kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 255 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 18 cm x 12 cm |
| ISBN: | 963-230-421-7 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
| Előszó | 5 |
| Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek | 7 |
| A mikrobák és élelmezés-egészségügyi jelentőségük | 7 |
| A mikrobák életjelenségei | 11 |
| A hőmérsékleti tényezők | 11 |
| Az élelmiszerek víztartalmának jelentősége | 12 |
| A mikrobák oxigénigénye | 13 |
| Az élelmiszerek kémhatásának jelentősége | 13 |
| Az élelmiszerek sókoncentrációjának jelentősége | 14 |
| A környezeti tényezők felhasználása | 14 |
| Az alapvető táplálkozás-élettani ismeretek | 16 |
| A tápanyagszükséglet, a táplálékigény | 17 |
| Az energiát adó tápanyagok | 18 |
| A testépítő anyagok | 19 |
| A vitaminok | 21 |
| A környezeti higiénia | 25 |
| A környezet és az üzem kapcsolata | 25 |
| Az üzemek telepítése | 25 |
| Az üzemi higiénia | 29 |
| Az üzem területével szemben támasztott higiéniai feltételek | 29 |
| Az üzemek tervezésének és kivitelezésének higiéniai szempontjai | 35 |
| A vízellátás és a szennyvízkezelés | 43 |
| A világítás | 49 |
| A hűtés és a fagyasztás műszaki berendezéseinek higiéniája | 51 |
| A hőmérséklet és a páratartalom mérése és szabályozása | 58 |
| A légkondicionálás | 61 |
| A belső anyagmozgatás és az anyagtárolás | 65 |
| A közúti és a vasúti szállítóeszközök | 73 |
| Berendezések és felszerelési tárgyak | 77 |
| Csomagoló- és burkolóanyagok | 85 |
| Csomagolóanyagok | 83 |
| Burkolóanyagok | 86 |
| A termelési higiénia | 89 |
| A vágóállatok szállítása és vágóhídi tartása | 90 |
| Vágómarhák szállítása | 90 |
| Vágósertések szállítása | 91 |
| Állattartás a vágóhídi állatszállásokban | 93 |
| Vágóállatok és tojás szállítása az üzemi átvételre | 95 |
| Vágóállatok szállítása | 95 |
| Vágóállatok üzemi átvétele és tartása | 96 |
| A tojás begyűjtése | 97 |
| Vágóállatok kábítása és elvéreztetése | 99 |
| A tarkóütés | 106 |
| Az agyvelőszúrás | 107 |
| Az elektromos kábítás | 107 |
| A forrázás, a kopasztás és a bőrfejtés | 109 |
| A baromfibontás, -zsigerelés és -darabolás | 113 |
| A vágási termékek szennyeződése és fertőződése | 117 |
| A vágási termékek minőségét befolyásoló elváltozások | 130 |
| A tökéletlen elvérzés | 130 |
| A húsérés | 131 |
| A fülletés | 132 |
| A rothadás | 134 |
| A penészedés | 136 |
| Az avasodás | 138 |
| Az ivar- és vizeletszag | 139 |
| Egyéb idegen anyagok | 140 |
| A húsvizsgálat célja | 141 |
| A húsvizsgálat munkaterülete | 143 |
| Az élő vágóállatok vizsgálata | 143 |
| A vágócsarnoki húsvizsgálat | 143 |
| Az üzemi húsvizsgálat | 144 |
| A hűtőházi húsvizsgálat | 144 |
| A bolti és piaci (vásárcsarnoki) húsvizsgálat | 145 |
| A húsvizsgálat szerinti húsminősítés és húsbélyegzés | 146 |
| A fogyasztásra feltételesen alkalmas hús kezelése | 150 |
| A fogyasztásra alkalmas és a fertőzött vágási termékek | 153 |
| A vágási melléktermékek és hulladékok tárolása és szállítása | 156 |
| Az ömlesztett tojás és a tojáspor | 164 |
| A vágási termékek szállítása | 170 |
| A főzés és a sütés tartósító hatása | 173 |
| A sózás és a pácolás | 178 |
| A szárítás és a füstölés tartósító hatása | 181 |
| A dobozolt húskészítmények | 183 |
| A tartósítási eljárások | 185 |
| A termelési higiénia | 188 |
| Segéd- és adalék anyagok tárolása | 193 |
| Késztermékek tárolása és szállítása | 196 |
| Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 201 |
| A tisztítószerek | 203 |
| A fertőtlenítőszerek | 205 |
| Az üzemi épületek, helyiségek takarítása, fertőtlenítése | 208 |
| Eszközök, edényzet és göngyölegek mosása és fertőtlenítése | 213 |
| Gépek, berendezések tisztítása és fertőtlenítése | 216 |
| Rovarok és rágcsálók elleni védekezés | 218 |
| Személyi higiénia | 223 |
| Egészségügyi és szociális létesítmények | 224 |
| Munka- és védőruházat | 229 |
| Kézmosás és kézfertőtlenítés | 231 |
| Közegészségügyi veszélyek | 233 |
| A fertőző betegségek | 233 |
| A kórokozó mikrobákkal fertőzött dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége | 245 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések | 248 |
| Feltételes kórokozók | 252 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.