1.034.203

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A műveltség útja II.

Szerkesztő

Kiadó: Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím: A műveltség útja
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: A szöveg között 250 képpel. Nyomatott Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Részvénytársaság mélynyomó-körforgógépein, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

A vér

Nemrégen történt, hogy egy kis francia iparvárosban egy reggelen holtan találták szobájának padlóján a helybeli vasgyár műlakatosát. Az első pillantásra nyilvánvaló... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

A vér

Nemrégen történt, hogy egy kis francia iparvárosban egy reggelen holtan találták szobájának padlóján a helybeli vasgyár műlakatosát. Az első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy gyilkosság történt. A vizsgálat könnyen kiderítette, hogy a mestert, aki előző nap éjfélutánig szórakozott egy zenés kávéházban, késszúrásokkal ölték meg s hogy a gyilkosnak nem volt könnyű munkája áldozatával. Ezt bizonyították a felborult tárgyak és bútordarabok, a beszakított ruhadarabok és néhány vérfolt az ajtó körül és a kis folyosón, amelyen keresztül a nyilván szintén megsebesült gyilkos a mester lakásául szolgáló elhagyott, volt portásházikóból távozott. Egyéb nyomokat nem sikerült fölfedezni, annál nagyobb gonddal kaparták össze és tették félre a vérfoltokat.
Néhány kihallgatás után a gyanú nyomban két egyénre terelődött, akik közül mind a kettőnek egy és más oka lehetett rá, hogy a lakatossal végezzen. S ekkor olyan motívum merült fel, mely a bűnügyet szenzációsan izgalmassá emelte: egyik gyanított sem tudott megnyugtató alibit igazolni és - mindkettő meg volt sebesülve. Az egyiknek a kezén volt jókora vágása, amelyet állítólag egy répavágókés pengéje okozott, a másiknak a füle tájékán díszelgett egy sebhely, amelyről azt állította, hogy a borotvája okozta. A gyanúsítottakat ismételten kihallgatták, szemmel tartották és - vérpróbát vettek tőlük. A próbákat a lakatos B szobájában összekapart nyomokkal együtt felküldték a párisi rendőrfőnökség bűnügyi vegyvizsgálati intézetébe, ahonnan néhány nap mulva megjött a válasz. Most már könnyű dolga volt a vizsgálóbírónak. Az egyik gyanusítottat azonnal letartóztatták és a bizonyíték súlya alatt a gyilkos - akinek saját kicsordult vére lett árulójává - töredelmes vallomást tett. Vissza

Tartalom

Élet
A vér5
Egészség
Napfény és levegő21
Csillagvilág
Látogatás a csillagvizsgálóban35
Geológiai és bányászat
Pusztító és teremtő vulkanikus erők61
Fizika
A villám80
Technika
Képtáviratozás dróton és rádión98
Állatvilág
Sárkányok116
Az őstengerek világa128
Növényvilág
Beszélgetés az ehető és mérges gombákról144
Néprajz
Az emberevés rejtelmeiből167
Az emberi bőr díszítése191
Művészet
A világ szoborcsodái203
A művelődés története
A tisztességes temetés224
Vallás
A görög istenek250
Gyűjtés
A gyűjtés művészete269
Szórakozás
A sakk a történelemben és az anekdotában284
Amatőr-fényképezés303
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv