1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar történelem eseményei a Vay Ádám Múzeum metszetgyűjteményének tükrében

Tudományos konferencia, Vaja 1999

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Vay Ádám Múzeum
Kiadás helye: Vaja
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 115 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-5278-4
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kiadvány főcíme: A magyar történelem eseményei a Vay Ádám Múzeum metszetgyűjteménye tükrében. Lényegében a könyvben az elmúlt évben megtartott Másfél évezred eseményei Karl Vey... Tovább

Előszó

A kiadvány főcíme: A magyar történelem eseményei a Vay Ádám Múzeum metszetgyűjteménye tükrében. Lényegében a könyvben az elmúlt évben megtartott Másfél évezred eseményei Karl Vey metszetgyűjteményeiben tükrében c. tudományos konferencia anyagát adjuk közre. A történelmi tematikájú előadások két korszakhoz kapcsolódnak, s két fejezetben olvashatók. A kiadvány befejező részét tanulmányozva láthatjuk azt, hogy az ott bemutatott metszetek az elmúlt ezeréves történelmünk egy-egy eseményét elevenítik fel előttünk. Bemutatásukat köszönhetjük annak, hogy a Karl Vey által a Vay Ádám Múzeumnak adományozott metszetgyűjtemény igen gazdag és változatos tematikájában, sokszínű technikájában. Nagyon különbözőek koruk és témájuk szerint, amiről részletes elemzést írt dr. Basics Beatrix A vajai Vay Ádám Múzeum grafikai gyűjteménye c. tanulmányban, valamint szól e könyvben megjelent írásáról. Az ő értekezésében kerülnek elő azok a metszetek, amelyek témáiban ezer év néhány eseményét jelenítik meg.
Takács Péter lektori véleményében az alábbiakat írja: "Az emlékülésen elhangzott előadások, illetve azok néhányának tanulmánnyá fejlesztett változata nemcsak megérdemli színvonalában és mondanivalójában a nyomtatásban való megjelentetését, de egyenesen - szemléletünk, ténygazdaságunk, majdnem teljességre törekvő szempont-rendszerünk, új látásmódjuk miatt - szinte követelik is a nyilvánosságot, a publicitást."
Kicsit megkésve ugyan, de annál nagyobb örömmel adjuk közre legújabb könyvünket, mely folytatása annak a munkának, melyet 1997-ben kezdtünk el a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának munkatársaival. Közös munkánk eredményeként 1999-ben megjelentettük A vajai Vay Ádám Múzeum grafikai gyűjteménye I. (Eseményábrázolások) c. könyvet. A közelmúltban a sorozat újabb munkával bővült A vajai Vay Ádám Múzeum grafikai gyűjteménye II. (Térképek) c. könyvvel, melyet dr. Jankó Annamáriával, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Térképtárának vezetőjével állítottunk össze. - Én úgy érzem ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy a Vey úr által adományozott közel 600 darabos metszetgyűjtemény szakszerű feldolgozása megtörténhessen. Vissza

Tartalom

Molnár Sándor: Előszó3
Hermann Róbert: Az elődöntő döntetlen - a schwechati csata 1848. október 30-án5
Kedves Gyula: A komáromi csata 1849. július 2-án (az utolsó magyar siker a császári-királyi hadsereg főerői ellen)45
Ulrich Attila: Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pénzügyeiről65
Zachar József: Hadtörténeti gondolatok a karlócai béke 300. évfordulóján79
Kovács S. Tibor: Kuruc-kori fegyverek95
Basics Beatrix: 19. századi ábrázolások a Vay Ádám Múzeum metszetgyűjtéményén keresztül111
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv