kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 292 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 12 cm |
| ISBN: | 963-230-073-4 |
| Bevezetés | 5 |
| Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek | 7 |
| A mikrobák életjelenségei | 10 |
| A mikrobák táplálékigénye | 10 |
| A hőmérséklet hatása a mikrobákra | 11 |
| Az élelmiszerek víztartalmának jelentősége | 13 |
| A mikrobák oxigénigénye | 14 |
| Az élelmiszerek kémhatásának jelentősége | 15 |
| A mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége | 16 |
| Táplálkozás-egészségügyi alapismeretek | 17 |
| Tápanyagszükséglet, táplálékigény | 20 |
| Energiát adó vagy kalorikus tápanyagok | 22 |
| A testépítő tápanyagok | 23 |
| A védő tápanyagok | 25 |
| A helyes táplálkozás | 27 |
| Környezeti higiénia | 36 |
| Az üzemek telepítése | 36 |
| Üzemi higiénia | 41 |
| Az üzem területével szemben támaszott higiéniai feltételek | 41 |
| Az üzemek tervezésének és kivitelezésének higiéniai szempontjai | 43 |
| A vízellátás és a szennyvízelvezetés | 57 |
| A világítás | 61 |
| A hűtés és fagyasztás műszaki berendezései higiéniai szempontból | 64 |
| A hőmérséklet és páratartalom mérése és szabályozása a hűtőházakban | 69 |
| A légkondicionálás | 74 |
| A belső anyag mozgatás és anyagtárolás eszközeinek higiéniája | 80 |
| A közúti és a vasúti szállítóeszközök | 85 |
| Berendezések és felszerelési tárgyak | 91 |
| Csomagoló- és burkolóanyagok | 98 |
| Termelési higiénia | 106 |
| A hűtőipari élelmiszer-tárolás | 106 |
| Állati eredetű nyersanyagok és késztermékek hűtőipari tárolása | 109 |
| Növényi eredetű nyersanyagok termeltetése, begyűjtése és szállítása | 116 |
| Növényi eredetű nyersanyagok üzemi tárolása | 118 |
| Az adalék anyagok | 121 |
| Ízesítőanyagok | 123 |
| Tartósítószerek | 126 |
| Állományjavító anyagok | 127 |
| Élelmiszer-színezékek, színre ható adalék anyagok | 130 |
| A tartósítás alapelvei és módszerei | 132 |
| A hűtés és a fagyasztás élelmiszer-tartósító hatása | 135 |
| A hűtőipar tartósító eljárásai | 139 |
| Hűtőipari termelési higiénia | 143 |
| Gyorsfagyasztott készítmények | 148 |
| Hűtőipari késztermékek szállítása | 150 |
| Tartósítás vízelvonással (szárítás, aszalás, füstölésj) | 151 |
| Tartósítás sózással és pácolással | 156 |
| Tartósítás savanyítással | 160 |
| Tartósítás vegyszerekkel | 162 |
| Gyümölcslevek tartósítása | 163 |
| A hővel való csírátlanítás | 168 |
| A konzervgyártás higiéniai ellenőrzése | 175 |
| Hőkezeléssel tartósított, növényi alapanyagú készítmények gyártási higiéniája | 179 |
| Paradicsomkészítmények | 180 |
| Dobozolt, tartósított főzelékfélék | 181 |
| Befőttfélék | 184 |
| Gyümölcsízek | 184 |
| Hőkezelésel tartósított dobozolt hús- és ételkonzervek gyártási higiéniája | 187 |
| Teljes és félkonzervek | 189 |
| Ételkonzervek | 191 |
| Diétás ételkonzervek | 192 |
| Baromfihús- és libamájkonzervek | 195 |
| Dobozolt halkészítmények | 196 |
| Ételízesítők (sűrítmények), mártások és leveskivonatok | 198 |
| A dobozolt konzervipari termékek romlásának okai | 199 |
| Konzervek raktározási higiéniája | 201 |
| Hulladékanyagok tárolása és szállítás | 203 |
| Az élelmiszeripari nyersanyagok enzimes folyamatai | 205 |
| Mikrobák a nyersanyagtárolóban | 208 |
| A termelést veszélyeztető mikrobák | 212 |
| A műjéggyártás | 220 |
| A fagylaltgyártás | 222 |
| Üzemi higiénia | 222 |
| Termelési higiénia | 223 |
| Tisztítás és fertőtlenítés | 226 |
| Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 227 |
| Takarítás, tisztogatás és fertőtlenítés a gyakorlatban | 229 |
| Fém-, üveg-, gumi- és műanyag felületek | 236 |
| Tömlők | 237 |
| Úszatóvályú | 237 |
| Mosógépek | 238 |
| Fejtőgép (borsófejtő) | 239 |
| Osztályozóberendezés (zöldborsó-osztályozó) | 239 |
| Szeletelő-, csumázó-, hámozó-, dörzsölőgépek | 239 |
| Csöves előmelegítő | 240 |
| Blansírozó (előfőző) | 240 |
| Zúzógép | 241 |
| Magleválasztó | 241 |
| Passzírozó | 241 |
| Szelektor | 241 |
| Homogenizátor | 242 |
| Húsdaráló | 242 |
| Gyűjtő-, keverőtartály, húzató | 242 |
| Töltőgép | 243 |
| Folyamatos léfelöntő | 243 |
| Felöntőlé-készítő állomás | 244 |
| Csöves sterilező | 244 |
| Exhaustor, folyamatos pasztöröző, autokláv, sterilezőkád | 244 |
| Autokláv hűtővizének fertőtlenítőse | 245 |
| Paradicsomsűrítő berendezés | 245 |
| Rovarok és rágcsálók elleni védekezés | 245 |
| Szennyvíztisztás és -fertőtlenítés | 249 |
| Mechanikai víztisztítás | 250 |
| Biológiai víztisztítás | 251 |
| Kémiai víztisztítás | 252 |
| A szennyvíztisztítás szempontjai | 253 |
| Személyi higiénia | 258 |
| Egészségügyi és szociális létesítmények | 258 |
| Kézmosás és kézfertőtlenítés | 261 |
| Kórokozó mikrobákat ürítő és hordozó dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége | 262 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések | 265 |
| Ételmérgezést okozó mikrobák | 266 |
| Élelmiszerek ártalmas vegyi szennyeződése | 270 |
| Munkahelyi egészségyi ártalmak elleni védekezés a hűtő- és a konzerviparban | 276 |
| Ellenőrzés | 281 |
| Élelmezés-egészségügyi és minőségi ellenőrzés | 281 |
| Az üzemi, a termelési és személyi higiénia ellenőrzése | 286 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.