1.035.098

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fehérje és biotermék 1990. július-szeptember

Kutatás, fejlesztés, előállítás, felhasználás, vizsgálat, marketing/Agroinform Agrárinformációs Vállalat és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Fehérje és Biotechnológiai Iroda közös információs folyóirata/4. évfolyam 3. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: AGROINFORM Agrárinformációs Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 345 oldal
Sorozatcím: Fehérje és biotermék
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Fehérje és Biotermék az AGROINFORM Agrárinformációs Vállalat, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság - Fehérje- és Biotechnológiai Iroda közös negyedévi, füzetenként 160 oldal terjedelmű... Tovább

Előszó

A Fehérje és Biotermék az AGROINFORM Agrárinformációs Vállalat, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság - Fehérje- és Biotechnológiai Iroda közös negyedévi, füzetenként 160 oldal terjedelmű folyóirata, az INTERPROTEIN Fehérje és Biotechnológiai Kft. közreműködésével.
Fő tárgykörei: kutatás, fejlesztés, előállítás, felhasználás, vizsgálat, marketing.
A folyóirat az előbbi tárgykörökben többféle feldolgozási szinten (tömörítvény, irodalmi szemle, magyar szerzők cikkei) a fehérje és biotermék témakör minden vonatkozását rendszeresen áttekinti, folyamatosan és naprakészen biztosítva a komplex tájékozódást a magyar nemzetgazdaság e témákkal foglalkozó kutató, fejlesztő, oktató és gyakorlati szakemberei (mezőgazdaság, ipar, egészségügy, szolgáltatás stb.), valamint a korszerű, reformtáplálkozás iránt érdeklődő egyre szélesebb körű tömegek számára. Vissza

Tartalom

FEHÉRJE ÉS BIOTERMÉK KUTATÁS, -FEJLESZTÉS
Tájékoztató az Agrárkutató Intézmények
Országos Szövetségének megalakulásáról 21
Megalakult az Élelmiszer-feldolgozók
Országos Szövetsége 23
Tájékoztató az Élelmiszer-feldolgozók
Országos Szövetségének 1990. március
12-i elnökségi üléséről 23
Tájékoztatás az Élelmiszeripari Kutató,
Fejlesztő és Minősítő Szakmai Érdekközösség megalakulásáról 24
A plasztein-reakció újbóli megvizsgálása: bizonyíték a tisztán aggregációs
reakciómechanizmusra 25
A technika növelni tudja a szójatakarmányok fehérjeértékét 26
Táplálkozás: múlt, jelen és jövő 27
Élelmianyagok és az immunrendszer sejtjeinek működése 28
A transzferin, mint fő plazmavivő fehérje azonosítása patkányoknál, mangán
orális vagy intravénás adagolásával,
vagy in vitro adagolás után 29
Egészséges, tápláló ... engedélyezett? 30
A kalcium és az idült betegségek megelőzése: kihívás az élelmiszeriparral
szemben 31
Három rovarfajtából nyert fehérje patkányetetés minősítésére alkalmas négyparaméteres logikai modell 32
TIHANYI Endre: A gyermekláncfű az egészséges táplálkozás szolgálatában 34
Étkezési szójafehérje-izolátum vizes
etanolos extraktjával végzett kísérletek,
kazein-alapú táplálékon tartott patkányok vas abszorpciójának megállapítására 37
A duplanullás repcemag fehérjéi 38
A tejfehérje gyomor emésztésének in-vitro
szimulálása 39
Bovin kazein-víz kölcsönhatás tanulmányozása hidrogén-2 mag-mágneses rezonanciával: alkalmazás a szerkezetkutatásban 40
Kutatómunka az 1990-es évek hot dogjáért 44
FEHÉRJE ÉS BIOTERMÉK ELŐÁLLÍTÁS
A tönkölybúza a teljesértékű táplálkozásban 47
GUINN, James M.: Szójabab és szójadara
vásárlása, tárolása és kezelése, különös
tekintettel a minőség megőrzésére 47
Szójabab előkezelése burgonya-alapú, nagy
fehérjetartalmú ételdúsító számára. Technikai jegyzet 67
Fehérjetermékek előállítása kriokoncentrálással 68
Élelmirostok 68
Az élelmirostok és a csavarsebesség hatása
némely extrúziós eljárásnál és termékváltozatnál 70
Gyermektápszerek előállítására alkalmas
gabonafélék extrudálása 70
Ropogós szirmok a teljesértékű táplálkozásban. Összetétel, technológiai és
táplálkozásélettani tulajdonságok 71
Izomalt, egy új cukorhelyettesítő a
"cukormentes" édességpiac számára 72
1989-ben új "könnyű" tejtermékek kerültek forgalomba 73
A savófehérje denaturálás reakciókinetikájának vizsgálatai és technológiai jelentőségük 74
A Streptococcus thermophilus csökkentése
savófehérje-izolátumban kis nedvességtartalmú extrúziós főzéssel, a funkcionális sajátosságok csökkenése nélkül 75
A savó és a permeátumok koncentrálása
és szárítása 76
HAVAS Ferenc - JANKÓ Ferenc - RUDOLF
Péter: Vérszárítás takarmányozási célra 104
A csont komplex feldolgozása 118
A jövő élelmiszere: a surimi 120
Korszerű zsírhelyettesítő 121
Tápiókakrém a zsírok helyettesítésére 122
A disznóparéj magolaj előállítása, össze-
tétele és táplálkozási jelentősége 123
Az üdítőitalok édesítésének alternatív
lehetőségei 123
FEHÉRJE ÉS BIOTERMÉK FELHASZNÁLÁS
Szójaliszt helyettesítése gyapotmagliszt-
tel és mogyoróliszttel vagy mindkettővel
broilerek kis energiatartalmú takarmányában 133
Változó hőmérsékletű környezetben tartott, növekedési szakaszban levő pulykák
lizin-igénye 136
Az egészséges táplálkozás időszerű
kérdései 139
Bio-élelmiszerek: a fogyasztók magatartása és szokásaik 151
"Konzervatív" britek korszerű táplálkozása 152
Rekonstruált élelmiszeranalógok és piacuk 162
HALÁSZ Anna: Az élesztő biomassza élelmiszeripari hasznosításának biokémiai
és biotechnológiai alapjai 155
Kinetikus modellek kifejlesztése a metioninnal dúsított szójabab modell-rendszerekben történő bomlására 163
A fitinsav-szint hatása a szójafehérje alapú gyermektápszerben, patkánykísérletek az ásványianyag felvételre 164
A rizskorpa-szója keverékek mint az
aprósütemények fehérje kiegészítői 165
Sütemények és sütemény keverékek édesítése alitame-mal 166
A tejfehérje szerepe. A tejtermékek
funkciói a csokoládéban. 167
CZUKOR Bálint - ORMAINÉ CSERHALMI
Zsuzsanna - PETRES Jolán: Fehérjetartalmú adalékanyagok alkalmazási lehetőségei hőkezelt húskonzervek előállításához 168
FEHÉRJE ÉS BIOTERMÉK VIZSGÁLAT
Az elektrosztatikus kölcsönhatások az aromás oligopeptidekben elősegítik a fehérje stabilitását 179
Levélfehérje az Atriplex crenatifoliaból: közelítő kémiai összetétel és
biológiai érték 179
Élelmirost 180
A polidextróz meghatározási módszereinek összehasonlítása élelmiszerekben 181
Az aszkorbinsav és nátriumaszkorbát hő általi kölcsönhatása fehérjékkel, kapcsolatban az élelmiszerek nem-enzimes barnulásával és a Maillard reakcióval 182
A fehérje nitrogén faktora tíz gabonaféle, hat hüvelyes vagy olajmagnál. Ezek
meghatározásának és rendeltetésének újraértékelése. Fajta és magfehérje-tartalom
szerinti változatok 183
A vízaktivitás hatása a kukorica (Zea mays) és a tehénborsó (Vigna unguiculata)
fehérjeemészthetőségének hőokozta romlására 184
A Maillard barnulási reakció hatása a Kunitz szójabab tripszin-inhibitorra,
annak kölcsönhatására a monoklonális antitestekkel 189
Tiamin és riboflavin nagynyomású folyadékkromatográfiás meghatározása szójababban és tofuban 189
Gélképződés plazmafehérjéből 190
A sók hatásai a plazmafehérje gélek
reológiai tulajdonságaira 192
A plazma és az agy ammónia- és aminosavtartalmának mérése patkányokban, 75% kazein vagy 28% tojásfehérje táplálék felvétele után 193
Tejfehérje vizsgálat 194
Soványtejpor, kazein, savófehérje és
összes tejfehérje hatékony meghatározása keveréktakarmányokban izoelektromos
fókuszálással és lézer-denzitometriával 195
A kazeinek felületi és emulgáló tulajdonságai 197
Kis felbontóképességű NMR spektroszkópia: eszköz a fehérjedenaturálódás tanulmányozására. l. r. Alkalmazása diamágneses savófehérjékhez 202
A diszulfid-kötés felbomlásának hatása a savófehérjék szerkezeti és felületi
tulajdonságaira 210
A lizin károsodás becslése hőkezelt savófehérjében furozin meghatározása
mellett, sejtemésztéses technikával 212
A surimi gél tulajdonságok vizsgálatai kompressziós és penetrációs próbákkal 212
Szárazon hevített tojásfehérje proteinek szerkezeti és zselírozó tulajdonságai 213
A technológiai műveletek hatása az oxidált zsírok és a húsfehérjék közötti
reakciókra, l.r. A zsír-fehérje komplexek minőségi és mennyiségi változásai 214
Aprított húsból készült húskészítmények mikroszerkezetének tanulmányozása: az
izomfehérje fajták azonosításához immunhisztokémiai módszerek használhatóságának vizsgálata 216
Rekombináns DNS technológiával termelt gyógyszerkészítmények fehérjéinek
tisztasági vizsgálata 216
FEHÉRJE ÉS BIOTERMÉK MARKETING
A szójatermékek piaca 221
Rekord szójafogyasztás 229
Alternatív termesztésű zöldségfélék: a jövő irányzata 230
A BIO-FITT Kereskedelmi Üzletág tevékenysége 231
A bio-márka a gazdaság dolga 232
Közös német-német tevékenység a diétás élelmiszerek területén 232
A bio-élelmiszerek forgalmazásának helyzete az NSZK-ban 233
RENDEZVÉNY ELŐZETES ÉS -BESZÁMOLÓ
MAGYAR RENDEZVÉNYEK
TIHANYI Endre: CSM takarmányozási tanácskozás és borsó bemutató 241
Kalászos gabona és hüvelyes növény fajta és növényvédelmi bemutató 242
Gyógytermékek a reform- és bioboltokban című tanácskozás és bemutató 243
Fehérjegazdálkodási tudományos tanácskozás 243
Repcetermesztési, -betakarítási és -fajta bemutató 244
Nemzetközi kalászos tanácskozás és bemutató 244
Az Organikus Gazdálkodás Nemzetközi
Szövetségének (IFOAM) 8. éves közgyűlése 245
KÜLFÖLDI RENDEZVÉNYEK
Fejlődés a fehérje fejlesztésben - nemzetközi kongresszus anyaga könyvalakban 246
Biotermék kiállítás az NSZK-ban 246
Az élelmirost kémiai és biológiai vonatkozásai 247
TIHANYI Endre: Szimpózium a rekombináns fehérjékről 248
6. Nemzetközi szimpózium az ipari mikroorganizmusok genetikájáról 250
Egyéb fehérje és biotermék témájú külföldi rendezvények 250
HÍREK
Fehérje és biotermék témájú külföldi könyvek 255
Svájci iskola a teljesértékű élelmezés szolgálatában 255
Aminosavak nagynyomású folyadékkromatográfiás (HPLC) vizsgálata 256
Egészséges reggeli biológiai termesztésű anyagokból 256
Új műzlitermék a teljesértékű táplálkozás szolgálatában 257
Csökkentett kalóriájú élelmiszerek 257
Koleszterin-szegény tojás 258
A halhús-fogyasztás egészségesebbé tesz 258
Bio-sertéshús 259
Új diétás gyümölcsital sorozat 259
Új kalóriaszegény üdítőital 260
Kalóriamentes trópusi gyümölcsnektárok 260
REFORMKONYHA RECEPTEK
Előétel: Parajsaláta tofuszeletekkel 261
Leves: Zöldborsóleves szójagaluskával 262
Főétel: Korpás karfiol texturált szójapehellyel (TVP) 262
Édesség: Fügeízű golyó texturált szójapehellyel (TVP) 263
Ital: Paradicsomsörbet tofuval 263
REFERÁLÓ FOLYÓIRAT
Fehérje és biotermék kutatás, -fejlesztés 267
Fehérje és biotermék előállítás 272
Fehérje és biotermék felhasználás 312
Fehérje és biotermék marketing 343
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv