1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

118 óra a barlang fogságában

A 2002. január 26-31. közötti mentés az esztramosi Rákóczi-barlangból/A mentőakció hiteles története

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Táltos Kiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-204-954-3
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy különös, izgalmas és szép könyvet tart a kezében az olvasó. Különös - hiszen egy kívülről alig ismert világba, a barlangi mentők életébe nyerünk betekintést. Izgalmas - mert egy olyan esemény... Tovább

Előszó

Egy különös, izgalmas és szép könyvet tart a kezében az olvasó. Különös - hiszen egy kívülről alig ismert világba, a barlangi mentők életébe nyerünk betekintést. Izgalmas - mert egy olyan esemény naplószerűen pontos leírását olvashatjuk el, amire napokon keresztül feszülten figyelt az egész ország, sőt sokan külföldön is. Szilágyi Zsolt kimentése az esztramosi Rákóczi-barlangból felejthetetlenül szép és tanulságos történet. Ugyanis az a csaknem egy hét, amíg mindenki azért drukkolt, hogy megtalálják, majd pedig kiszabadítsák a fiatal búvárt, bebizonyította, hogy ha valaki bajba jut, számíthat a közösség összefogására, segítségére. Kiválóan képzett, önfeláldozó emberek magától értetődő természetességgel dolgoztak éjt nappallá téve azért, hogy segítsenek. Jó tudni, hogy sok ilyen embertársunk van, köztük a nemzetközi hírű csapat, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.
Magam évekkel ezelőtt kerültem kapcsolatba velük, amikor egy barlanglátogatás során megismerkedtem Adamkó Péterrel. Azóta sok felejthetetlen túrán vettem részt a csapattal. Fontos dolgokat lehet megtanulni tőlük. Nagyon sokat tudnak a föld alatti járatok természetéről, a kőzetekről, sziklákról és barlangi tavakról - de legalább ennyit az emberi felelősségről, az önzetlenségről és a bizalom fontosságáról. A barlangban bízni kell azokban, akikkel együtt indultunk el. Bízni, hogy ismerik a szabályokat és betartják azokat. Bízni, hogy a többiek mind felelősséggel cselekszenek és soha senkit nem hagynak magára. Csupa olyan dolog ez, amit, ha sikerülne a föld feletti élet hétköznapjaiban is alkalmazni, világunk sokkal jobb és emberibb lenne. Reménykedem, hogy a barlangászok által képviselt értékeket a jövőben mind többen fogják sajátjukénak tartani.
Aki elolvassa ezt a könyvet, olyan emberekkel ismerkedhet meg a lapokon, akik hosszú évek (némelyikük évtizedek) óta úgy élnek, hogy bármelyik pillanatban készek mindenfajta nehézséget felvállalni annak érdekében, hogy bajba jutott embereken segítsenek. Ráadásul anyagi ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel idejüket, veszélyeztetik egészségüket, sokszor életüket is. Nekik a legfontosabb a sikeres mentés - és gondoljon csak bele az olvasó: csupán ez az egy csapat mintegy háromszáz életet mentett meg! S hogy milyen hatalmas erőfeszítésre, fizikai és szervezőmunkára van szükség egy-egy akció során, azt e könyvből ismerhetjük meg a legpontosabban. A következő oldalakon tárgyszerű, mérnökien pontos és lebilincselően izgalmas leírást olvashatunk egy világszerte elismerést kiváltott, sikeres mentőakcióról, amelynek nehézségeit a kívülállók csak a könyv elolvasása után érthetik meg a maga teljességében. Ezért is jó, hogy Adamkó Péter és Hegedűs Gyula megírták a mentés hiteles történetét - amit (ezúton is kifejezve köszönetem a mentés összes résztvevőjének áldozatos munkájáért) jó szívvel ajánlok minden olvasónak.
Kórodi Mária
környezetvédelmi és vízügyi miniszter Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás 9 oldal
A mentés sikerült 13 oldal
Bódvarákó - Esztramos 17 oldal
A Rákóczi-barlangok 23 oldal
A merülés 27 oldal
A baleset 35 oldal
A riasztás 45 oldal
Vasárnap - 2002. január 27. 53 oldal
Hétfő - 2002. január 28. 63 oldal
Kedd - 2002. január 29. 71 oldal
Szerda - 2002. január 30. 81 oldal
Csütörtök - 2002. január 31. 89 oldal
Epilógus 93 oldal
Az résztvevők névsora 95 oldal
Az akcióban résztvevő, illetve azt támogató szervezetek 107 oldal
Irodalom 110 oldal
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv