kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 156 oldal |
| Sorozatcím: | Házunk táján |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 16 cm |
| ISBN: | 978-963-286-605-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 8 |
| A TEJFELDOLGOZÁS ALAPJAI | 10 |
| Kémiai feltételek | |
| A juh- és a kecsketej összetétele | 10 |
| Betegségek hatása a tej összetételére | 12 |
| A takarmányozás hatása a fehérjetartalomra és az ásványianyag-összetételre | 14 |
| A tej előérlelése | 14 |
| Mikrobiológiai feltételek | 15 |
| A tejben található legfontosabb csíracsoportok | 16 |
| Védekező intézkedések a nemkívánatos csírákkal szemben | 18 |
| Nyers tej vagy pasztőrözött tej? | 27 |
| A tej fehérjéje | 28 |
| A fehérje felépítése | 28 |
| Savófehérje | 29 |
| A kazein kicsapása | 29 |
| Az oltós alvadást és a savóleadást befolyásoló tényezők | 34 |
| A tejfeldolgozás segédanyagai | 37 |
| Baktériumkultúrák | 37 |
| Kalcium | 39 |
| Nitrát | 40 |
| Oltó | 41 |
| Só | 42 |
| Fűszerek és zöldfűszerek | 43 |
| Tejsav | 44 |
| A sajtok feolsztása | 44 |
| A JUHTEJ FELDOLGOZÁSA | 47 |
| Savanyított tejtermékek | 47 |
| A tej kezelése | 48 |
| Savanyítás és alvasztás | 48 |
| A szükséges eszközök | 49 |
| Joghurt | 50 |
| Gyümölcsjoghurt | 54 |
| Tejföl (15 % zsír) | 55 |
| A hibák felismerése és megszüntetése | 57 |
| Friss fogyasztású sajtok | 58 |
| Tekercs vagy kúp formájú friss fogyasztású sajt | 58 |
| A szükséges eszközök | 59 |
| Gyártás | 59 |
| A hibák felismerése és megszüntetése | 64 |
| Túró | 65 |
| A szükséges eszközök | 65 |
| Gyártás | 66 |
| Régeges sajt | 68 |
| A hibák felismerése és megszüntetése | 70 |
| További feldolgozás végtermékekké | 71 |
| Túrórecept | 72 |
| Lágysajtok | 75 |
| A szükséges eszközök | 76 |
| Gyártás | 77 |
| Sózás és tárolás | 81 |
| Érlelés | 81 |
| A hibák felismerése és megszüntetése | 83 |
| Penészes sajtok | 84 |
| Camembert típusú lágypenész sajtok | 84 |
| Roquefort típusú nemespenész sajtok | 87 |
| Duplapenész sajtok | 91 |
| Szeletelhető sajtok | 93 |
| A szükséges eszközök | 94 |
| Gyártás | 94 |
| Sózás | 99 |
| Érlelés | 99 |
| A hibák felirmerése és megszüntetése | 101 |
| Sajtérlelés | 102 |
| Érlelés rúzskultúrával (pikáns típus) | 102 |
| Érlelés camembert penésszel | 104 |
| Fóliás érlelés (enyhe ízű típus) | 105 |
| Viaszos érlelés | 107 |
| Pácolás és érlelés olajban | 107 |
| Pácolás és érlelés sólében (fetasajt típus) | 107 |
| Érlelés sósvizes törölgetéssel | 108 |
| Füstölés | 108 |
| Savófeldolgozás | 108 |
| Savósajt (orda, zsendice) | 109 |
| Savóitalok | 111 |
| Vaj | |
| Tejszínkészítés | 112 |
| A tejszín érlelése | 114 |
| Köpülés | 115 |
| A vaj tárolása | 116 |
| A KECSKETEJ FELDOLGOZÁSA | 117 |
| A juh- és a kecsketej különbségei | 117 |
| Tanácsok a feldolgozáshoz | 117 |
| Speciális különbségek a készítésnél | 118 |
| Francia kecskesajt | 126 |
| A TEHÉNTEJ FELDOLGOZÁSA | 127 |
| Cottage-cheese (friss sajt) | 127 |
| Gyártás | 127 |
| A hibák felismerése és megszüntetése | 13 |
| Savanyú tejből készült sajtok | 133 |
| A kiindulási túró készítése | 133 |
| Feldolgozás főzött sajttá | 133 |
| Feldolgozás savanyú tejből | 137 |
| Függelék | 139 |
| A zsírtartalom beállítása (keverési keresztszámítás) | 139 |
| Számítás zsíregységen keresztül | 139 |
| Számítás keresztkeveréssel | 140 |
| A házi feldolgozás és a közvetlen értékesítés lehetőségei Magyarországon | 142 |
| Jogi rendelkezések közvetlen értékesítőknek Magyarországon | 145 |
| Beszerzési források | 149 |
| Irodalomjegyzék | 152 |
| Tárgymutató | 153 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.