1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"AGRO-21" Füzetek 1998/19.

Az agrárgazdaság jövőképe

Szerző

Kiadó: "AGRO-21" Kutatási Programiroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím: "AGRO-21" Füzetek
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval és tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Sebők András: Az alapanyag-feldolgozás és piacra jutás folyamatainak minőségi
ugrópontjai a gyorsfagyasztott termékeknél 6
Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok a versenyképes minőség további javításához 6
1. Előzmények 7
2. A termék, technológia és műszaki fejlesztés irányai a hűtőiparban 7
3. Az alap- és nyersanyagok minősége és a minőség szerinti átvétel 10
A nyers és alapanyagok minősége 10
A minőségszerinti átvétel 11
4. A vállalatok minőségügyi gyakorlata, rendszere és feladatai 13
5. A termékminőség megítélése, valamint a csomagolás és forgalomba hozatal
kérdései 16
Forrásmunkák jegyzéke 17
Ábrák 17
Czukor Bálint - Terts Andrásné: A konzervipari termékek minőségfejlesztése 18
Összefoglalás 18
1. Tulajdonváltás a konzerviparban 18
2. Húskészítmények, készétel konzervek 19
3. Gyümölcskonzervek (befőttek, dzsemek, ízek, gyümölcslevek, gyümölcssűrítmények) 20
4. A főzelékkonzervek 21
5. A savanyúságok, saláták 22
6. A termékminőség megítélése 23
7. A konzervipari készítmények minőségét meghatározó tényezők 23
8. A csomagolóanyagok 24
9. A minőségszabályozás, minőségellenőrzés 25
10. A vállalatok minőségügyi gyakorlata és jövőbeni feladataik 26
11. A termékminőség megítélése a bel- és külföldi piacokon, a lényeges piacok
elvárásainak való megfelelés lehetőségei EU előírások és hazai minőségi követelmények összefüggései 27
12. A csomagolás és forgalomba hozatal aktuális kérdései a fogyasztói megelégedettség növelése szempontjából 27
13. A fejlődés szabályozási és infrastrukturális háttere, erős és gyenge pontok 27
14. Javaslatok a versenyképes minőség megvalósításához 28
Vissyné dr. Takács Mara: A cukor termékpálya minőségét meghatározó tényezők, a
fejlődés irányai és tennivalói 29
Összefoglaló megállapítások 29
1. A hazai cukorvertikum helyzete nemzetközi összehasonlításban 31
Az alapanyagtermelés 31
A cukorgyártás és felhasználás 31
Termelési méret a cukorfeldolgozásban 32
A csomagolás és szállítás 32
2. A cukoripar szervezeti struktúrája, az alapanyag-termelők tulajdonviszonyainak alakulása, s hatása a minőségre és a versenyképességre 33
Az ipar szervezeti rendszere és tulajdoni struktúrája 33
A cukorrépa termelés üzemi méretei 33
Az izoglükózgyártás 33
A szervezeti struktúra minőségi vetületei 33
3. Az integráció főbb jellemzői, a vertikum szereplői közötti kapcsolatrendszer alakulása 34
4. Minőség a termékpályán 36
Az alapanyagtermelés és a minőség szerinti átvétel 36
A cukor- és izoglükóz gyártás 37
5. A minőségbiztosítás műszaki technológiai feltételei, várható tendenciái 38
A minőségbiztosítás műszaki-technológiai összefüggései az iparban 38
A minőségbiztosítás műszaki-technológiai összefüggései az alapanyag termelésben 39
A minőségbiztosítás infrastrukturális összefüggései 39
6. A cukor termékpálya versenyképessége, a minőségjavítását kényszerítő közgazdasági körülmények 41
7. A nemzetközi fejlődés várható tendenciái különös tekintettel az EU minőségi követelményeire 42
8. A hazai cukorvertikum fejlődésének várható irányai a termékpálya fejlesztésének feladatai 43
A fejlődés várható irányai 43
A rövid-közép- és hosszú távú feladatok 44
Rövid és közép időhorizontú feladatok 44
Közép- és hosszú távú feladatok 45
Forrásmunkák jegyzéke 46
Táblázatok 47
Zsigmond András-Boros Ilona-Horváth Eva: A cukoripari termékek minőségorientált kilátásai 54
Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok 54
1. A nyersanyag minőségének hatása a feldolgozási technológiára valamint a gazdaságosságra 55
2. A termék, technológia és technika fejlesztésének irányai a cukoriparban 57
A termékfejlesztés 57
A technológia és a technika fejlesztése 57
3. A termékminőség megítélése a bel- és külföldi piacon 58
A hazai minőségi előírások átalakítása az EU csatlakozás előkészítéseként 58
A magyar termékek jelenlegi minősége az EU elvárásokhoz viszonyítva 61
A további fejlődés lehetőségei és korlátai 63
A piaci lehetőségek 64
4. A vállalatok minőségügyi gyakorlata, rendszere, jövőbeli feladatai a mérvadó külföldi helyzettel való összevetésben 64
A minőségügyi rendszerek alkalmazása (ISO 9002, HACCP) 64
A környezetvédelem előtérbe kerülése 65
5. A fejlődés szabályozási háttere 66
A terméktanúsítási rendszerek kiépítése 66
Az állami szabályozás hatékonysága 67
6. Javaslatok a versenyképes minőség előállításához 68
Forrásmunkák jegyzéke 68
Táblázatok 69
Ábrák 71
Vásárhelyiné dr. Perédi Katalin - Perédi József - Kővári Józsefné: A növényolajipari termékek minőségfejlesztése 79
Összefoglaló megállapítások 79
1. Előzmények 80
2. Az alapanyagok (olajmagvak) minőségi kérdései 81
Az olajmagvak minősége 82
A jövőkép 83
Az olajmagvak minőségváltoztatási irányai 83
A minőségorientált termesztés 84
3. Az étolajok előállításának minőségi kérdései 85
A szűz- és a hidegen sajtolt étolajak előállításának minőségi kérdései 85
A finomított étolajok előállításának minőségi kérdései 86
Jövőkép a CEREOL-ban 90
4. A margarin és ételzsírgyártás minőségi fejlesztése 92
Az alapanyagok minőségi kérdései 92
Az adalék-, segéd- és csomagolóanyagok minőségi kérdései 93
A margarinok és ételzsírok előállításának minőségi kérdései 93
A margarin- és ételzsírgyártás folyamata 94
A minőségügyi szervezet 95
Forrásmunkák jegyzéke 96
Táblázatok 96
Ábrák 100
Molnár Pál - Bikfalvi Istvánné - Boross Ferenc - Hernádi Zoltán - Komáromy Attiláné - Lajos József: A gyümölcslevek, üdítőitalok és ásványvizek minőségi fejlesztése 107
Összefoglaló megállapítások, következtetések, javaslatok 107
1. A termék-, a technológia- és a technika fejlesztési irányai a gyümölcslevek, üdítőitalok és ásványvizek előállításánál 108
A gyümölcslevek 108
Az üdítőitalok 108
Az ásványvizek 109
2. A gyümölcslé-sűrítmények, aromák, eszenciák és az ásványvizek minősége és minősítése 110
A gyümölcslé-sűrítmények 110
Az üdítőitalok 113
Az ásványvizek 113
3. A minőség helyzete és a fejlesztés feladatai 114
A gyümölcslevek 114
Az üdítőitalok 116
Az ásványvizek 117
4. A termékminőség megítélése a bel- és külföldi piacokon 117
A gyümölcslevek 117
Az üdítőitalok 117
Az ásványvizek 117
5. A csomagolás és a forgalomba hozatal aktuális kérdései a fogyasztói megelégedettség és a környezetvédelem nézőpontjából 119
A gyümölcslevek 119
Az üdítőitalok 119
Az ásványvizek 119
6. A fejlődés szabályozási és infrastrukturális háttere 119
A gyümölcslevek 119
Az üdítőitalok 122
Az ásványvizek 123
7. Javaslatok a versenyképes minőség további javításához 124
A gyümölcslevek 124
Az üdítőitalok 124
Az ásványvizek 124
Forrásmunkák jegyzéke 125
Táblázatok 125
Halász Anna - Baráth Ágnes: A sör- és szeszipari termékek minőségi fejlesztése 136
Összefoglaló megállapítások és javaslatok 136
1. Élelmiszerminősítés az Európai Unióban 137
2. Szesz és szeszesitalok minőségi kérdései 139
Az alkoholos italok élelmezéstoxikológiai vonatkozású előírásai 140
Minőségjavítás irányított fermentációval, a fajélesztők szerepe 147
A minőségellenőrzés és analitika fejlődési trendjei a fermentációs úton előállított élelmiszereknél 149
3. Minőségi kérdések a söriparban 149
A sör megfelelő tulajdonságainak kialakítása 150
A sör minőségét befolyásoló tényezők 151
Fejlesztési irányok 151
A HACCP rendszer alkalmazása söriparban 154
Az átfogó minőségvezetési rendszer alkalmazása a söriparban 154
Forrásmunkák jegyzéke 155
Ábrák 156
Szalai Lajos: A sütőipar minőségi irányú fejlesztése 158
Összefoglaló megállapítások és javaslatok 158
1. Előzmények 158
2. A versenyképességre ható tényezők 162
Az alapanyagok 162
Az adalékanyagok 162
A csomagoló anyagok 163
3. A vállalatok minőségi gyakorlata 165
A minőségügyi rendszerek alkalmazása 165
Az eredményes termékfejlesztés feltételei 166
A környezetvédelem előtérbe kerülése 166
A kisvállalatok lehetőségei és sajátosságai 166
4. A termékminőség megítélése piacokon 168
A lényeges piacok minőségi elvárásai 168
5. A csomagolás és a forgalomba hozatal aktuális kérdései a fogyasztói megelégedettség növelésében 168
6. A fejlődés szabályozási és infrastrukturális háttere, erős és gyenge pontjai 169
Forrásmunkák jegyzéke 169
Ábrák 170
Resume 172
Contents 183
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv