| Derűs kalandozás ételek és élmények között | 11 |
| Fűszeres történetek | 15 |
| Hová tűntél, szép színű sáfrány? | 16 |
| Cocido | |
| A rejtélyes vanília | 18 |
| Vaníliapuding | |
| Egy fűszer, amely beleszólt a történelembe: a szerecsendió | 20 |
| Gomba szerecsendióvirággal | |
| A "csodatévő koriander' | 22 |
| Csirkemell koriandermártással | |
| "Pecsenyevirág" | 24 |
| Majoránnás pecsenyekacsa, Majoránnás rakott krumpli | |
| Tabasco | 26 |
| Garnélla salsa | |
| Hagymahistória | 28 |
| Töltött sült hagyma, Rostélyos vörösboros gyöngyhagymával | |
| A fokhagyma dicsérete | 30 |
| Paradicsom provence-i módon, fokhagymával és illatos füvekkel | |
| Rozmaring - "a szerelmi hűség fűszere" | 32 |
| Rozmaringos csirke | |
| Tárkonyos ízek Erdélyből | 34 |
| Tárkonyos fejes saláta, Tárkonyos bárányleves, Tárkonyos sertésborda | |
| Ennivaló históriák | 37 |
| Marha-sztori | 38 |
| Szegfűszeges hátszín, Burgundi marhaszelet vörösborral és gombával | |
| A vaddisznótól a mangalicáig | 40 |
| Almás hús erdélyi módra, Fűszeres pecsenye | 40 |
| Baromfitörténet | 42 |
| Alföldi rizses kacsa (4 személyre) | |
| "Vénuszra ösztönző eledelek" | 44 |
| Sült bab | |
| Göcseji jó falatok | 46 |
| Göcseji babos káposzta csülökkel, Zalai borítós | |
| Nyúlfazék és perec az Őrségben | 48 |
| Nyúlfazék, Őrségi perec | |
| Pécsi kóstoló | 50 |
| Tenkes kedvence | |
| Délvidéki barangoló | 52 |
| Bácskai pontyszeletek | |
| A gulyás világkarrierje | 54 |
| Zaftos gulyás (Gulyás bécsi módra) | |
| Spárgatitkok | 56 |
| Hideg joghurtos spárgaleves, Zöldspárgasaláta | |
| A káposzta dicsérete | 58 |
| Káposzta libamellel töltve | |
| A mindentudó alma | 60 |
| Sült kacsa almával és calvadosszal | |
| Egy kis időutazás a "gasztro-krónikában" | 63 |
| Bornemisza Anna kedvenc étke | 64 |
| Szaniszló király süteményei | 66 |
| Madeleine | |
| Orlov gróf ínyencségei | 68 |
| Borjúérmék Orlov gróf módjára | |
| A jérce - Mária Terézia módjára | 70 |
| Jérce Mária Terézia módjára | |
| Fánkhistóriák | 72 |
| Szalagos fánk | |
| Napóleon kedvenc étele | 74 |
| Marengo módra készült csirke | |
| Eszik a kongresszus | 76 |
| Marhasült Metternich módra | |
| Déryné ebédje | 78 |
| Töltött káposzta erdélyi módra, Kolozsvári káposzta | |
| A szakácskirály magyar kuktája | 80 |
| Szarvasgerinc meggymártással | |
| Alexandre Dumas szakácskönyve | 82 |
| Turbán rizsből, almával, Kelkáposzta meglepetéssel, Tojás paradicsomban | |
| Escoffier, a konyha megújítója | 84 |
| Paprikás garnéla - Escoffier módjára | |
| Sarah Bernhardt csókja | 86 |
| Narancsos omlettfelfújt, Csokoládés-mandulás csók Sarah Bernhardt módra, Török omlett | |
| Az amerikai "Ilona torta" regénye | 88 |
| Ilona torta | |
| Tortavarázslat - Kuglertől Móráékig | 90 |
| Őzgerinc, Stefánia torta, Mandulás leveles torta | |
| Jegyzetek az étlap születésnapjára | 92 |
| Evőeszköz titkok krónikája | 98 |
| Jeles napok ételei újévtől - újévig | 101 |
| Lencse újévre | 102 |
| Lencsesaláta, Malacpörkölt | |
| Húsvéti előhang | 104 |
| Báránysült kétszersült burgonyával | |
| Előhang a cseresznye- és a meggyszezonhoz | 106 |
| Meggytorta, Kirántott cseresznye, Cseresznyefelfújt | |
| Barackérés idején... | 108 |
| Barackfelfújt | |
| Őszibarack szimfónia | 110 |
| Őszibarack bortésztában, Csirkesaláta őszibarackkal | |
| A "gonoszságűző" birs | 112 |
| Birsalmaleves, Birsalmafelfújt | |
| Szüreti lakoma | 114 |
| Tokány tokaji módra | |
| Bejgli történet | 116 |
| Mákos és diós bejgli | |
| Halak karácsonyra | 118 |
| Ponty kékre főzve, citrommal, Csuka dióval töltve, Fogas (süllő) Gundel módra | |
| Vadpecsenyék, télidőben | 120 |
| Pácolt nyúl, Fácán savanyú káposztával, Őzborda petrezselymesen | |
| Újévi malacságok | 122 |
| Ropogós malacsült, Disznóláb Sainte Menehould-i módra | |
| Világutazás - Gasztronómiában | 125 |
| Konyhadolgok Angliából | 126 |
| Marhahústea, Bifsztek pie | |
| A világjáró szendvics | 128 |
| Canapék | |
| Tájkép - leveles vajastésztával | 130 |
| Leveles tészta, Gyors leveles tészta, Szerelmeslevél | |
| Calvados - a legendás almapárlat | 132 |
| Gyümölcskoság lángolt calvadosszal | |
| Pástétomvariációk: a rillettes | 134 |
| Rillettes | |
| "Ratatouille" és egyéb fogások | 136 |
| Ratatouille nizzai módra | |
| Francia konyha - magyar ízlés | 138 |
| Sör a könyhában - belga módra | 142 |
| Húsosfazék flamand módra | |
| Finnországi kóstoló | 144 |
| Erdei gombasaláta, Bárányhús kapormártással | |
| A lazac - Észak ajándéka | 146 |
| Posírozott lazacszeletek norvég módra, Grillezett lazacszeletek, Lazac pezsgőben | |
| Salzburgi nokedli | 148 |
| Salzburgi nokedli | |
| Pisztráng históriák | 150 |
| Pisztráng Mozart módjára, Pisztráng papírhüvelyben | |
| "Smarni!" | 154 |
| Császársmarni | |
| Mediterrán konyhai örömök | 156 |
| Sangria, Brokkolis egytál | |
| A mindenre jó olíva | 160 |
| Sült csirke gombával, paradicsommal és olívabogyóval | |
| Narancs és citrom a konyhában | 162 |
| Syllabub, Csirkeszárny citrommal pácolva | 2 |
| A polenta megdicsőülése | 164 |
| Polenta gorgonzola sajttal, Alaprecept a polenta készítéséhez | |
| A pastasciutta "titka" | 166 |
| Spagetti amatricei asszonyok módjára | |
| Görög ízek Atlantiszból | 168 |
| Juhtúrós vegyes saláta, Kakavia (görög halleves) | |
| Variációk görög salátára | 172 |
| Burgonyasaláta | |
| Vacsora a Boszporusznál | 174 |
| A szultán gyönyörűsége | |
| Elfelejtett örmény ízek | 176 |
| Dalauzi, Örmény gombaétel | |
| Indonéz ízek Amszterdamban | 178 |
| Lapis Daging Semarang (Marhahús pácolva, pikáns lében) | |
| A kínai konyha világa | 180 |
| Pekingi kacsa | |
| Az "őszinte" japán konyha | 182 |
| Sukiyaki | |
| Ismeretlen ismerős: a kreol konyha | 184 |
| Káposztás gumbo | |
| Paprika, kukorica, csokoládés plyka, Mexikó! | 186 |
| Sopa de ajo (fokhagymaleves), Empanadas frita (hússal töltött "batyu") | |
| Utószó | 188 |