kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 268 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 30018. |
| Előszó | 3 |
| A konzerválás általános ismeretei | 5 |
| A konzerválás jelentősége, története | 5 |
| Az élelmiszerek összetétele | 13 |
| Mi okozza az élelmiszerek romlását? | 30 |
| Fizikai romlás | 32 |
| Kémiai romlás | 32 |
| Biológiai romlás | 33 |
| Házilag tartósított élelmiszerek tápértéke és vitamintartalma | 38 |
| Káros változások | 38 |
| Hasznos változások | 39 |
| A házi konzerválás főbb műveletei | 40 |
| A nyersanyag válogatása | 40 |
| Mosás | 40 |
| Hámozás | 44 |
| Kimagozás, szeletelés, vágás | 45 |
| Áttörés (paszírozás) | 45 |
| Előfőzés | 45 |
| Huzatás | 46 |
| Sűrítés | 47 |
| Cukoroldat készítése (cukorsűrítés) | 49 |
| Az üvegek előmelegítése | 50 |
| Légtelenítés | 51 |
| Az üvegek zárása | 51 |
| Csírátlanítás (dunsztolás) | 52 |
| Szárazdunsztolás | 52 |
| A konzervek tárolása | 54 |
| Néhány gyakorlati tanács | 56 |
| Egy kis konyhavegyészet | 60 |
| Cukor | 61 |
| Mesterséges édesítőszerek | 62 |
| Konyhasó | 62 |
| Salétromsó | 62 |
| Timsó | 63 |
| Savak | 63 |
| Pektin | 67 |
| Zselatin | 68 |
| Festőanyagok | 68 |
| Fűszerek | 69 |
| Milyen felszerelés szükséges a házi konzerváláshoz? | 73 |
| Főzelék- és zöldségfélék házi tartósítása | 77 |
| Természetes ízű (natur) főzelékkonzervek | 77 |
| Spárga | 77 |
| Zöldborsó | 80 |
| Hüvelyesbab | 80 |
| Karfiol | 82 |
| Paraj (spenót) | 83 |
| Sóska zsírban | 84 |
| Paradicsom | 85 |
| Lecsó | 86 |
| Lecsó gyors eljárással | 87 |
| Zsíros lecsó | 88 |
| Padlizsán | 88 |
| Csiperkegomba zsírban | 90 |
| Olajos gomba | 90 |
| Vajas gomba | 90 |
| Savanyított zöldségfélék | 91 |
| Kovászos uborka friss fogyasztásra | 92 |
| Tartósabb kovászos (vizes) uborka | 93 |
| Téli sósvizes uborka | 94 |
| Ecetes uborka | 94 |
| Ecetes, borsos uborka | 94 |
| Édes ecetes uborka | 95 |
| Édes ecetes uborka (egyszerűbb módszer) | 96 |
| Ecetes uborka háromszori forrázással | 96 |
| Csemege uborka | 96 |
| Sárga paradicsompaprika | 98 |
| Szerb (bolgár) paprika | 98 |
| Piros paradicsompaprika olajosan | 99 |
| Tölteni való ecetes paprika | 99 |
| Paradicsompaprika (meleg eljárás) | 100 |
| Ecetes zöldparadicsom | 100 |
| Tölteni való paprika paradicsommártásban | 101 |
| Tölteni való sós paprika | 101 |
| Piroskáposzta | 102 |
| Piroskáposztával töltött paprika | 102 |
| Káposztával töltött piros paradicsompaprika | 103 |
| Uborkasaláta | 103 |
| Vegyes saláta (csalamádé) | 104 |
| Sózott tök | 105 |
| Édes, ecetes dinnye | 105 |
| Ecetes dinnye forralt felöntőlével | 106 |
| Savanyított gyalult káposzta | 106 |
| Savanyított fejeskáposzta | 108 |
| Ecetes cékla | 109 |
| Ecetes gomba | 110 |
| Gyümölcsfélék házi konzerválása | 111 |
| Befőttek | 112 |
| Zölddióbefőtt | 115 |
| Zöddió sűrű cukorszörpben | 116 |
| Zöldmandula befőtt | 117 |
| Zöldmandula sűrű cukorszörpben | 118 |
| Cseresznyebefőtt | 118 |
| Cseresznyebefőtt gyors eljárárssal | 119 |
| Cseresznyebefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás) | 120 |
| Cseresznye sűrű cukorszörpben | 120 |
| Fehér cseresznye sűrű cukorszörpben | 121 |
| Meggybefőtt | 121 |
| Meggy sűrű cukorszörpben | 122 |
| Meggybefőtt gyors eljárással | 123 |
| Meggybefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás) | 123 |
| Rétesmegy | 123 |
| Citromosmeggy sűrű cukorszörpben | 123 |
| Pitébe való fejtett megy | 124 |
| Rumosmeggy | 124 |
| Rumosmeggy hideg úton | 124 |
| Rumos-boros meggy | 124 |
| Rumos meggybefőtt | 124 |
| Szalicilos meggy dunsztolás nélkül | 125 |
| Rózsabefőtt (dulcsásza) | 125 |
| Kajszibarack-befőtt | 125 |
| Kajszibarack-befőtt (gyors eljárás) | 126 |
| Kajszibarack rumosan | 127 |
| Kajszibarack 4 l-es üvegekben | 127 |
| Gyors barackbefőtt | 128 |
| Őszibarack-befőtt | 128 |
| Őszibarack-befőtt gyors eljárással | 129 |
| Őszibarack-befőtt egyszerű módon | 129 |
| Őszibarack párolva | 129 |
| Kajszi- és őszibarack sűrű cukorszörpben | 129 |
| Őszibarack-befőtt dunsztolás nélkül | 130 |
| Alkoholos őszibarack 5 l-es üvegekben | 130 |
| Dinnye sűrű cukorszörpben | 130 |
| Dinnye sűrű cukorszörpben, egyszerűbb módon | 132 |
| Dinnyebefőtt gyors módszerrel | 132 |
| Szilvabefőtt | 133 |
| Ecetes-cukros szilva | 134 |
| Ecetes-cukros szilva (egyszerű eljárás) | 134 |
| Ecetes szilva háromszori forrázással | 134 |
| Kékszilva-befőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás) | 134 |
| Magozott rumosszilva (hideg úton) | 135 |
| Zöldringló-befőtt | 135 |
| Zöldringló sűrű cukorszörpben | 136 |
| Körtebefőtt | 136 |
| Körtebefőtt (gyors eljárás) | 138 |
| Körtebefőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás) | 138 |
| Alkoholos körtebefőtt | 138 |
| Körtebefőtt 4 l-es üvegekben | 139 |
| Körtebefőtt (egyszerű módszer) | 139 |
| Birsbefőtt | 139 |
| Birsalma mustban | 140 |
| Körte és birs sűrű cukorszörpben | 140 |
| Narancs- (citrom-) héj sűrű cukorszörpben | 141 |
| Narancs- (citrom-) szeletek cukorszörpben | 141 |
| Kerti szamóca sűrű cukorszörpben | 141 |
| Nagyszermű szamóca cukorban | 142 |
| Tök cukorban | 143 |
| Görögdinnye cukorszörpben | 143 |
| Szőlőbefőtt | 143 |
| Áfonyabefőtt | 143 |
| Rétesalma készítése | 144 |
| Reszelt alma eltevése | 144 |
| Cukor nélküli befőttek cukorbajosoknak | 144 |
| Cukor nélküli meggybefőtt | 144 |
| Cukor nélküli cseresznyebefőtt | 145 |
| Cukor nélküli birsbefőtt | 145 |
| Cukor nélküli körtebefőtt | 146 |
| Cukrozott (kandírozott) gyümölcsök | 147 |
| Darabos gyümölcsízek (dzsemek) | 148 |
| Darabos sárgabarackíz | 149 |
| Darabos őszibarackíz | 150 |
| Darabos őszibarackíz (gyors eljárás) | 151 |
| Darabos meggyvíz | 151 |
| Darabos meggyvíz, előcukrozva | 152 |
| Darabos mennyvíz, darálva (gyors eljárás) | 153 |
| Darabos málnaíz | 153 |
| Darabos málnaíz, előcukrozva | 154 |
| Darabos szamócaíz | 154 |
| Darabos szamócaíz, előcukrozva | 155 |
| Darabos ribizliíz | 155 |
| Darabos narancs- (citrom-) íz | 157 |
| Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással | 157 |
| Darabos citromíz (dzsem) | 158 |
| Vörösszilva - cukordinnye darabos vegyesíz | 158 |
| Rumos szilvaíz | 158 |
| Nyers szilvakompót | 158 |
| Zöld paradicsom-dzsem | 158 |
| Gyümölcsízek (lekvárok) készítése | 159 |
| Málnaíz | 160 |
| Málnaíz ribizlivel | 160 |
| Málnaíz szamócával | 160 |
| Meggyíz | 160 |
| Meggyíz ribizlivel | 160 |
| Kajszibarackíz | 161 |
| Kajszibarakcíz szörpös eljárással | 161 |
| Szederíz | 161 |
| Csipkebogyó- (hecserli-) íz | 161 |
| Csipkebogyó- málna vegyesíz | 162 |
| Csipkebogyó-szamóca vegyesíz | 162 |
| Csipkebogyó-meggy vegyesíz | 162 |
| Csipkebogyó-málna-ribizke vegyesíz | 163 |
| Szilvaíz (szilvalekvár) | 163 |
| Cukrozott szilvaíz hámozott szilvából | 163 |
| Ribizlivel kevert málnaíz | 164 |
| Ribizlivel kevert szamócaíz | 164 |
| Ribizlivel kevert meggyíz | 164 |
| Gyümölcskocsonyák (zselék) | 165 |
| Birsalma-kocsonya | 165 |
| Almakocsonya | 165 |
| Ribizlikocsonya | 166 |
| Egreskocsonya | 166 |
| Egyéb gyümölcskészítmények | 166 |
| Birsalmasajt | 166 |
| Birsalmasajt, kevesebb cukorral | 167 |
| Málna- (szamóca-) szörbet | 167 |
| Barack-dulcsásza | 167 |
| Szörpök, gyümölcsvelők | 168 |
| Természetes ízű (natur) gyümölcslevek | 168 |
| Málnaszörp | 168 |
| Meggyszörp, szamócaszörp | 168 |
| Narancsízúű szörp | 169 |
| Málna-, ribizli- vagy egresszörp erjesztve | 169 |
| Fagylaltvelő | 169 |
| Fagylaltvelő más eljárással | 170 |
| Szamóca- vagy más gyümölcslé fagylalthoz | 170 |
| Gyümölcsborok | 170 |
| Meggybor | 171 |
| Almabor | 171 |
| Ribizlibor | 172 |
| Egresbor | 172 |
| Csipkebogyó- (hecserli) bor szűréssel | 172 |
| Szilvabor | 172 |
| Csipkebogyó- és szilvabor fejtéssel | 172 |
| Gyümölcspálinkák (hideg úton) | 173 |
| Diópálinka | 173 |
| Diópálinka más eljárással | 173 |
| Meggypálinka | 173 |
| Kávépálinka | 173 |
| Kávépálinka más módon | 174 |
| Birsalma-pálinka | 174 |
| Rum készítése | 174 |
| Gyenge rum | 174 |
| Erős rum | 174 |
| Likőrök | 175 |
| Kávélikőr | 175 |
| Likőrök előállítása bármilyen kivonattal (aromákkal) | 175 |
| Vanilialikőr | 175 |
| Ecetek | 175 |
| Málnaecet | 178 |
| Gyümölcsecet | 176 |
| Fűszerecet | 176 |
| Almahéjecet | 176 |
| Borecet | 176 |
| Szárítás, aszalás | 177 |
| Gyümölcsök aszalása | 179 |
| Szárított gyümölcsök előfőzéssel | 181 |
| Főzelék- és zöldségfélék aszalása | 181 |
| Gomba szárítása | 182 |
| Gyümölcsök és zöldségfélék természetes szárítása | 182 |
| Szárított és aszalt készítmények felhasználása | 183 |
| Hogyan tarthatjuk el a friss gyümölcsöt? | 183 |
| Téli alma, körte tárolása a kamrában | 184 |
| Gyümölcsök tárolása száraz homokban | 184 |
| A szőlő eltartása | 185 |
| A citrom eltartása | 186 |
| Citrom- vagy narancshéj eltevése | 186 |
| A nyers dió kezelése | 186 |
| Hagyma elrakása | 186 |
| A burgonya kezelése | 186 |
| Húsfélék házi konzerválása | 188 |
| A sertés feldolgozása (disznótor) | |
| Néhány szó a disznótor "alanyáról" | 189 |
| Előkészületek a disznótorra | 192 |
| A sertés levágás és hasítása | 195 |
| Csontozás, inazás | 200 |
| A belek tisztítása, előkészítése | 200 |
| Sózás, pácolás, füstölés | 201 |
| A sertés részeinek házi feldolgozása | 205 |
| Szalámi és kolbászfélék | 206 |
| Hurkafélék, kenősáruk | 210 |
| Hússajtok | 214 |
| Szalonnafélék | 216 |
| Pácolt, füstölt házi húskészítmények | 224 |
| Zsírolvasztás | 228 |
| Kocsonyafőzés | 230 |
| Hús eltartása zsírban | 232 |
| Füstölthús, kolbász eltartása hamuban | 232 |
| Baromfihúsok házi tartósítása | |
| Libamáj-készítmények | 233 |
| Füstölt libahúsok | 236 |
| Baromfihúsból készült felvágottak | 239 |
| Vadhúsok házi tartósítása | |
| Fenyőmadarak eltevése | 240 |
| Sült fácán eltevése | 240 |
| Sült sonka eltevése | 240 |
| Őzhús sózva | 241 |
| Füstölt sonka vadsertésből | 241 |
| Vadsertés zsírban | 241 |
| Vadhúsok tejben | 241 |
| Vadhús ecetpácban | 241 |
| Halfélék házi konzerválása | |
| Pácolt hal | 243 |
| Göngyölt hal | 244 |
| Füstölt hal | 244 |
| Tejtermékek házi készítése, konzerválása | |
| A tej mint nyersanyag | 247 |
| Tejtermékek készítése | 251 |
| Tejszín | 251 |
| Aludttej | 251 |
| Joghurt | 252 |
| Tejföl | 253 |
| Vaj | 253 |
| Tehéntúró | 255 |
| Füstölt túró | 256 |
| Érett tehéntúró | 256 |
| Tejszín-krémsajt | 256 |
| Tehéntej-gomolya | 256 |
| Tejfölsajt | 257 |
| A juhtej feldolgozása | 257 |
| Oltókészítés | 258 |
| Juhsajt készítése | 259 |
| Juhtúró készítése | 259 |
| Orda, zsendice | 260 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.