1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Marionett - mindenkinek

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Népművelési Propaganda Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 118 oldal
Sorozatcím: Bábjátékos oktatás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A marionett báb az egyik legősibb bábtípus. Időszámításunk előtti időből mozgó kezű és lábú terrakotta pálcás bábuk maradtak fenn. A rómaiak is jól ismerték az ilyen típusú bábjátékot.
1. tábla 1.... Tovább

Előszó

A marionett báb az egyik legősibb bábtípus. Időszámításunk előtti időből mozgó kezű és lábú terrakotta pálcás bábuk maradtak fenn. A rómaiak is jól ismerték az ilyen típusú bábjátékot.
1. tábla 1. kép. Korinthusi terrakotta bábu, mozgó végtagokkal , i. e. 500 évvel.
2. kép. Parasztasszony, római báb. Ez a két kép un. pálcás marionettet ábrázol, amelyet a fejükbe erősített merev pálcákkal mozgattak. Lábuk és kezük esetlegesen mozog. Cérnát itt még nem látunk.
3. kép. Francia Polichinelle figura (1700-1800). Itt is jelen van a fejbe erősített merev pálca, de a kezet és a lábat zsinórral mozgatják. Ezzel a típussal már igen kifejezően lehet játszani.
4. kép. Kasperl, osztrák parasztmunka. Nincs a mozgatáshoz nagy segítséget nyújtó merev pálca. Mondhatjuk úgy is: mindene "szabályosan" mozgatható. Elkészíteni és mozgatását megtanulni már jóval nehezebb feladat.
5. kép. Hurvinek. Mai, világhírű cseh marionett bábu. Mindez csak ízelítő, mert nem célunk - nem is lehet - a marionett bábtörténet hazai vagy más országbeli bemutatása. így mindennemű felsorolástól is tartózkodunk. Ez a téma külön könyvet érdemelne!
Célunk, hogy kedvet ébresszünk ehhez a technikához, hogy számos előítéletet eloszlassunk, s valóban minden báboshoz szóljunk. Néhány, éppen e könyv megírása utáni kísérlet azt bizonyította, hogy mennyire meg tudják szeretni a játékosok a marionett figurákat, milyen kedvvel dolgoznak velük, mennyire megmozgatja a fantáziájukat. Ugyanakkor a látott produkciók a közönség körében is kedvező visszhangra találtak, sőt nagy sikert arattak. Mi ennek a magyarázata?
A marionett báb képes a lehetetlenre, szinte mindenre, amiről az ember csak álmodik vagy a mesékben olvas. Könnyedén győzi le a gravitációt, jár, repül a levegőben mint a táltos, felugrik az üveghegyre, megáll a levegőben. Kimeríthetetlenek az ötletek, s mindegyiket csodálatos könnyedséggel oldja meg. Díszlet igénye kicsi és egyszerű. Egyetlen babaszékkel is képes színházat csinálni. Pinocchio ő, a megelevenedett fabáb, aki az első mozdulat után megkezdi önálló életét. Elég, ha egyet mozdul, pl. megroggyan a térde, máris oda kell figyelni rá. De még felfüggesztve is élő tud maradni! Vissza

Tartalom

Előszó 5
Balogh Beatrix: A marionett báb felépítése és technikai változatai 7
Anatómia 7
A mozgató kereszt 12
A mozgatás alapjai 24
Gondolatok a marionett játék dramaturgiájáról 47
Marionett műsorok, összeállítások 57
Megjelent darabok átdolgozása marionettre 65
Gyakorlatok és etűdök 71
Színpad és díszlet 89
Hives László: Két játék 101
Strand 103
A sétabot 104
Gondolatok a két játékról 114

Hives László

Hives László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hives László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv