogyókúra titka: a hal | 38 |
| A hal mint természetes orvosság | 38 |
| A vásárlás szempontjai | 40 |
| A frissesség és a minőség ismérvei | 40 |
| Így ismerjük meg a friss halat | 40 |
| Mélyhűtött hal vásárlása | 41 |
| A tenger gyümölcseinek kiválasztása | 42 |
| Halak és a tenger gyümölcsei | 44 |
| Konyhai előkészítés | 44 |
| Hengeres testű halak lepikkelyezése, felbontása és a kopoltyú eltávolítása | 44 |
| Hengeres alakú halak filézése vagy szeletelése | 44 |
| Egészben elkészített hal feldarabolása | 45 |
| Lepényhalak felbontása, megnyúzása, és filézése | 45 |
| Angolna kibontása és megnyúzása | 45 |
| Puhatestűek és héjasok kibontása | 46 |
| A tinta eltávolítása a tintahalakból | 46 |
| Tintahal és kalmár kibontása és előkészítése | 46 |
| Polip kibontása és előkészítése | 46 |
| Feketekagyló előkészítése | 47 |
| Zarándokkagyló előkészítése | 47 |
| Osztriga felnyitása | 48 |
| Sikeres "páncéltörés" | 48 |
| Garnéla előkészítése és kibelezése | 48 |
| Homár felnyitása | 48 |
| Adagonként ennyi halat számítunk | 48 |
| Az előkészítés után ennyi marad | 49 |
| A halkonyha felszerelése | 49 |
| A kékre főzéstől a pirításig | 50 |
| A legfontosabb elkészítési módok | 50 |
| Kékre főzés | 50 |
| Párolás | 50 |
| Posírozás | 50 |
| Saját lében párolás vagy sütés | 50 |
| Sütés | 50 |
| Fritírozás | 50 |
| Sütőben sütött hal | 50 |
| Pirítás vagy szotírozás | 51 |
| Roston sütés (grillezés) | 51 |
| Halleves-alap (fond) | 51 |
| A Földközi-tenger kincsei | 53 |
| A legkisebb a tengerek közül | 54 |
| A mattanza véres rituáléja | 54 |
| Étkezési kultúra a Földközi-tenger mentén | 56 |
| Tengermelléki ínyencségek | 57 |
| Európai folyókból és tavakból | 89 |
| Ilyen régi is lehet egy hal - de csak megkövesedve | 90 |
| Lándzsával és horoggal ejtették el a zsákmányt | 90 |
| Ki-ki a maga környezetében | 90 |
| Nagy bankettek sztárja | 92 |
| Receptek egész Európából | 93 |
| Észak kincsei | 115 |
| A halban gazdag területek felfedezése | 116 |
| A tenger nem nyel le mindent | 116 |
| Hal sokféle változatban | 116 |
| Különleges konzervek | 118 |
| A király kedvence | 119 |
| Más konyhák kedvencei | 119 |
| Ázsiai konyhák egzotikus ízei | 161 |
| Thaiföld változatos halkonyhája | 162 |
| Banánlevélben párolt hal | 162 |
| Kínai hagyományok | 162 |
| Indiában nincs halétel fűszer nélkül | 163 |
| Karibi ínyencségek | 183 |
| Több mint 7000 szigetből álló füzér | 183 |
| Két világ találkozása: Jamaica | 183 |
| A kreol konyhába afrikai ízek is vegyülnek | 186 |
| A spanyolok kulináris öröksége | 187 |