| Előszó az első kiadáshoz | 3 |
| Előszó a második kiadáshoz | 4 |
| Bevezetés | 5 |
| RÖVID BIOKÉMIAI ÁTTEKINTÉS | 11 |
| Az állati test összetétele | 11 |
| A szervezet vízforgalma | 12 |
| A víz szerepe a szervezetben | 13 |
| A szervezet víztartalma | 15 |
| A víz felvétele és kiválasztása | 15 |
| A jó ivóvíz | 18 |
| Ásványi anyagok | 20 |
| Mész és foszfor | 22 |
| Magnézium | 26 |
| Konyhasó | 27 |
| Kálium | 28 |
| Kén | 29 |
| Jód | 29 |
| Nyomelemek | 29 |
| Fehérjék | 32 |
| A fehérjék vegyi összetétele | 32 |
| A fehérjék hasítása | 33 |
| Az aminosavak | 33 |
| A fehérjék általános tulajdonságai | 35 |
| Az izoelektromos pont | 37 |
| A fehérjék kimutatása | 38 |
| A fehérjék mennyiségének meghatározása | 39 |
| A fehérjék csoportosítása | 39 |
| Amidok | 45 |
| A fehérjék biológiai értéke | 47 |
| Szénhidrátok | 49 |
| Monoszaharidok | 49 |
| Diszaharidok | 54 |
| Poliszaharidok | 55 |
| Lipidek | 58 |
| Neutrális zsírok vagy trigliceridek | 58 |
| Koleszteridek | 61 |
| Foszfatidák | 62 |
| Galaktozidák és cerebrozidák | 63 |
| Karotinoidok és lipokrómok | 63 |
| Enzimek | 64 |
| Az enzimek csoportosítása | 66 |
| ÁLTALÁNOS IZOMÉLETTAN | 69 |
| Harántcsíkolt izmok | 70 |
| A harántcsíkolt izmok élettani alaptulajdonságai | 70 |
| Az izomtónus | 76 |
| Izommunka, izomerő | 77 |
| A működő izom szerkezeti és vegyi változásai | 78 |
| Az elfáradás | 80 |
| A gyakorlás | 81 |
| Hullamerevség | 82 |
| A hús érése | 83 |
| Sima izmok | 83 |
| ÁLTALÁNOS IDEGÉLETTAN | 85 |
| Az idegrendszer felépítése | 85 |
| Az idegek ingerületvezetése | 88 |
| A reflexműködés | 93 |
| Az idegrendszer felosztása | 98 |
| Az autonóm (vegetatív) idegrendszer | 99 |
| TÁPLÁLKOZÁS | 102 |
| Emésztés | 102 |
| A táplálékfelvétel ösztöne | 104 |
| A takarmány felvétele | 107 |
| Az ivóvíz felvétele | 107 |
| A sertés emésztőtevékenysége | 108 |
| A nyálelválasztása | 108 |
| A nyelés | 112 |
| A gyomor és mozgásai | 113 |
| A gyomoremésztés | 116 |
| A hányás | 123 |
| A bélemésztés | 124 |
| A hasnyál | 124 |
| Az epe | 126 |
| A bélnedv | 129 |
| Emésztési folyamatok a középbélben | 130 |
| Emésztési folyamatok az utóbélben | 131 |
| Bélmozgások | 133 |
| A ló emésztőtevékenysége | 135 |
| A kérődzők emésztőtevékenysége | 139 |
| Az összetett, többüregű gyomor és működése | 140 |
| A kérődzés | 144 |
| A kérődzőgyomrok emésztőtevékenysége | 146 |
| A szárnyas-baromfi emésztőtevékenysége | 151 |
| Felszívódás | 154 |
| A táplálóanyagok felszívódása a bélből | 157 |
| A SZÍV ÉS A VÉRKERINGÉS | 159 |
| Vér | 159 |
| A vér mennyiségének megállapítása | 160 |
| A vér fizikai tulajdonságai | 162 |
| A vér alakos elemei | 165 |
| A vércsoportok | 171 |
| A hemoglobin | 173 |
| A vérplazma és összetétele | 174 |
| A véralvadás | 175 |
| A vérgázok | 180 |
| A szív és működése. A vérkeringés élettana | 183 |
| A szívizom és tulajdonságai | 184 |
| A szívműködés szakaszai | 187 |
| A szívműködés szaporasága | 192 |
| A szíműködéskor keletkező elektromos áram | 193 |
| A szív munkája | 194 |
| A szív önálló működése | 195 |
| A szív beidegzése | 197 |
| A vérerek felépítése | 199 |
| A vérnyomás az erekben | 201 |
| A véráramlás | 206 |
| Az érverés (pulzus) | 208 |
| A nyirok és nyirokkeringés | 209 |
| A lép | 211 |
| A retikuloendoteliális rendszer (RES) | 211 |
| A szervek elhelyezkedése különböző fajú állatokban | 212 |
| LÉGZÉS | 214 |
| A mellkas és térfogatváltozásai | 215 |
| A tüdő légtartalma | 220 |
| A légzés szabályozása | 222 |
| A külső gázcsere | 224 |
| A belső gázcsere | 226 |
| A hangadás | 226 |
| VESE ÉS VESEMŰKÖDÉS | 228 |
| Vese | 228 |
| A veseműködés elméletei | 230 |
| A veseműködés szabályozása | 233 |
| Vizelet | 234 |
| A vizelet mennyisége | 234 |
| A vizelet fizikai tulajdonságai | 235 |
| A vizelet összetétele | 235 |
| ANYAGCSERE | 239 |
| A takarmány emészthetőségének megállapítása | 241 |
| A máj élettani jelentősége | 244 |
| A nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje | 246 |
| A zsíranyagcsere | 253 |
| A takarmányzsír jelentősége | 256 |
| A szénhidrátanyagcsere | 257 |
| Az anyagcsere mértékének megállapítása | 261 |
| Energiaforgalom | 266 |
| Az alapanyagcsere | 270 |
| Az anyagcserére ható tényezők | 277 |
| A külső hőmérséklet hatása a szervezetre | 278 |
| Mikroklíma | 281 |
| A fény hatása a szervezetre | 282 |
| Gyakorlás (tréning) | 285 |
| Takarmányozás | 285 |
| Növekedés, fejlődés | 289 |
| Alkattan | 291 |
| Az ember szerepe az anyagcsere irányításában | 294 |
| A HŐSZABÁLYOZÁS | 296 |
| A hőtermelés | 297 |
| A hőleadás | 298 |
| Közömbös hőzóna, kritikus hőmérséklet | 300 |
| A bőr felépítése a hőszabályozással kapcsolatban | 301 |
| A szarvasmarha hőszabályozó képessége | 304 |
| A lehűtés és felmelegítés hatása a szervezetre | 305 |
| Fiatal szervezetek hőszabályozása | 305 |
| A hőszabályozó-központ szerepe | 307 |
| VITAMINOK | 308 |
| A-vitamin | 311 |
| B-vitamin-csoport | 317 |
| C-vitamin (aszkorbinsav) | 328 |
| D-vitamin | 329 |
| E-vitamin | 335 |
| K-vitamin | 337 |
| F-vitamin | 337 |
| Az antivitaminok | 338 |
| A BELSŐELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK. HORMONOK | 343 |
| A pajzsmirigy (Tireoidea) | 346 |
| A mellékpajzsmirigy (Paratireoidea) | 356 |
| A hasnyálmirigy (Pankreász) | 357 |
| A nemi mirigyek | 359 |
| A mellékvese | 367 |
| Az agyalapi mirigy (Hipofízis) | 372 |
| A magzatmirigy (Tímusz) | 378 |
| A tobozmirigy | 378 |
| Az idegrendszer és a belsőelválasztású mirigy-rendszer kapcsolata | 379 |
| A TEJTERMELÉS ÉLETTANA | 382 |
| A tejképződés | 383 |
| A tejleadás (tejbelövellés) | 384 |
| A föcstej (kolosztrum) | 385 |
| A tej fizikai tulajdonságai | 386 |
| A tej összetétele | 386 |
| AZ IVARMIRIGYEK MŰKÖDÉSÉNEK ÉLETTANA | 388 |
| Az ondósejt, ondóképzés | 389 |
| A női nemiszervek | 391 |
| Az ivarzás | 391 |
| A vemhesség | 393 |
| A magzat fejlődése és életműködései | 396 |
| Az ellés élettana és lefolyása | 396 |
| A KÖZÉPPONTI IDEGRENDSZER RÉSZLETES ÉLETTANA | 399 |
| A gerincvelő | 399 |
| A nyúltvelő és a híd | 401 |
| A kisagy | 401 |
| A középagy | 402 |
| Az agyidegek | 403 |
| A köztiagy | 404 |
| A nagyagy; az agykéreg irányító tevékenysége | 404 |
| AZ ÉRZÉKSZERVEK | 410 |
| A látószerv | 410 |
| A hallás és az egyensúlyérzés | 414 |
| Az ízérzés | 417 |
| A szaglás | 418 |
| A bőrérzések | 419 |
| Névmutató | 421 |
| Tárgymutató | 424 |