| A házi vágás előkészületei | 8 |
| A házi vágásra alkalmas sertés | 8 |
| A házihentes szerszámai, felszerelése | 11 |
| Az állatok levágása | 17 |
| A sertés levágása | 17 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 17 |
| Forrázás és szőrtelenítés | 19 |
| A kibelezés előkészítése | 22 |
| Kibelezés | 23 |
| Hasítás | 25 |
| Húsellenőrzés | 25 |
| A hátszalonna lefejtése és bőrtelenítése | 28 |
| A sertésbél tisztítása | 28 |
| Disznótor | 32 |
| Egy házi vágás munkálatainak megtervezése | 34 |
| A marha levágása | 35 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 35 |
| Bőr lefejtése fekvő állatról | 35 |
| A szegy és a farmedence felhasítása | 37 |
| Bőr lefejtése felfüggesztett állatról | 37 |
| A kibelezés | 38 |
| Hasítás | 38 |
| A marhabél tisztítása | 39 |
| A pacal leforrázása és megtisztítása | 39 |
| A fejbőr leforrázása és szőrtelenítése | 40 |
| A borjú levágása | 40 |
| Juhok és kecskék levágása | 40 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 41 |
| Bőr lehúzása a fekvő állatról | 41 |
| Bőr lehúzása függesztett állatról | 41 |
| Kibelezés | 42 |
| Nyulak vágása | 43 |
| Bontás | 45 |
| Sertések lebontása | 45 |
| Nagyobb részekre való bontás | 45 |
| A sertéscomb darabolása | 46 |
| A lapocka darabolása | 46 |
| A tarja kicsontozása | 46 |
| A karaj kidolgozása | 46 |
| A sertés hasi részének kicsontozása | 47 |
| A sertéscsont felhasználása | 48 |
| A sertés húsos részei és azok felhasználása | 48 |
| Marhák bontása | 49 |
| A nagyobb részekre történő bontás | 49 |
| A marhacomb kibontása | 50 |
| A marhalapocka kibontása | 50 |
| A marha húsrészei és azok felhasználása | 51 |
| A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása | 52 |
| Juhok és kecskék bontása | 52 |
| Bontás és kicsontozás | 52 |
| A juh húsrészei és azok felhasználása | 52 |
| Töltelékáru készítése | 55 |
| A töltelékáruk különféle fajtái | 55 |
| Töltelékáru készítése | 56 |
| Fűszerek és ízesítő adalékok | 56 |
| A belek felhasználása | 58 |
| A belek kezelése a töltés előtt | 58 |
| A belek megtöltése és elkötése, illetve elforgatása | 59 |
| A töltelékáru kifőzése és párolása | 60 |
| A töltelékes készítmények füstölése | 61 |
| Kifőzött töltelékáru-féleségek | 63 |
| A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 63 |
| A kifőzött készítmények egyes fajtái | 64 |
| Nyerskolbász | 66 |
| Egyéb kolbász féleségek: | 69 |
| Forráznivaló töltelékáru | 70 |
| A forráznivaló készítmények előállításának szabályai | 71 |
| Az elkészítés módszerei | 72 |
| A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 73 |
| A forráznivaló termékek különböző fajtái | 74 |
| A vágáskor nyert hús és egyéb termékek | 80 |
| Húsféleségek | 80 |
| Sült malac | 81 |
| Főzve pácolt termékek | 83 |
| Nyersen pácolt termékek | 86 |
| Sertészsír | 87 |
| A hús és töltelékáru tartósítása, eltartása | 89 |
| Sózás és füstölés | 89 |
| Hűtés | 89 |
| Fagyasztás | 91 |
| Sterilizálás | 93 |