kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 460 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészkönyvtár |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-232-647-4 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes ábrákat, illusztrációkat, fotókat tartalmaz. |
| Előszó és némi kerttörténelem | 15 |
| Válas Györgyné: Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról | 19 |
| A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldségfélék és gyümölcsök választékát | 19 |
| Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát | 20 |
| Zöld futószalag a család ellátására | |
| Válas Györgyné: Befőzés | 31 |
| Lekvár és dzsem készítése | 33 |
| Befőttek készítése | 33 |
| Vitaminkímélő "befőzés" | 35 |
| Befőzés cukor nélkül | 36 |
| Főzelékfélék befőzése | 37 |
| Gyorsfagyasztás | 38 |
| Dobay Endréné: Tárolás a házban és a ház körül | 41 |
| Veremben | 42 |
| Prizmában | 42 |
| Pincében | 43 |
| Teraszon | 43 |
| Ötletes tárolóhelyiségek árutermelőknek | 44 |
| Így tároljuk a zöldségféléket | 47 |
| Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt | 49 |
| Az aszalás régi módszerei | 53 |
| Így aszaljuk a gyümölcsöt | 53 |
| Italok házi készítése | 57 |
| Így készül a gyümölcslé | 57 |
| Így készül a gyümölcsszörp | 61 |
| Eperjesi Imre: Így készül a mustszörp | 62 |
| Így készül a virágszörp | 62 |
| Dobray Endréné: Házi savanyítás | 63 |
| Az uborka savanyítása | 63 |
| A paprika savanyítása | 64 |
| A káposzta savanyítása | 64 |
| Családellátó házikertünk kialakítása | |
| Seléndy Szabolcs: Ismerjük meg kertünk környezetét | 69 |
| Legyen szép és egyben hasznos is | 74 |
| Hová a haszonnövényeket? | 74 |
| Milyen dísznövényeket és hová? | 76 |
| Hová a zöld gyepszőnyeget? | 78 |
| Csak röviden a dísznövények igényeiről | 79 |
| Tóthné Rachler Emőke: Dísznövények gyakorlati csoportosításban | 82 |
| Virágágyba ültethető egynyáriak | 82 |
| Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli | 83 |
| Virágágyba ültethető évelők | 84 |
| Balkonládába ültethető évelők | 85 |
| Burkolathézag-kitöltő növények | 85 |
| Kertiút-szegélyező növények | 86 |
| Gyeppótló növények | 87 |
| Virágos gyepbe ültethető növények | 87 |
| Sövénypótló évelők és egynyáriak | 88 |
| Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék | 89 |
| Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék | 90 |
| Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak | 91 |
| Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék | 91 |
| Rézsűk beültetésére alkalmas növények | 92 |
| Vízi (víz közeli) növények | 92 |
| Víz közeli növények | 93 |
| Sziklakerti növények | 93 |
| Örökzöld és lombhullató fenyők, örökzöld cserjék | 95 |
| Milyen építményeket és hová? | 97 |
| A veteményes és növényei | |
| Zatykó Lajos - Zatykóné Draskóczy Erzsébet: A veteményes helye a házikertben | 105 |
| A veteményes talajmunkái | 108 |
| A talaj forgatásáról | 108 |
| A magány talajának előkészítése | 109 |
| Talaj-előkészítés ültetéshez | 110 |
| A kapálásról | 110 |
| A tápanyagok utánpótlásának módjai | 114 |
| A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen | 116 |
| Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására | 118 |
| Komposzttrágyázás | 121 |
| Levéltrágyázás | 122 |
| Zöldtrágyázás | 122 |
| Zöldségfélék egymás után és egymás mellett | 123 |
| Vetésforgó, vetésváltás | 123 |
| Egy évben többszöri betakarítás | 124 |
| Köztes termesztés | 124 |
| Több növény többet terem | 125 |
| A zöldségmagvak vetése | 126 |
| A magfogásról | 126 |
| A mag előkészítése | 127 |
| A vetés helye | 128 |
| A vetés módja | 129 |
| A vetés ideje | 130 |
| A vetés ápolása | 132 |
| Palánta házi módszerrel | 134 |
| Palántanevelés | 134 |
| Palántázás | 137 |
| Szabadföldi termesztés öntözés nélkül | 140 |
| Öntözés nélkül termeszthető fajták | 140 |
| Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése | 140 |
| Víztakarékos művelés | 142 |
| Öntözéses termesztés szabad földön | 146 |
| Az öntözés rendeltetése többféle | 146 |
| Az öntözés módjai | 147 |
| Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása | 148 |
| A hajtatás egyszerű módszerei | 150 |
| Fűtetlen fóliasátrak, fóliaházak | 150 |
| A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása | 151 |
| Vészfűtés a hideghajtatásban | 152 |
| Növényház hálóból és fóliából | 153 |
| A váz nélküli fólia | 154 |
| Hajtathatunk mindenütt, ahol meleg és fény van | 155 |
| A hajtatótér többszörös hasznosítása | 156 |
| A növények életfeltételei a hajtatás idején | 156 |
| Hajtatható zöldségfajták | 158 |
| Áttelelő és évelő zöldségek | 160 |
| Gyümölcsként fogyasztott zöldségek | 161 |
| Zöldségújdonságok, különleges zöldségek | 163 |
| Díszítő zöldségfélék | 171 |
| Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez | 172 |
| Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője | 174 |
| Fűszer- és gyógynövények ismét a házikertben | |
| Galambosi Bertalan - Halász Péterné: Helyük a kertben, a ház körül | 177 |
| Csoportosítás termesztési igényük szerint | 182 |
| Biológiai termesztésük | 184 |
| Kerti fűszernövények | 185 |
| Angelika | 187 |
| Ánizs | 187 |
| Bazsalikom | 188 |
| Borágó vagy uborkafű | 188 |
| Borsfű | 188 |
| Citromfű | 188 |
| Édeskömény | 189 |
| Fehér üröm | 189 |
| Izsóp | 190 |
| Kapor | 190 |
| Koriander | 190 |
| Lestyán | 190 |
| Majoranna | 191 |
| Rebarbara | 191 |
| Rozmaring | 191 |
| Sáfrányos szeklice | 192 |
| Szagos műge | 192 |
| Szurokfű | 193 |
| Tárkony | 193 |
| Turbolya | 193 |
| Vízitorma | 194 |
| Zsázsa | 194 |
| A házipatika gyógynövényei | 195 |
| Bodza | 195 |
| Borsosmenta | 196 |
| Csipkebogyó | 197 |
| Hársfa | 197 |
| Kamilla | 198 |
| Kakukkfű | 199 |
| Levendula | 200 |
| Orvosi zsálya | 201 |
| Miből, mennyit? | 202 |
| Mindig érjen valamilyen gyümölcs | |
| Timon Béla: A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai | 205 |
| Különbségek fényigény szerint | 209 |
| Hőmérsékletigény és a téli fagytűrés, tavaszi fagyérzékenység | 210 |
| A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye | 212 |
| A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok | 213 |
| A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztása | 216 |
| A gyümölcsfajok különféle technológiai igényei | 222 |
| Az egymás közötti társíthatóság | 222 |
| A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei | 227 |
| Házikerti gyümölcsös kialakítása | 233 |
| A gyümölcstermő növény mint díszítőelem | 233 |
| A gyümölcsfák helye | 234 |
| A gyümölcsfák társíthatósága a házikert növényeivel | 236 |
| Koronaformák | |
| A középmagas törzsű, természetes gömbkorona | 237 |
| Az ágcsoportos kombinált korona | 238 |
| A vázakorona vagy katlankorona | 238 |
| A ferdekarú sövény vagy palmetta | 238 |
| Az Y (ipszilon) korona | 239 |
| A karcsú orsó | 239 |
| A szuperorsó és más újdonságok | 240 |
| A választék legyen bőséges | 241 |
| Szamócafajták | 241 |
| Télialma-fajták | 242 |
| Nyári- és őszialma-fajták | 243 |
| Varasodásrezisztens almafajták | 243 |
| Körtefajták | 244 |
| Birsfajták | 244 |
| Cseresznyefajták | 245 |
| Meggyfajták | 245 |
| Szilvafajták | 246 |
| Fehér húsú őszibarackfajták | 247 |
| Befőzésre való őszibarackfajták | 248 |
| Sárga húsú őszibarackfajták | 248 |
| Nektarin (sima héjú) őszibarackfajták | 249 |
| Kajszifajták | 249 |
| Málna-, szedermálna- és szederfajták | 250 |
| Ribiszkefajták | 250 |
| Köszmétefajták | 251 |
| Héjas gyümölcsűek fajtái | 251 |
| Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok | 252 |
| A telepítésről | 257 |
| A kert előkészítése telepítésre | 257 |
| Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás | 257 |
| A talaj tápanyaggal való feltöltése | 258 |
| A talaj előkészítése | 259 |
| A gyümölcsfák helyének kitűzése | 260 |
| A gyümölcsfa ültetése | 260 |
| A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése | 262 |
| A szamóca telepítése | 263 |
| Támrendszerek | 264 |
| A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása | 266 |
| A természetes gömbkorona nevelés | 266 |
| Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése | 267 |
| A vázakorona nevelése | 270 |
| A palmetta sövény nevelése | 271 |
| A Haag-sövény nevelése | 273 |
| Az Y (ipszilon) sövény nevelése | 273 |
| A karcsú orsó nevelése | 274 |
| Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése | 276 |
| Tennivalók a gyümölcsösben | 278 |
| A metszés | 290 |
| A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye | 280 |
| Az ifjítás | 282 |
| Az átoltás | 283 |
| A szamóca gondozása | 284 |
| A talajművelés | 284 |
| A trágyázás | 285 |
| Néhány szó az öntözésről | 286 |
| És az egyszerűsített növényvédelemről | 286 |
| A borszőlő és a csemegeszőlő termesztése | |
| Zilai János: A szőlő helye a házikertben | 293 |
| A szőlőnövény és környezeti igénye | 295 |
| A szőlőtőke részei | 295 |
| Elsődlegesek a klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) | 298 |
| A talaj hatása | 299 |
| A szőlő élő környezetének szerepe | 300 |
| A szőlőfajták választéka bőséges | 301 |
| A fajták értékei | 301 |
| Fajták a házikertben | 305 |
| A telepítés tudnivalói | 311 |
| A talaj előkészítése | 311 |
| A tenyészterület meghatározása | 312 |
| Az ültetés módja | 312 |
| A támberendezés készítése | 315 |
| A fiatal szőlő gondozása | 317 |
| A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai | 317 |
| A tőkeforma megválasztása | 318 |
| Alakító metszés | 318 |
| Lugasok kialakítása | 320 |
| Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás | 325 |
| A zöldoltás | 325 |
| A fásoltás | 327 |
| A bujtás | 328 |
| A döntés | 329 |
| Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal | 329 |
| Idős kordonkarok megifjítása | 330 |
| A termő szőlő munkái tavasztól őszig | 331 |
| Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés | 331 |
| A zöldmunkák kiegészítik a metszést | 338 |
| Talajművelés - talajvédelem | 340 |
| A tápanyag-visszapótlás változatai | 342 |
| Növényvédelemről nagyon röviden | 344 |
| Vegyszerekkel a gyomok ellen | 347 |
| Nem kell feltétlenül öntözni | 348 |
| Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete | 350 |
| A szőlőgyümölcs téli eltartása | 352 |
| Saját termésből bort | |
| Eperjesi Imre: Szőlőtermés és borminőség | 357 |
| Szüreteljünk | 358 |
| A szüreti idő megválasztása | 358 |
| Borászati felkészülés a szüretre | 360 |
| A szüret | 361 |
| Így készül a fehérbor | 362 |
| A zúzás és a bogyózás | 362 |
| A cefre kezelése | 362 |
| A színmust elválasztása | 364 |
| A sajtolás | 364 |
| A must ülepítése | 364 |
| Mustfokolás | 367 |
| A must javítása | 368 |
| A must fajélesztős beoltása | 369 |
| Az erjedés irányítása | 371 |
| Az erjedési hőmérséklet szabályozása | 371 |
| A szén-dioxid és elvezetése | 372 |
| Utóerjesztés kotyogóval | 373 |
| Továbberjesztés | 374 |
| Újraerjesztés | 374 |
| Illatos fehérborok (bukéborok) készítése | 375 |
| Borkészítés túlérett szőlőből | 376 |
| Borkészítés penészes szőlőből | 377 |
| A vörös-, a siller- és a rozébor | 378 |
| Így készül a vörösbor | 378 |
| A sillerbor készítése | 380 |
| A rozébor készítése | 380 |
| A törkölybor vagy csiger készítése | 381 |
| Az újbor kezelése és javítása | 382 |
| Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bor érése | 382 |
| Amint a bor megtisztul, következik a fejtés | 384 |
| A kénezés kedvező a bor fejlődésére | 389 |
| A nehezen tisztuló borokat derítsük | 390 |
| Néha ajánlatos a szűrés | 393 |
| A bor javítása házasítással | 394 |
| A savtartalom szabályozása | 395 |
| A szín és az íz javítása | 397 |
| Édes borok készítése utólagos édesítéssel | 399 |
| A bor tárolása és érése | 401 |
| A fahordók állandó karbantartást kívánnak | 402 |
| Kis mennyiségű bor tárolása | 405 |
| Óvatosan a műanyag edényekkel! | 406 |
| A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük | 406 |
| A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák | 407 |
| Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések | 408 |
| Borok gyümölcsből | 409 |
| Meggybor készítése | 410 |
| Ribiszkebor készítése | 410 |
| Almabor készítése | 411 |
| A pálinkafőzés alapanyagairól | 413 |
| A gyümölcs cefrézése | 413 |
| Erjesztett szőlőtörköly készítése | 414 |
| A borseprő is felhasználható | 414 |
| A bor és az étkezés kultúrája | 415 |
| A biokertről | |
| Seléndy Szabolcs: Miért éppen biokert? | 418 |
| Sárközy Péter: Mértéktelen kemizálás | 419 |
| Seléndy Szabolcs: A biogazdálkodás alapelvei | 422 |
| Seléndy Szabolcs: Biokerti tapasztalatok és módszerek | 427 |
| Mezei Ottóné: Tápanyag-gazdálkodás a talajélet gazdagítására | 430 |
| A komposzt adalékanyagai | 431 |
| Biogazdálkodásban elfogadott védekező szerek, tápanyagok, előírások (válogatás: Seléndy Szabolcs) | 433 |
| Milyen típusú szerek és módszerek használhatók? | 433 |
| Engedélyezett kereskedelmi növényvédő szerek | 434 |
| Minősített és ajánlott bioszerek | 434 |
| Milyen típusú eljárások, anyagok használhatók? | 435 |
| A növényi levelek hasznosak, ám nem csodaszerek | 437 |
| A kert állatokkal teljesebb | |
| Bálint Katalin: Vállaljuk-e az állatokat? | 443 |
| Az állatházak elhelyezése | 443 |
| A baromfiakat tartsuk külön | 445 |
| Húscsirke, tojóhibrid, kettőshasznú fajták | 445 |
| Libának, kacsának nagy terület kell | 449 |
| A pulykától a japánfürjig | 450 |
| A galambpároknak saját költőhelyük legyen | 451 |
| A díszmadarak röpdéje látványos színfolt | 453 |
| Kinőtte a dobozt a húsvéti nyuszi | 455 |
| Kutya-macska-kertbarátság | 457 |
| Kutyának tilos | 457 |
| A macskával nincs sok gond | 458 |
| Nem kertbe való állatok | 460 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.