A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tökételek

Fajták/Termesztés/Receptek

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 92 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9759-36-7
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az utóbbi években újra virágkorát éli a tök. Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként, egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra.
Egyre több hobbikertész leli örömét ebben a növényben, amely hihetetlenül rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes. A legnagyobb, legsúlyosabb példányokat világversenyeken mutatják be tulajdonosaik; vásárokat, kiállításokat szentelnek a töknek.
A modern konyhaművészet új életre keltette ezt a régi kultúrnövényt is újra felfedezte a gasztronómia számára. A hajdani „szegény ember eledele" ma már (elsősorban városi környezetben) egészséges, nagy tápértékű élelmiszernek számít. Ez a könyv pontosan meghatározza és aláhúzza az egyes fajták jellemző tulajdonságait és az ebből fakadó különböző felhasználási lehetőségeket.
Számtalan receptet találunk a könyvben, amelyekkel érdekesebbé és változatosabbá tehetjük főztünket.

Tartalom

Előszó 7
A tök körül(belül) 8
A tök a nyelvhasználatban 8
A tökszimbolika 8
A legnagyobb tök 8
A tök a képzőművészetben 8
II. Rudolf mint Vertumnus.
A régi művészet példája_10
Csendélet tökkel.
A modern művészet példája _10
A tök az irodalomban _10
Tökmesék és táncszínház_10
Halloween -12
Töktörténelem --14
A tök eredete |H-14
Zűrzavar a tök körül _14
Tök-etimológia_15
A tök mint közép-európai étek_15
A magyar töktermesztési
lehetőségek _16
Tökkultusz-17
A tök a nagyvilágban _18
A magvetéstől a betakarításig-19
A vetemény telepítése
és gondozása -19
Előnevelés/magvetés _19
A palánták _19
Talaj követelmények-20
A tök területigénye-20
A gyomnövények elleni küzdelem 20
A tök vízigénye -20
Betegségek -21
Gondozás -21
Betakarítás és tárolás -21
Rothadás -23
A tök termesztése_23
Virágok és méhek -23
A tökvirág kézi megporzása _23
Magfogás _23
Egy kis kitérő a zöldségfajták
termesztéséhez-24
Zöldségfajták Európában _24
A hibridek -25
A génmódosított fajták-25
Botanika: a tök és atyafisága -26
A tökféle nem mind tök -26
Cucurbita _26
Nevek és fajok kavalkádja -26
Kerti tök (Cucurbita pepo) -28
Óriástök (Cucurbita maxima) _28
Pézsmatök (Cucurbita moschata) - 30
Fügelevelű tök (Cucurbita ficifolia) - 32
Ezüstmagvú tök (Cucurbita mixta)_32
Buffalo-tök (Cucurbita foetidissima) _ 32
A tökfamília további tagjai - 32
Néhány tökfajta _34
Cukkini (C. pepo) -34
Patisszon (C. pepo)-34
Spárgatök (C. pepo) _34
Halloweentök(takarmánytök) (C. pepo) --34
Laskatök (C. pepo) __ 34
Olajtök (C. pepo) -35
Jack be little (C. pepo) -35
Sweet dumpling (C. pepo) -35
Olívatök (C pepo) -35
Makktök (C. pepo) -35
Delicata (C. pepo) -36
Langer von Neapel
(C. moschata) -36
Vajtök (C. moschata) -36
Muskotálytök (C moschata) -36
Turbántök (C maxi ma) -36
Hokkaido/uchiki kuri
(C. maxi ma) -36
Bolgár sütőtök (C. maxi ma) -37
Török méztök (C. maxima) -37
Blue hubbard (C. maxima) -37
Fiat white Boer (C maxima) -37
Brodée galeuse (C. maxima)-37
Lopótökök _39
Termesztés -- 39
Fajták __39
Felhasználás-39
A lopótök mint hangszer-40
Olajtök és tökmagolaj-43
A stájer olajtök
(Cucurbita pepo
var. styriaca Creb.) -43
Jegyzetek a stájer olajtök
történetéhez _| 44
A tökmagolaj -- 44
Előállítása _44
Tárolása, felhasználása -45
A foltok _46
A „stájer tökmagolaj g. g. A."
megjelölés-- 46
A tök mint táplálék-48
Egészséges-e a tök?-48
A tökhús __48
A tökmag és a tökmagolaj-48
A töknövény --49
A tudomány mostohagyermeke-49
A tök a konyhában-50
A tök előretörése
a kulináris ranglétrán -50
A tök helye az étkezésben -53
A tök beszerzése -54
Tökreceptek -56
Előételek - Levesek - Főételek
és köretek - Desszertek, édességek
A tök mint dísztárgy_85
Faragott tökök-85
Halloween: a borzalmak csodálatos világa_85
A töklámpás készítésének
ausztriai hagyománya-85
Hogyan készül a töklámpás?_86
„Vésett" tökök_86
Hogyan készül a vésett tök?_86
Tökünnepek Magyarországon-88
Nagydobosi Tökfesztivál _88
Milyen a Nagydobosi
Tökfesztivál?__88
Nagydobosi tökös receptek_89
Őrségi Tökfesztivál_90
További irodalom _92
Köszönet_92
A receptek szerzői_92
A képek forrásjegyzéke _92

Heidi Strobl

Heidi Strobl műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Heidi Strobl könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv