Előszó
Valamely nép kultúrája szoros összefüggésben áll táplálkozásával. Bőséges, okszerű, egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás nemcsak több termelő energiát, több munkaerőt, nagyobb anyagi...
Tovább
Előszó
Valamely nép kultúrája szoros összefüggésben áll táplálkozásával. Bőséges, okszerű, egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás nemcsak több termelő energiát, több munkaerőt, nagyobb anyagi jólétet, hanem egyúttal magasabb kultúrfokot is jelent.
A magyar mezőgazdaság dolgozói, jóllehet dúslakodnak a legváltozatosabb nyersanyagokban, emberi táplálékokban, mégis az esztendő nagyobb részében nélkülözik azokat a házi élelmiszereket, amelyek a természetszerű, egészséges táplálkozás szempontjából a legfontosabbak. Ebben a tekintetben a magyar falusi konyha szomorú képet tár elénk.
Télen és tavasszal csak a legritkább háztartásokban kerülnek a parasztember asztalára gyümölcs- és zöldfőzelékfélék, amelyek nagy mennyiségét nyáron és ősszel kárbaveszni engedik, mert a felesleget nem tartósítják, nem konzerválják.
Fontos nemzetgazdasági érdek, de elsősorban egészségügyi követelmény, hogy a vitaminokban gazdag gyümölcs- és főzelékféléket a téli és tavaszi időszakokban is fogyaszthassák azok a néprétegek, amelyek távol vannak a városi piacoktól és szegénységük miatt a drága konzerveket nem vásárolhatják meg.
Az élelmiszerek házi eltartása ez idő szerint szárítással, aszalással, savanyítással és befőzéssel fazekakban, hordókban, üvegékben történik. Ezek a módszerek nem minden élelmiszer konzerválására alkalmasak.
Vissza