| Elméleti tudnivalók | |
| A gyümölcs- és zöldségfeldolgozás alapszabályai | 9 |
| A nyersanyag gondos válogatása | 9 |
| Gyors és tiszta munka | 10 |
| A levegő és a fény távoltartása | 10 |
| A fémek káros hatása | 11 |
| A gyümölcsök és a zöldségek tartósítása | 12 |
| Elmélet | 12 |
| A mikroorganizmusok | 12 |
| Hőkezelés | 14 |
| Legfontosabb eszközök | 17 |
| Gyorsfőző edény (kukta) | 17 |
| Az üvegek és az üveglezárás módjai, előkészítésük, tisztításuk | 18 |
| Hogyan nyithatjuk fel könnyen és veszélytelenül a patent befőzőüveget? | 20 |
| A rossz lezárás következményei | 20 |
| Mérés mérleg nélkül | 21 |
| Általános előírások a különféle gyümölcs- és zöldségkészítmények előállításához | 23 |
| Gyümölcslevek | 23 |
| Szükséges munkaeszközök és anyagok | 23 |
| A nyersanyag előkészítése | 28 |
| A lényerés és a további kezelés | 29 |
| Nyers gyümölcslé (anyalé) azonnali fogyasztása | 32 |
| Gyümölcslé, folyékony gyümölcs | 33 |
| Gyümölcsszörp | 34 |
| Gyümölcsíz | 34 |
| Darabos gyümölcsíz (dzsem) | 35 |
| Gyümölcskocsonya (zselé) | 35 |
| Gyümölcsbefőtt | 36 |
| Gyümölcsborok | 38 |
| A fény és a levegő távoltartása | 41 |
| A fajélesztő | 44 |
| Az alkoholos erjedés elméletéről | 46 |
| A borkészítés munkafolyamatai | 49 |
| Préselés | 49 |
| Előerjesztés | 49 |
| Cukrozás és erjedés | 53 |
| Fejtés | 55 |
| A tárolóedény előkészítése | 55 |
| Töltés | 58 |
| Pasztőrözés | 58 |
| Csemegeborok | 60 |
| Száraz borok | 62 |
| Néhány egyéb tudnivaló | 63 |
| Zöldségkonzervek | 67 |
| Hőkezeléssel tartósított zöldségkonzervek | 67 |
| Savanyított készítmények | 69 |
| Receptek | |
| Gyümölcslé-, szörp-, íz-, dzsem-, befőtt- és kocsonyakészítés módjai különböző nyersanyagból | 73 |
| Szamóca (eper) | 73 |
| Szamócabefőtt | 74 |
| Szamócaíz | 74 |
| Szamóca-rebarbara íz | 74 |
| Szamóca-ribiszke íz | 74 |
| Szamócadzsem | 74 |
| Szamóca anyalé | 74 |
| Szamócaszörp | 74 |
| Ribiszke (piros, fehér, fekete) | 75 |
| Ribiszkebefőtt | 75 |
| Ribiszkeíz | 75 |
| Ribiszkedzsem | 75 |
| Ribiszkezselé | 75 |
| Ribiszke anyalé | 76 |
| Ribiszkeszörp | 76 |
| Folyékony ribiszke | 76 |
| Köszméte (egres) | 76 |
| Köszmétebefőtt | 76 |
| Köszméteíz | 77 |
| Folyékony köszméte | 77 |
| Köszmétedzsem | 77 |
| Köszméte anyalé | 77 |
| Málna | 77 |
| Málnabefőtt | 78 |
| Málnaíz | 78 |
| Málnadzsem | 78 |
| Málna anyalé | 78 |
| Málnaszörp | 78 |
| Szeder | 78 |
| Szederbefőtt | 79 |
| Szederíz | 79 |
| Szederzselé | 79 |
| Szeder anyalé | 79 |
| Folyékony szeder | 79 |
| Szederszörp | 79 |
| Fekete áfonya | 79 |
| Áfonyabefőtt | 80 |
| Áfonyaíz | 80 |
| Áfonyazselé | 80 |
| Áfonya anyalé | 80 |
| Folyékony áfonya | 80 |
| Vörös áfonya | 80 |
| Vörösáfonya-befőtt | 81 |
| Vörösáfonya-íz | 81 |
| Bodza | 81 |
| Bodzalé | 81 |
| Cseresznye, meggy | 81 |
| Cseresznye- és meggybefőtt | 82 |
| Cseresznye- és meggyíz | 82 |
| Cseresznye és meggy anyalé | 82 |
| Cseresznye- és meggylé | 82 |
| Meggyszörp | 83 |
| Szilva | 83 |
| Szilvabefőtt | 83 |
| Szilvaíz | 83 |
| Szilvadzsem | 84 |
| Szilvalekvár | 84 |
| Mirabella | 84 |
| Mirabellabefőtt | 84 |
| Mirabellaíz | 85 |
| Ringló | 85 |
| Ringlóbefőtt | 85 |
| Ringlóíz | 85 |
| Őszibarack és kajszi (sárgabarack) | 85 |
| Őszibarack- és kajszibefőtt | 86 |
| Barackdzsem | 76 |
| Alma | 86 |
| Almabefőtt | 87 |
| Almapüré | 87 |
| Almaíz | 87 |
| Almasajt | 87 |
| Almalé | 87 |
| Almakocsonya (zselé) | 88 |
| Körte | 88 |
| Körtebefőtt | 89 |
| Birs | 89 |
| Birsbefőtt | 89 |
| Birsíz | 89 |
| Birs-zselé (kocsonya) | 90 |
| Birsdzsem | 90 |
| Birsalmasajt | 90 |
| Berkenye | 90 |
| Berkenyebefőtt | 91 |
| Berkenyeíz | 91 |
| Berkenyezselé (kocsonya) | 91 |
| Berkenye anyalé | 91 |
| Folyékony berkenye | 91 |
| Berkenyeszörp | 91 |
| Csipkebogyó | 91 |
| Csipkebogyóbefőtt | 92 |
| Csipkeíz | 92 |
| Egy különleges gyümölcskészítmény: rumos tál | 92 |
| Gyümölcsborok házi készítése | 94 |
| Rebarbarabor | 94 |
| Szamócabor | 95 |
| Pirosribiszke-bor | 96 |
| Feketeribiszke-bor | 97 |
| Fehérribiszke-bor | 97 |
| Köszmétebor | 98 |
| Meggybor | 99 |
| Szederbor | 100 |
| Áfonyabor | 100 |
| Szilva-, őszibarack- és mirabellabor | 101 |
| Csipkebogyóbor | 101 |
| Berkenyebor | 102 |
| Bodzabor | 105 |
| Kökénybor | 103 |
| Almabor | 103 |
| A körte mint a vegyes gyümölcsborok egyik alkotórésze | 105 |
| Egyéb vegyes gyümölcsborok | 105 |
| Mazsola-, füge- és datolyabor | 106 |
| Mézbor | 106 |
| Borbetegségek | 107 |
| Ecetesedés | 108 |
| Tejsavíz | 108 |
| Borvirág, pimpósodás | 109 |
| Nyúlósodás | 109 |
| Vajsavíz | 109 |
| Mannitos erjedés | 109 |
| Borhibák | 110 |
| Feketetörés | 110 |
| Fehértörés | 110 |
| Záptojásszag | 110 |
| Élesztőszag | 110 |
| Egéríz | 111 |
| Fehérjetörés | 111 |
| Különleges gyümölcsitalok | 112 |
| Gyümölcsbólék | 112 |
| Szamócabólé | 113 |
| Őszibarackbólé | 113 |
| Citrombólé | 113 |
| Gyümölcsbefőttből készített bólék | 113 |
| Májusi bólé | 113 |
| Puncsok | 114 |
| Fűszerezett gyümölcsitalok | 115 |
| Ecetkészítés | 116 |
| Gyümölcsecet | 116 |
| Borecet | 116 |
| Zöldségkonzervek, -levek és savanyúságok készítésmódjai különböző nyersanyagokból | 118 |
| Sárgarépa | 118 |
| Sárgarépakonzerv | 119 |
| Vegyes zöldség (borsó és sárgarépa) | 119 |
| Sárgarépapüré (gyermekeknek) | 119 |
| Sárgarépalé | 119 |
| Cékla | 120 |
| Céklakonzerv | 120 |
| Céklasaláta | 120 |
| Zeller | 120 |
| Zellerfőzelék | 120 |
| Zellersaláta | 120 |
| Spárga | 120 |
| Spárgakonzerv | 121 |
| Karfiol | 121 |
| Karfiolkonzerv | 121 |
| Kelbimbó | 122 |
| Rebarbara | 122 |
| Rebarbarabefőtt | 122 |
| Rebarbaraíz | 122 |
| Vegyes gyümölcsíz | 123 |
| Spenót | 123 |
| Spenótkonzerv | 123 |
| Spenótlé | 123 |
| Kelkáposzta | 123 |
| Vöröskáposzta | 124 |
| Vöröskáposzta-konzerv | 124 |
| Fejes káposzta | 124 |
| Fejeskáposzta-konzerv | 124 |
| Savanyított káposzta | 125 |
| Hőkezelt savanyított káposzta | 125 |
| Paradicsom | 125 |
| Paradicsomkonzerv | 125 |
| Paradicsomlé | 126 |
| Paradicsompüré | 126 |
| Zöld paradicsom | 126 |
| Zöldbab | 126 |
| Zöldbabkonzerv | 126 |
| Savanyú zöldbab | 127 |
| Zöldbab sóban | 127 |
| Zöldborsó | 127 |
| Zöldborsókonzerv | 127 |
| Vegyes főzelék (zöldborsó és sárgarépa) | 128 |
| Cukorborsó eltevése | 128 |
| Uborka | 128 |
| Sósvizes uborka | 128 |
| Kovászos uborka | 128 |
| Gyors uborka kőedényben | 130 |
| Mustáros uborka | 130 |
| Mustáros uborka kőedényben | 130 |
| Uborkasaláta télire | 130 |
| Tök | 130 |
| Tök, uborka módjára sterilizálva | 130 |
| Tökkompót, édes-savanyún | 130 |
| Paprika (zöld vagy piros) | 131 |
| Paprika (félkész konzerv) | 131 |
| Marinált paprika | 131 |
| Két kedvelt paprikakészítési mód | 132 |
| Káposztával töltött paprika | 132 |
| Gomba | 132 |
| Gombaszárítás | 132 |
| Speciális zöldségkészítmények | 133 |
| Vegyes savanyú (Mixed-pickles) | 133 |
| Levestál | 133 |
| Táblázatok | |
| Gyors tanácsok gyümölcskonzervek házi készítéséhez | 138 |
| Gyors tanácsok zöldségkonzervek házi készítéséhez | 140 |
| Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a gyümölcsökben | 142 |
| Az élelmezés szempontjából fontos anyagok a zöldségekben | 144 |
| Saját receptjeim | 152 |