A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 627 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gazdasági állataink szervezetének felépítsée és működése (Kállai László)
Az állati szervezet felépítése5
Az élő szervezet és környezete5
Az állat sejtjei és szövetei6
Az anyagforgalom9
Az emésztőkészülék9
Az emésztés és a felszívódás13
A légzőkészülék14
A gázcsere15
A kiválasztás szervei15
Az anyagszállítás és a szabályozás16
Az anyagcsere18
A növekedés és a szaporodás20
A fejlődés és a növekedés20
Az ivarkészülék21
A szaporodás23
A tejmirigy és a tejelválasztás23
A mozgás és szervei24
A csontvázrendszer24
Az izomrendszer26
A mozgás27
Az ingerfelvétel és szervei28
Az állati test felosztása, testtájak29
Általános állattenyésztéstan (Szigeti I. - Szigeti J.)
Bevezetés az állattenyésztésbe30
Az állatvilág kialakulása30
A fajok és fajták kialakulása31
Az öröklődéssel kapcsolatos néhány kérdés34
Gazdasági állataink eredete35
Állattenyésztési alapfogalmak36
Gazdasági állataink értékelési szempontjai41
Az értékmérő tulajdonságok ismertetése41
Gazdasági állataink bírálata és törzskönyvezése51
A testnagyság mérése és a testsúly megállapítása52
A származás és az oldalági rokonok ismeretének jelentősége53
Az ivadékvizsgálat jelentősége53
A törzskönyvezéssel kapcsolatos tudnivalók54
Az állatok megjelölésének módjai55
Tenyésztechnikai tudnivalók56
A tenyészcél kitűzésének szempontjai56
Tenyésztendő fajta kijelölése. Tenyészegyedek kiválogatása56
Tenyéstési módok57
Az állatok szaporítása61
A fiatal állatok növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők71
Állategészségügy (Hámori Dezső)
Az állategészségügy feladata73
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei74
Időjárás74
Talajviszonyok77
Elhelyezés79
A természeszerű állattartás egészségügye81
Vízellátás82
Takarmányozás83
Az egészséges állat életjelenségei92
A beteg állat ismertetőjelei93
Teendők a beteg állattal95
Elsősegélynyújtás95
A gyógyszerek beadása96
Nem fertőző betegségek97
Betegségek erőművi behatások következtében97
Légzőszervi betegségek99
Az emésztőszervek gyakoribb betegségei99
Az újszülöttek egészségügye102
A vemhességgel kapcsolatos betegségek103
Egyéb betegségek105
A fertőző betegségekről általában106
A fertőzés106
Védekezés a fertőző betegség ellen108
Fertőző betegségek111
Élősködők okozta betegségek124
Külső élősködők125
Belső élősködők128
Állategészségügyi igazgatás134
Intézkedések a fertőző betegségek fellépésének megelőzésére134
Intézkedések a fertőző betegségek elfojtására137
Szavatosság állatok adásvétele esetén140
Általános takarmányozástan (Márkus József)
A takarmányok kémiai összetétele143
A víz143
Az ásványi anyagok144
A fehérjék144
A zsírok145
A nyersrost145
A nitrogénmentes kivonható anyagok146
A vitaminok146
Az antibiotikumok148
Takarmányozási alapfogalmak149
A takarmányok emészthetősége149
A takarmányok hasznosítható energiatartalma150
A keményítőérték150
A takarmányok táplálóértékét befolyásoló tényezők151
A táplálóanyagszükséglet fedezése151
A fehérje-keményítőértékarány151
A ballaszt152
A sav-bázis egyensúly152
Takarmányismeret153
A zöldtakarmányok153
A szénák157
Szalmák és pelyvák161
Gyökér- és gumóstakarmányok161
Magvak és szemek162
Ipari takarmányok163
Állati eredetű takarmányok165
Gyári takarmánykeverék166
A takarmányok tartósítása168
A szénaszárítás168
A széna kazalozása174
A takarmányerjesztés (silózás, savanyítás)177
A szalmák és pelyvák eltartása187
A kukoricaszár eltartása187
A takarmányrépa és a burgonya eltartása188
A takarmányok előkészítése189
Gazdasági állataink takarmányozása192
Egyedi takarmányozás192
A takarmányadagok összeállítása193
A takarmányozás tervszerűsége197
A takarmányozás tervszerűsítése a nagyüzemben197
Szarvasmarhatenyésztés (Czakó József)
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége204
Szarvasmarhatenyésztési alapismeretek205
A szarvasmarha testalakulása205
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei212
A szarvasmarha elnevezései213
Az ivarjelleg és az ivartalanítás213
A szarvasmarha életkorának megállapítása214
A szarvasmarha súlyának és legfontosabb testrészeinek meghatározása216
A szarvasmarha eredete és fajtái221
A szarvasmarha eredete, háziasítása és a szarvasmarhafajták csoportosítása221
Magyarországon tenyésztett szarvasmarhafajták221
A magyar szarvasmarha tenyésztésére befolyást gyakorolt külföldi fajták225
Egyéb, bennünket érdeklő külföldi fajták227
A szarvasmarha tenyésztése228
A tenyészállatok kiválasztása228
A tenyészállatok bírálata és törzskönyvezése234
Tenyésztési eljárások236
A szarvasmarha felnevelése
Az újszülött borjú gondozása és táplálása249
A szopósborjú táplálása252
A szopósborjú ápolása, tárolása261
A növendékmarhák felnevelése262
A tenyészállatok takarmányozása267
A takarmányalap megteremtése267
A tehenek táplálóanyag-szükséglete268
Fejőstehenek takarmányozási rendje és egyedi etetése284
A tenyészbika takarmányozása286
A szarvasmarha tejtermelése287
A tőgy szerkezete és a tej képződése287
A tejelválasztást befolyásoló tényezők289
A fejés292
A tej kezelése a fejés után301
A szarvasmarha hízlalása303
A hízómarha ápolása305
A hízómarha takarmányozása306
A hízóállatok átvétele és elszállítása311
A szarvasmarha igázása312
A szarvasmrha ápolása és elhelyezése313
A szarvasmarha ápolása313
A szarvasmarhaistálló és berendezése316
Sertéstenyésztés (Csire Lajos)
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége323
Sertéstenyésztési alapismeretek324
A test mellső része326
A test középső része328
A test hátulsó része330
A sertés fajtái334
A sertések takarmányozása344
A sertések legeltetése344
A sertések téli tömegtakarmányozása346
A sertés makkoltatása347
A sertéstakarmányok előkészítése348
A sertés tenyésztése350
A tenyésztői munka megszervezése350
A tenyésztői munka módszerei351
A tenyészállatok kiválasztása354
A sertés törzskönyvezése357
Hízékonyságvizsgálatok361
A tenyésztésbevételre alkalmas kor és fejlettség366
A párosítás és a bugatás367
A kanok ápolása és takarmányozása371
A kocák ápolása és takarmányozása372
A malac felnevelése387
A sertések hizlalása396
Húsrahizlalás396
Zsírrahizlalás398
Sonka- és baconsüldő hizlalása398
Gyorshizlalás402
Öreg sertések hizlalása409
Az átlagos napi súlygyarapodás és a takarmányértékesítés kiszámítása409
A sertések vágóértéke411
A sertések elhelyezése és szállítása411
A sertésistállók elhelyezésének főbb szempontjai412
Az istálló alapterülete412
Oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok, szellőztetők413
A fiaztató413
A kanistálló415
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója415
Szabadszállások416
Egyéb épületek417
A sertések szállítása417
Lótenyésztés (Hámori Dezső)
A lótenyésztés jelentősége és célja a szocialista mezőgazdasági nagyüzemben419
A lovak csoportosítása és elnevezése használat, kor és ivar szerint421
Lótenyésztési alapismeretek421
A ló testalkata és használhatósága közötti összefüggések421
A ló testtájai423
A lábállások431
A ló mozgása433
Méretek felvétele435
A ló életkorának meghatározása435
A ló színe437
A lófajták440
Melegvérű lovak440
Hidegvérű lovak445
A ló tenyésztése446
A tenyészcél446
A tenyészlovak kiválasztása447
Lótenyésztésünk szervezete és intézményei448
A lótenyésztés módszerei450
A csikó felnevelése457
A szopós csikó nevelése457
A választott csikó nevelése459
A ló takarmányozása465
A ló táplálóanyag-szükséglete469
A lovak elhelyezése, ápolása és használata474
Az istálló474
Lóápolás476
A ló szerszámai480
A csikó betanítása182
A lovak használata485
A ló értékét csökkentő tulajdonságok489
Öröklődő hibák489
Rossz szokások490
A szamár és az öszvér tenyésztése490
Juhtenyésztés (Márkus József)
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége493
Juhtenyésztésünk múltja493
Az eredményes juhtenyésztés feltételei494
Juhtenyésztési alapismeretek495
A juh testalakulása, méretei és súlya495
A juhok elnevezései496
A juhok korának meghatározása496
Gyapjúismeret497
Mitől függ a gyapjú értéke?498
A fontosabb bundaszerkezetek501
A gyapjú mennyiségét befolyásoló belső tényezők501
A gyapjúféleségek elnevezései502
Juhfajták503
A Magyarországon tenyésztett juhfajták503
A juh tenyésztése507
Az ország tenyészkerületi felosztása507
A tenyészállatok értékelése508
A párosítás512
A juhok törzskönyvezése512
A juhok szaporítása515
Az üzekedés515
A hágatás módjai516
A hágatás előkészítése és megszervezése518
A mesterséges termékenyítés521
A szaporulat növelésének lehetőségei522
A vemhes anyák gondozása és takarmányozása524
Az elletés előkészítése és megszervezése524
Teendők az ellés körül525
A növendékjuhok felnevelése527
A kifejlett juhok takarmányozása528
Takarmányozás a legeltetési idényben528
Takarmányozás a téli istállózás idején530
A juhok itatása532
A juhistálló berendezése533
A juhistálló533
A juhok gondozása539
A juhok gyapjának megóvása a károsodástól540
A juhok gyapjútermelése541
A juhok nyírása542
A juhbőrök lefejtése és tárolása546
A juhok tejtermelése548
A tejelés fokozásának lehetőségei548
A tiszta tej fejésének szabályai549
A juhtej feldolgozása550
A juhok hústermelése550
Kecsketenyésztés551
Baromfitenyésztés (Czakó József)
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége553
Baromfitenyésztési alapismeretek554
A baromfi külleme554
A baromfi ivarának és életkorának megállapítása555
A baromfifélék elnevezése556
A tojás képződése556
A vedlés557
A kotlás558
Tenyésztési módszerek558
A fajtatiszta tenyésztés558
Tenyészkiválasztási eljárások559
Keresztezés560
A tyúk tenyésztése561
Tyúkfajták561
A tenyésztendő fajta megválasztása565
A tenyészanyag kiválasztása566
A törzskönyvezés569
A keltetés572
Csibenevelés574
A tojótyúkok takarmányozása584
A tyúkállomány elhelyezése587
A pulyka tenyésztése592
A gyöngytyúk tenyésztése594
A kacsa tenyésztése595
A lúd tenyésztése597
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv