| Bevezetés | 7 |
| A család erőforrás | 8 |
| Párválasztók öt pontja | 9 |
| Férfiak, bátorság! | 10 |
| A manager-betegségről | 11 |
| A nő és a makrobiotika | 13 |
| Folyás, gombásodás | 16 |
| Karrierista nők lelki bajai, kudarcai a partnerkapcsolatban | 17 |
| A női ciklus | 18 |
| A nevelés kilenc hónappal a születés előtt kezdődik | 26 |
| Várandós anyák egészségi problémái | 27 |
| Terhesség, szülés, gyerekágy, regenerálódás | 31 |
| A várandós anya táplálékai | 32 |
| Szájápolás | 34 |
| A szépség belülről sugárzik | 35 |
| A hajfestésről | 40 |
| A hajszárítóról | 40 |
| A natúrkozmetika | 41 |
| Ne félj a változás korától! | 42 |
| A gyermek és a makrobiotika | 49 |
| Az újszülött ápolása | 49 |
| Ha szoptathatunk | 51 |
| Ha nem szoptathatunk | 56 |
| Csecsemők kiegészítő táplálása az elválasztás folyamán | 58 |
| Amit a baba egészségi zavarairól tudni kell | 60 |
| Kövér gyerek, sovány gyerek? | 64 |
| Kisgyermekek, óvodások, iskolások | 66 |
| Gyermek a közösségben | 67 |
| Mit adjunk uzsonnára? | 68 |
| Mit áruljanak az iskolai büfében? | 69 |
| Italok gyerekeknek | 69 |
| A lélek táplálékai | 70 |
| Milyen nevelési elveket érdemes követnünk? | 71 |
| Szobatisztaság | 75 |
| Tisztálkodás | 75 |
| A fogmosás | 76 |
| Az öltözködés | 76 |
| A tévénézésről | 76 |
| Vegetáriánus gyerekek | 77 |
| A betegségek makrobiotikus diétája | 79 |
| A jin-jang egyensúly | 79 |
| A szervek órarendje | 81 |
| A súlyos megbetegedésekről | 83 |
| A rák nem gyógyíthatatlan | 84 |
| Gyógyulási terv | 85 |
| A diéta senkinek sem árt | 91 |
| A cukros cumitól a kézrátétes gyógyításig | 91 |
| A különböző betegségekről | 93 |
| Megfázás, náthák, hurutos megbetegedések | 93 |
| Fejfájás, fáradtság, feledékenység | 94 |
| Férfibetegségek | 95 |
| A homoszexualitás | 97 |
| Bőrbetegségek | 98 |
| A szenilitás | 99 |
| Zabolázzuk meg a vérzsírt! | 100 |
| A tavaszi tisztítókúrákról | 100 |
| A gyógyszer a konyhában készül | 102 |
| Ételajánlatok | 103 |
| Élj érdekesen! | 104 |
| A betegség tanulási folyamat | 106 |
| "Változtasd meg élted!" | 107 |
| Makrobiotikus receptkönyv | 111 |
| Elöljáróban | 111 |
| Edényeink | 115 |
| Gőzölés, sütés, főzés nyomás alatt | 116 |
| Zöldségek tisztítása, vágása | 116 |
| Főzési módok | 117 |
| Evőeszközök | 118 |
| A rágás | 119 |
| Receptgyűjtemény | 121 |
| Levesek - évszakok szerint | 121 |
| Tavaszi levesek | 122 |
| Nyári levesek | 124 |
| Őszi leves | 129 |
| Téli levesek | 130 |
| Főételek | 131 |
| Zöldségételek | 134 |
| Gabonaételek | 138 |
| Desszertek, édességek, tészták | 147 |
| Pástétomok, szendvicskrémek | 157 |
| Saláták | 160 |
| Italok | 161 |
| Ízesítés az öt elem és a négy évszak szerint | 163 |
| Tavasz | 163 |
| Nyár | 163 |
| Érett nyár | 164 |
| Ősz | 164 |
| Tél | 164 |
| Maradékok feldolgozása | 165 |
| Félresikerült ételek helyrepofozása | 165 |
| A makrobiotikus konyha speciális adalékai | 166 |
| Címek | 168 |
| Irodalomjegyzék | 169 |
| Receptmutató | 171 |