| Bevezető | 5 |
| Állategészségüy és élelmiszer-higiénia | 6 |
| Előszó | 8 |
| Jogi tudnivalók | 13 |
| A házihentesi foglalkozás | 13 |
| Az állatok vágására vonatkozó törvények és rendelkezések | 15 |
| A házi vágás és eladás élelmiszerjogi és közegészségjogi vonatkozásai | 16 |
| Kivonat a német húsegészségügyi törvényből | 17 |
| A házi vágás és a közvetlen értékesítés adójogi tudnivalói | 19 |
| Munkavédelmi tudnivalók | 21 |
| A házi vágás előkészületei | 23 |
| A házi vágásra alkalmas sertés | 23 |
| A házihentes szerszámai, felszerelése | 27 |
| Az állatok levágása | 37 |
| A sertés levágása | 37 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 37 |
| Forrázás és szőrtelenítés | 39 |
| A kibelezés előkészítése | 42 |
| Kibelezés | 43 |
| Hasítás | 45 |
| A hús hatósági ellenőrzése | 45 |
| A hátszalonna lefejtése és bőrtelenítése | 48 |
| A sertésbél tisztítása | 48 |
| Disznótor | 57 |
| Egy házi vágás munkálatainak konkrét megtervezése | 58 |
| A marha levágása | 59 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 59 |
| Bőr lefejtése fekvő állatról | 59 |
| A szegy és a farmedence felhasítása | 61 |
| Bőr lefejtése felfüggesztett állatról | 61 |
| A kibelezés | 62 |
| Hasítás | 62 |
| A marhabél tisztítása | 63 |
| A pacal leforrázása és megtisztítása | 63 |
| A fejbőr leforrázása és szőrtelenítése | 64 |
| A borjú levágása | 64 |
| Juhok és kecskék levágása | 64 |
| Elkábítás és a vér kinyerése | 65 |
| Bőr lenyúzása a fekvő állatról | 65 |
| Bőr lehúzása a felfüggesztett állatról | 65 |
| Kibelezés | 66 |
| Nyulak vágása | 67 |
| Bontás | 69 |
| Sertések lebontása | 69 |
| Nagyobb részekre való bontás | 69 |
| A sertéscomb darabolása | 70 |
| A sertéslapocka darabolása | 70 |
| A sertéstarja kicsontozása | 70 |
| A karaj kidolgozása | 71 |
| A sertés hasi részének kicsontozása | 71 |
| A sertéscsontok felhasználása | 72 |
| A sertés húsos részei és azok felhasználása | 72 |
| Marhák bontása | 78 |
| A nagyobb részekre történő bontás | 78 |
| A marha combjának kibontása | 78 |
| A marha lapockájának kibontása | 78 |
| A marha húsrészei és azok felhasználása | 79 |
| A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása | 79 |
| A borjú részeinek kibontása és a húsos részek felhasználása | 80 |
| Juhok és kecskék bontása | 80 |
| Bontás és kicsontozás | 80 |
| A juh húsrészei és azok felhasználása | 82 |
| Töltelékáru készítése | 83 |
| A töltelékáruk különféle fajtái | 83 |
| Töltelékáru készítése | 84 |
| Fűszerek és ízesítő adalékok | 85 |
| A belek felhasználása | 86 |
| A belek megtöltése és elkötseé, ill. elforgatása | 87 |
| A töltelékáru kifőzése és párolása | 88 |
| A töltelékes készítmények füstölése | 89 |
| Kifőzött töltelékáru-féleségek | 91 |
| A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 91 |
| A kifőzött készítmények egyes fajtái | 92 |
| Nyerskolbász | 99 |
| Egyéb kolbász féleségek: | 101 |
| Sütőkolbász (Bratwurst), debreceni (Knacker), sonkaszalámi (Schinkenwurst) | 101 |
| Forráznivaló töltelékáru | 102 |
| A forráznivaló készítmények előállításának szabályai | 103 |
| Az elkészítés módszere | 104 |
| A nyersanyag leírása, kezelése és felhasználása | 105 |
| A forráznivaló termékek különböző fajtái | 106 |
| A vágáskor nyert hús és egyéb termékek | 112 |
| Húsféleségek | 112 |
| Sültmalac | 113 |
| Főzvepácolt termékek | 115 |
| Nyersen pácolt termékek | 118 |
| Sertészsír | 119 |
| A hús- és töltelékáru tartósítása, eltartása | 121 |
| Sózás és füstölés | 121 |
| Hűtés | 121 |
| Fagyasztás | 123 |
| Sterilizálás | 125 |
| Hazai feldolgozási sajátosságok | 127 |