A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A szent kereszt feltalálásának misztériuma

Védőborítós példány

Szerző
Fordító

Kiadó: Veritas Kiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomta: "Wiko" kő- és könyvnyomdai műintézet, Kassa. Védőborítós példány.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Krisztus után 312-ben Constantin, Constantius Chlorus és Helena fia legyőzte riválisát, Maxentiust, Róma mellett a híres milviusi-hídi győzelemben.
Ez a győzelem annak a Krisztus nevét viselő... Tovább

Előszó

Krisztus után 312-ben Constantin, Constantius Chlorus és Helena fia legyőzte riválisát, Maxentiust, Róma mellett a híres milviusi-hídi győzelemben.
Ez a győzelem annak a Krisztus nevét viselő jelvénynek volt köszönhető, melyet Constantin jelvényül választott, s ez volt kiindulópontja annak, hogy a római birodalom kereszténnyé lett. Constantin anyja, Helena, korcsmáros-leány volt, mikor megtetszett Constantius Chlorusnak, aki maga sem volt más akkor, mint egyszerű tiszt. Midőn császárrá lett, Helenát elűzte. Később, midőn fia Constantin legyőzte vetélytársát s Róma egyedüli urává lett, Helena is visszanyerte méltóságát. Mint atyjának, Constantius Chlorusnak, Constantinnak első felesége, Minervina is szolgálóleány volt, akit szintén elűzött, midőn császárrá lett. Minervina fia, Crispus, részese volt atyja első nagygyőzelmeinek. Constantin második felesége, Fausta, féltékeny volt Crispus sikereire, benne látta saját gyermekei jövőjének akadályát, s gyalázatos csellel, egy hamis kiáltvány ürügyével eltétette láb alól. Később, midőn Constantin rájött Helena útján a cselre, megbosszulva ártatlan fiát, Faustát is megöleti. Megborzadva ennyi borzalomtól, s magát részben felelősnek érezve értük, szívenütve szeretett unokájának Crispusnak halálától, Helena imádságba, elmélkedésbe s bűnbánatba merül. Jeruzsálemben végigjárja Krisztus keresztútját, megtalálja ott az igazi Keresztet, a pogány romok alatt.
Az egész tragédia valóban megtörtént eseményeket ad elénk, kivéve talán a szent Kereszt megtalálását, mely ugyan kezdettől fogva Helena személéyhez fűződik, s mint legenda szépíti meg a történelmi eseményeket. Henri Ghéon. Vissza

Fülszöveg

Henri Ghéon, a középkori misztériumjátékok világhírű megújítója, eredeti és erőteljes költői tehetség. Ebben a csodálatos szépségű írásában történelmünk egyik legmegrázóbb eseményét jeleníti meg. Heléna és Konstantin tragédiájában világtörténeti korszakok gyötrelme jajdul, de a szenvedésben a Szent Kereszt fénye, mint a megengesztelődés és béke záloga, ragyog a világra. E könyve nyomán ébredt fel Magyarországon is az érdeklődés a misztériumjátékok iránt, melyek a régi korok emberei számára olyan közel hozták az Eget, kézzelfoghatóvá tették a természetfeletti valóságokat. H. Ghéon könyvének olvasása lenyügöző és megrendítő élmény. A fordítás finom költői ritmusa, a szavak zenéjének az eredetivel vetélkedő átültetése dr. Sprenger Mária Mercedesnek - aki a szerzőt személyesen is ismeri és a mű nyílttéri előadását magának Ghéonnak rendezésében látta - ihletett átélését és avatott tollát dícséri.

Henri Ghéon

Henri Ghéon műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Henri Ghéon könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A szent kereszt feltalálásának misztériuma A szent kereszt feltalálásának misztériuma

A védőborító enyhén kopottas.

Állapot:
2.740 Ft
1.370 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
konyv