1.046.497

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szentlőrinc, a jövő iskolája

A szentlőrinci iskolakísérlet részleges utóvizsgálata

Szerző
Lektor

Kiadó: Kecskeméti Főiskola Tanárképző Főiskolai Kar
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-7294-67-9
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szentlőrinc nem csupán földrajzi helységnév, ismertté nem a térkép tette - mégpedig nemcsak országszerte, hanem a határokon túl is hanem egy szervolt iskolája, a szentlőrinci kísérleti műhely.... Tovább

Előszó

Szentlőrinc nem csupán földrajzi helységnév, ismertté nem a térkép tette - mégpedig nemcsak országszerte, hanem a határokon túl is hanem egy szervolt iskolája, a szentlőrinci kísérleti műhely. Pedagógusok ezrei látogatták 1969-től mintegy két és fél évtizeden át, irodalma könyvtárnyi. Gáspár László iskolája mára neveléstörténeti kuriózummá lett. Átlényegülése pontos dátumhoz köthető: 1997. június 27-én még tevékeny pedagógiai műhely, július 1-én pedig már szellemi konstrukcióként a neveléstörténet része. A két időpont közé egy dolgos hétvége fért el, ekkorra szervezte az országos konferenciát a pécsi JPTE Tanárképző Intézete „A szentlőrinci iskolakísérlet neveléstörténeti szerepe" címmel. Két év múlva „Gáspár László szellemi hagyatéka és a modernizációs folyamatok" címmel Szentlőrincen emlékezett a szakma az iskolakísérlet indításának harmincadik évfordulójára. Legutóbb 2003-ban a Magyar Pedagógiai Társaság tartott országos tanácskozást Békéscsabán „Gáspár László öröksége, aktualitása" címmel. (A konferenciák teljes anyaga megtalálható az Embernevelés 1997. 3. és 4., az 1999.4. és a 2000.1-2. ill. 3-4. összevont számában valamint a 2003. évi különszámában.)
Ezekkel az eseményekkel vette kezdetét a neveléstörténeti értékek számbavétele. Támogatás hiányában és intézményi háttér nélkül megvalósulatlan maradt a Gáspár László Tagozat keretében benyújtott két kutatási program:
- a program zárásakor még fellelhető dokumentumok mentése, jegyzékbe vétele, feldolgozása,
- egy teljes Gáspár-monográfia elkészítése. Sajnálatos, hogy az elvégzetlenül maradt munka minden további kutatás eredményességét megnehezítheti.
Aki ma kutatóként közeledik a valamikori pedagógiai műhelyhez, aligha kerülheti meg a teljes szentlőrinci irodalom tanulmányozását. Ezt a munkát két igényesen összeállított, teljességre törekvő bibliográfia segítheti: a Baranyai Művelődés 1989. 1. számában jelent meg az egyik, a másikat az Embernevelés adta közre az 1977. évi 2. számában. A háttérirodalom sűrűjében nagyobb összefoglaló munkák adnak útbaigazítást:
- Gáspár László: A szentlőrinci iskolakísérlet I. (Az iskolakísérlet elméleti alapjai, problématörténete.) Tankönyvkiadó, 1984.
- Kocsis József: A szentlőrinci iskolakísérlet II. (Az iskolakísérlet esemény- és intézménytörténete.) Tankönyvkiadó, 1984
- Kocsis József: Kinek kell Szentlőrinc? (Az iskolakísérlet 2. évtizedének esemény- és intézménytörténete.) Könyv kézirat, folytatásokban megjelent az Embernevelés 1994. évi négy számában. Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék 5
Előszó 7
Bevezetés 9
Problémafelvetés 12
A témaválasztás szakmai indokai 14
Munkahipotézisek 17
Kutatási módszerek 18
A kutatás indítása, előkészületek, tervkészítés. Előzetes kiegészítések 19
Pedagógiák összehasonlítása 20
Dewey reformpedagógiai szerepe 20
Dewey nevelésfilozófiája 22
Gáspár László nevelésfilozófiája 28
A pedagógiai stratégiák összehasonlítása 37
A szentlőrinci gyakorlat 41
„Projektek" a szentlőrinci iskolakísérletben 50
A maszk 50
A Kínai templom 51
A Könyvek 52
Kiállítások 57
Értékelés, osztályozás a szentlőrinci iskolában 60
Folyamatértékelés 62
Az utóvizsgálat iskolakísérleti előzményei 70
A továbbtanulás tapasztalatai 76
Majdnem utóvizsgálat 81
Az iskolakísérlet zárása 84
Az utóvizsgálat tapasztalatai, eredményei 88
Kérdőívek 88
Nyitott kérdőív 88
Megváltozott pedagógusszerepek 91
Iskolai végzettség 94
Zárt kérdőív 99
Az utóvizsgálat tanulságai 101
Epilóg 105
Irodalom 107
Mellékletek 110

Hegedűs Gábor

Hegedűs Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hegedűs Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem