1.034.730

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Földrajzi Közlemények 1913. (nem teljes évfolyam)

XLI. kötet 1-8., 10. füzet

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A déli sark elérése
Roald Amundsien előadása a Magyar Földrajzi Társaság-ban 1912 okt. 21.-én
A harmadik Fram-expedició terve két részt foglal magában. Egyik, hogy előnyomuljon a déli sarkig, a... Tovább

Előszó

A déli sark elérése
Roald Amundsien előadása a Magyar Földrajzi Társaság-ban 1912 okt. 21.-én
A harmadik Fram-expedició terve két részt foglal magában. Egyik, hogy előnyomuljon a déli sarkig, a másik, hogy kikutassa az északi sarkvidék övét. Ma este szerencsém van beszámolni az előbbi feladat megoldásáról.
Célunk lévén a sark elérése, legelébb is arra kellett törekednünk, hogy hajónkkal lehetőleg messze szélességig hatoljunk dél felé. A szánutazás még így is elég hosszúra fog nyúlni.
Azt tudtam, hogy az angol expedició ismét a Mc Murdo Sound-ot szemelte ki téli szállásául, a South Victoria földön, a japániak pedig az Edward király földjét. Nem maradt más hátra, mint a két expedició kiinduló pontjától egyaránt jó távol, a Barriéreen ütni föl tanyánkat.
A nagy antarktikus jégsánc a Dél-Victoria-föld és az Edward földje között húzódik 830 kilométer hosszúságban. Sir James Clark Ross volt az első, aki rátalált a róla elnevezett Barriére-re 1841-ben, de vitorlás hajóival, az Erebus-szal és Terror-ral nem merészkedett a harminc méter magas jégfal közvetlen közelébe. Előnyomulásának tehát ez a hatalmas akadály gátat vetett. Már Ross fölfedezte, hogy a Barriére nem egyetlen megszakítás nélkül való függőleges falként mered ki a tengerből, hanem öblök és csatornák tagozzák. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv