1.114.022

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Házi sajtkészítés

Kecske-, juh-, tehéntejből

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím: Házunk táján
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-286-605-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss tejet valamilyen módon feldolgozza, hosszabb tárolásra alkalmassá tegye. A különböző tejtermékek (joghurt, túró, sajt) készítéséhez azonban ismerni kell azokat a biológiai és biokémiai folyamatokat, amelyek segítségével jó minőségű és jó ízű termékeket kapunk. A könyv ezért nem receptgyűjtemény, hanem a legfontosabb alapismereteket közli a tejfeldolgozástól az eladásra kész specialitásokig.

Tartalom

Előszó5
Bevezetés8
A TEJFELDOLGOZÁS ALAPJAI10
Kémiai feltételek
A juh- és a kecsketej összetétele10
Betegségek hatása a tej összetételére12
A takarmányozás hatása a fehérjetartalomra és az ásványianyag-összetételre14
A tej előérlelése14
Mikrobiológiai feltételek15
A tejben található legfontosabb csíracsoportok16
Védekező intézkedések a nemkívánatos csírákkal szemben18
Nyers tej vagy pasztőrözött tej?27
A tej fehérjéje28
A fehérje felépítése28
Savófehérje29
A kazein kicsapása29
Az oltós alvadást és a savóleadást befolyásoló tényezők34
A tejfeldolgozás segédanyagai37
Baktériumkultúrák37
Kalcium39
Nitrát40
Oltó41
42
Fűszerek és zöldfűszerek43
Tejsav44
A sajtok feolsztása44
A JUHTEJ FELDOLGOZÁSA47
Savanyított tejtermékek47
A tej kezelése48
Savanyítás és alvasztás48
A szükséges eszközök49
Joghurt50
Gyümölcsjoghurt54
Tejföl (15 % zsír)55
A hibák felismerése és megszüntetése57
Friss fogyasztású sajtok58
Tekercs vagy kúp formájú friss fogyasztású sajt58
A szükséges eszközök59
Gyártás59
A hibák felismerése és megszüntetése64
Túró65
A szükséges eszközök65
Gyártás66
Régeges sajt68
A hibák felismerése és megszüntetése70
További feldolgozás végtermékekké71
Túrórecept72
Lágysajtok75
A szükséges eszközök76
Gyártás77
Sózás és tárolás81
Érlelés81
A hibák felismerése és megszüntetése83
Penészes sajtok84
Camembert típusú lágypenész sajtok84
Roquefort típusú nemespenész sajtok87
Duplapenész sajtok91
Szeletelhető sajtok93
A szükséges eszközök94
Gyártás94
Sózás99
Érlelés99
A hibák felirmerése és megszüntetése101
Sajtérlelés102
Érlelés rúzskultúrával (pikáns típus)102
Érlelés camembert penésszel104
Fóliás érlelés (enyhe ízű típus)105
Viaszos érlelés107
Pácolás és érlelés olajban107
Pácolás és érlelés sólében (fetasajt típus)107
Érlelés sósvizes törölgetéssel108
Füstölés108
Savófeldolgozás108
Savósajt (orda, zsendice)109
Savóitalok111
Vaj
Tejszínkészítés112
A tejszín érlelése114
Köpülés115
A vaj tárolása116
A KECSKETEJ FELDOLGOZÁSA117
A juh- és a kecsketej különbségei117
Tanácsok a feldolgozáshoz117
Speciális különbségek a készítésnél118
Francia kecskesajt126
A TEHÉNTEJ FELDOLGOZÁSA127
Cottage-cheese (friss sajt)127
Gyártás127
A hibák felismerése és megszüntetése13
Savanyú tejből készült sajtok133
A kiindulási túró készítése133
Feldolgozás főzött sajttá133
Feldolgozás savanyú tejből137
Függelék139
A zsírtartalom beállítása (keverési keresztszámítás)139
Számítás zsíregységen keresztül139
Számítás keresztkeveréssel140
A házi feldolgozás és a közvetlen értékesítés lehetőségei Magyarországon142
Jogi rendelkezések közvetlen értékesítőknek Magyarországon145
Beszerzési források149
Irodalomjegyzék152
Tárgymutató153

Wolfgang Scholz

Wolfgang Scholz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Wolfgang Scholz könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem