A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Higiéne

Egyetemi tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 657 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több év telt el "A higiéne tankönyve" megírása óta. 1960-ban - négy évvel ezelőtt - amikor ez a kézirat elkészült, még olyan tankönyvre volt szükség, egy olyan "Higiéne" összeállítást kellett... Tovább

Előszó

Több év telt el "A higiéne tankönyve" megírása óta. 1960-ban - négy évvel ezelőtt - amikor ez a kézirat elkészült, még olyan tankönyvre volt szükség, egy olyan "Higiéne" összeállítást kellett elkészíteni, mely ezen a szakterületnek kb. 25 éves hiányait volt hivatva megszüntetni - mert a Darányi-féle tankönyv 1935-40-es megjelenése óta (kisebb részjegyzeteken kívül) - ilyen tárgyú oktatási anyag nem készült.
Pedig a fejlődés a tudománynak talán éppen ezen a területén volt az elmúlt évtizedekben a leggyorsabb és a legnagyobb. Nemcsak azért, mert a modern hygiéne spectruma lényegesen szélesebb, mint a háború előttié volt, - hanem mert - a hazánkban végbement forradalmi társadalmi fejlődés nyomán - lehetőségei is hatalmasan megnőttek. Ezekről a lényegesen szélesebb alapokról - (melyek tehát nemcsak mennyiségileg voltak nagyobbak, - hanem a régihez képest szemléltetésükben is újak voltak, ezért minőségi fejlődést is jelentettek), - kellett a hygiéne új, korszerű oktatási anyagának összeállítását megkezdeni, - mégpedig úgy, hogy az egyidejűleg legyen: eklektikus és synthetikus is.
A kézirat összeállításánál tehát, - nemcsak az orvostudomány területén végbement hatalmas fejlődést kellett szinte "naprakészen" követni, - hanem egy-egy fejlődési szakasz végén, - minél messzebb magunk elé pillantva, - synthesist is kellett tudni adni.
Nem kis feladat megoldására vállalkozott tehát 1960-ban a tankönyvet megró szerzői kollektíva, amikor a kézirat megírását elvállalta.
Fokozta még a nehézségeket, hogy a tankönyvnek ezek mellett egyidejűleg kellett biztosítani: a medikusoktatást és a szakvizsgára való felkészítést is - tehát ezen összeegyeztethető kettős célkitűzést kellett egy kéziraton belül kielégítenie. Vissza

Tartalom

Előszó9
Jeney Endre: Általános higiéne (környezethigiéne)
A higiéne tárgyköre, feladata és viszonya az orvostudomáynok többi részéhez15
A közegészségtan felosztása16
Természetes és mesterséges környezet17
A pavlovi szemlélet17
A külső környzetet szerepe a biológiában18
Bioszféra18
Légkör (atmoszféra)19
A légkör állandó alkotórészei19
A levegő vegyi összetétele, oxigén-, nitrogén- és nemesgáztartalma19
A levegő CO2 tartalma20
Vendéganyagok a légkörben21
A légkör nem állandó alkotórészei23
A légkör gáznemű szennyező anyagai23
A légkör cseppfolyós és szilárd alkotórészei - A légi plankton27
Porártalmak28
A levegő mikroorganizmusai29
A levegő dezinficiálása32
A szervezet porelháírtó és poremésztő képessége32
A jó és elegendő levegő35
A levegő fizikai állandóinak hatása az egészégre35
A légnyomás35
Hőártalmak. Hőpangás38
Hidegártalmak45
A levegő nedvessége47
A légmozgás50
Komfortérzés. Jólesőérzés53
Sugárzások57
A légköri elektromosság66
Talaj (geoszféra, litoszféra)69
A talaj fizikai szerkezete71
A talaj hőmérséklete72
A talajlevegő73
A talajvíz74
Élőlények a talajban75
Víz (hidroszféra)79
A víz körforgása a természetben79
Vadosus vizek79
Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükségelt81
A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonásgai81
A víz alkotórészei82
A víz oldott alkotórészei82
A víz lebegő alkotórészei. A plankton. A vízben előforduló baktériumok és egyéb élőlények87
A víz javítása89
A víz mechanikai tisztítása89
Ivóvízvizsgálat93
Milyen a kifogástalan ivóvíz?93
Jégellátás. Jégellenőrzés96
Az ásványvíz és a gyógyvíz ellenőrzése97
Időjárás. Éghajlat98
A trópusok közegészségügye99
A mérsékelt égöüv éghajlata100
A hideg égöv éghajlata100
Aklimatizáció102
Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek
Személyi higiéne107
Higiénés törekvéseink eddigi mérlege108
Tisztaság108
Az egyén személyi higiénéje109
A helyes életmód109
A kültakaró higiénéje111
A légzőszervek higiénéje113
A keringési szervek higiénéje114
Az emésztőszervek higiénéje. A száj és a fogak ápolása115
Az érzékszervek higiénéje118
A hőháztartás és a ruházat higiénéje119
A ruházat szennyeződése és tisztítása121
A szellemi élet higiénéje ("Mentálhigiéne")121
A pihenls, üdülés és üdültetés egészésgügye122
Belneológiai és balneohigiéne123
A mozgászervek higiénéje. Testgyakorlás124
A nemi élet higiénéje125
Az öregkor higiénéje126
Népbetegségek127
A szív és az érrendszer betegségei127
Rosszindulató daganatok127
A gümőkór128
Rheumás betegségek129
Alkoholizmus, Izgató- és kábítószerek130
A dohányzás132
Gyolva133
Bakács tibor: Településhigiéne
Az emer és környezete, mint biológiai egység137
A településhigiéne feladata145
A településhigiéne módszerei, célja, kapcsolata a társadalomtudományokkal146
A települések levegőszennyezttsége mint egészségkárosító tényező. A megelőzés módjai148
A városi klíma - mesterséges klíma149
A levegőt szennyező anyagok150
A levegőszennyezettség anyagcserehatása, valamint a felső légutakra és atüdőre kifejtett közvetlen hatása150
A közlekedés égéstermékei mint egészségkárosítók154
Közvetett egészségügyi károk156
Városszellőzés157
A levegőszennyeződés magyarországi adatai158
A jelenlegi levegőhigiénés helyzet jellemzői159
A budapesti levegő szennyezettsége161
Területi megoszlás161
A levegő időszakos változása165
Carcinogen anyagok167
A települések levegőjének egészségügyi védelme167
A higiénés normák kialakiítása167
Higiénés védekezés168
Műszai védekezés169
Rendészeti intézkedések és védekezés170
Irodalom171
A települések vízhigiénés problémáai172
A víz higiénés szerepe a szervezet anyagcsere-háztartásában172
A szervezet vízszükségelete fedezésének járványügyi problémái174
A települések vízbeszerzési és kitermelési problémái175
A vízellátás rendszerei177
Helyi vízellátás178
Központi vízellátás1823
Irodalom200
A települések szennyvizeinek eltávolítása és ártalmatalnítása mint vízhigiénés kérdés201
A szennyvizekről általában201
A szennyvizek osztályozása202
A szennyvizek természetes öntisztulása203
A szennyvizek hatása a befogadóra204
A szennyvizek tisztítása és ártalmatlanítása206
A szennyvizek ártalmatlanítása öntisztulás útján206
Házi szennyvizek ártalmatlanítása mesterséges tisztítással207
Ipari szennyvizek tisztítása219
A szennyvizek végleges elhelyezése220
A szennyvíztisztítás hatásfokának higiénés ellenőrzése223
A magyarországi csatornázottság és szennyvíz-ártalmatlanítás jelenlegi állapota224
Irodalom229
A talaj településhigiénés szerepe és jelentősége230
A talaj mineralizációs képességének jelentősée és annak településhigiénés vonatkozásai231
Az emberi ürülék végleges elhelyezése és hasznosítása237
Szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban238
Állati trágya kezelése, elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban241
A hulladékok (házi szemét és ipari hulladék) elhelyezés, valamint az ártalmatlanítás talajhigénés problémái243
A hulladékok osztályozása, gyűjtése, mennyisége, minősége244
Szemétgyűjtésre szolgáló berendezések246
A szemét végleges elhelyezése249
Izotóptemetők. Radioaktív hulladékok elhelyezése254
Szemétártalmatlanítás falun256
Szemét- és hulladékártalmatlanítás Magyarországon256
A temetkezés higiénéje258
Állati hullák kezelése és ártalmatlanítása260
Irodalom264
A lakás közegészségügyi jelentősége265
A lakás higiénés követelményei - A lakáshelyzet265
A lakásklíma mint biológiai tényező268
Lakástervezés269
Világítás272
Fűtés274
Szellőztetés277
A magyarországi lakáshelyzet277
A lakótelepek higiénéje284
Célépületek higiénéje289
A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje289
KÖJÁL297
Irodalom297
Csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem298
Fontosabb, környezetei behatások támadáspontja és következményei a gyemekkor különböző életfázisaiban299
A csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem célépületei305
Irodalom313
A legújabb urbanizációs ártalmak314
Az urbanizáció településhigiénés problémái314
A közlekedés megnövekedése okozta higiénés problémák315
Nagyvárosi stress-hatások319
A radioaktivitás okozta higiénés problémák320
Természetes háttérsugázás320
A bioszféra mesterséges radiokatív szennyeződése. A háttérsugárzás növekedése és annak higiénés veszélyei322
A sugárbetegség326
A jelenlegi háttérsugárzás higiénés értékelése326
Az urbanizáció járványügyi következményei327
Az urbanizációs ártalmak megelőzése327
Irodalom328
Települések tervezése330
A településtervezést előkészítő vizsgálat. Általános tervprogram.333
Városi települések. Városszerkezet336
Lakóterület336
Ipari területek341
Zöldövezetek341
Forgalmi területek342
Városkörnyék344
Magyar városok345
Falusi települések347
Regionális tervezés356
Irodalom360
Tarján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezéshigiéne
Táplálkozástudományi és élelmezéshigiénei alapismeretek362
Helyes táplálkozás366
A táplálék biolóigiai értéke372
A magyar élelmianyagok értékelése375
Táplálkozási betegségek377
Az egyoldalú táplálkozás káros hatása386
A magyar néptáplálkozás fejlődése390
Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előfoduló káros anyagok397
Természetes tartalomként előforduló káros anyagok397
Technológiai eredetű szennyezések az élelmiszerekben401
Az élmiszereinkben előforduló fémszennyeződések402
A növényvédőszer-maradék higiénés elbírálása406
Gázosítószerek maradványai409
Műanyagok410
Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi anyagok413
Élelmiszerfesékek (élelmiszer-színezékek)413
Ízesítő, aromásító anyagok415
Halmazállapot-javító anyagok415
A gazdagított élelmiszerek418
Elvi szempontok additív vegyi anyagok felhasználásának engedélyezésekor418
Élőlények által okozott élelmiszer-károsodások419
A rágcsálók károsító hatásai419
A rágcsálók járványtani jelentősége421
Az ízeltlábúak károsító hatásai423
Mikroorganizmusok által okozott károsodások425
A mikroorganizmusok felosztása427
Toxico-infectio430
Ételmérgezés I.431
Ételmérgezés II431
Botulizmus431
Bomlasztó mikroorgaizmusok432
Az élelmiszerek mikrobiológiai tisztasága434
Az élelmiszeripar higiénéje437
A technológia következtésben előálló, élelmezés-egészségüyi szempontóbl jelentős elváltozások438
Vízelvonás440
Füstölés441
Hőelvonás441
Hűtés442
Fagyasztás442
A tejipar higiénéje444
A húsipar higiénéje453
Baromfifeldolgozó ipar455
Halak456
Vadhúsok457
Tojás457
A sütő- és tésztaipar higiénéje459
Az édesipar higiénéje460
Az élelmiszerek raktározása és szállítása465
Az élelmiszerek raktározásának egészségügyi prbolémái465
Az élelmiszerek szállítása469
Szállítás közben keletkezett veszteségek471
Csoportos élelmezése473
A csoportos élelmezés különböző formái479
A csoportos élelemezés orvosi ellenőrzése487
Irodalom488
Tímár Miklós: Munkaegészségtan
Bevezetés495
Fizikai munka - kvalifikált munka497
A munkához való alkalmazkodás mechanizmusa497
A fizikai munka nagyságának meghatározása a kalóriafogyasztás alapján499
A munkaképesség elhatároló tényezői - a megenegedhető munkaintenzitás500
A szervezet támogása a fizikai munkához való alkalmazkodásban503
A munka élettani szempontok szerinti megszervezése504
Az energiaigényes fizikai munka csökkentése gépesítéssel és automatizálással504
A kalóriaszükséglet csökkentése élettani szempontóbl, megfelelő munkamódszerek és munkáseszközök alkalmazásával505
A munkahely, a munkaeszközök célszerű kialakítása506
A megterheléssel arányos pihenőidő biztosítása507
A hőmunka511
A magas hőmérséketen végzett muka élettana512
A hőmunkához való alkalmazkodás elhatároló tényezői514
A hőmunkához való alkalmazkodás517
A hőmunka hatására bekövetkező kóros elváltozások517
A hőmunkaártalom megelőzése519
A környezetből származó kedvezőtlen hőhatások csökkentése. Egyéni védelem519
A szervezet támogatása a hőmunkához való alkalmazkodásban - a hőmunkások rendszeres orvosi ellenőrzése520
Kémiai anyagok hatására létrejövő ártalmak - foglalkozási mérezések522
A vegyi anyagok mérgező hatását meghatározó tényezők522
A kémiai anyagok szervezetre gyakorolt hatásának a vizsgálata526
A kémiai anyagok megengedett koncentrációja528
A foglalkozási mérgezések megelőzésének általános elvei529
Fémek és fémszerű anyagok531
Gázok542
Oldószerek555
Műanyagok564
Növényvédő szerek574
Egyéb vegyi anyagok579
Porártalmak581
A por szervezetre kifejtett határát meghatározó tényezők581
A porok szervezetre kifejtett általános hatása586
A porok hatására létrejövő légúti és tüdőelváltozások586
Silicosis589
A silicosis kórtana590
Asbestosis592
Talcosis593
Aluminosis594
Növényi porok hatására kifejlődő leggyakrabban allergiás vagy gyulladásos jellegű megbetegedések594
A foglalkozási porártalmak megelőzése595
Zajártalmak597
A zajnak a szervezetre kifejtett hatását meghatározó tényezők598
A zaj szervezetre kifejtett hatása599
A megengedhető üzemi zajerősség602
Mechanikus rezgés (vibráció) hatására létrejövő ártalom605
A vibráció hatására a szervezetben létrejövő elváltozások609
A fokozott légköri nyomásban végzett munka hatására létrejövő ártalom612
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatása612
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatását befolyásoló tényezők614
Sugárzó energia hatására létrejövő ártalmak615
Az ionizáló sugárzás biológiai hatását befolyásoló tényezők616
Az ioniczáló sugárzás szervezetre kifejtett hatása618
Idült sugárártalom. A sugárkárosodás késői tünetei618
Az ionizáló sugárzás megengedhető maximális dózisa620
Ionizáló sugárzás veszélyével járó munkahelyek621
Védekezés az ionizáló sugárzás ellen621
Irodalom622
Név- és tárgymutató625
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Higiéne Higiéne Higiéne Higiéne

A borító kissé sérült, a lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
eredeti ár
1.890 Ft
akciós ár 370,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
80% kedvezmény, amennyiben 5 tételt választ a Vegye, vigye, szeresse! akció könyvei közül!
Állapotfotók
Higiéne Higiéne Higiéne Higiéne Higiéne

A borító kissé kopott. Több lapon aláhúzások, bejegyzések láthatóak.

Állapot:
1.890 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv