| Bevezetés | 9 |
| A kereskedő | 13 |
| A kereskedelem helyzete korábban | 13 |
| A jó kereskedő | 16 |
| A kereskedő haszna | 18 |
| Ki legyen kereskedő (ki vállaljon üzletvezetést)? | 19 |
| A vendéglátó üzlet | 23 |
| Az üzlet mint a tevékenység alapegysége | 23 |
| Értékesítési módok | 30 |
| Értékesítési rendszerek | 33 |
| Az új üzemeltetési formák | 38 |
| Magánvendéglátás és bérleti rendszerű üzemeltetés | 39 |
| Szerződéses üzemeltetés | 40 |
| Jövedelemérdekeltségű üzemeltetés | 41 |
| Az üzleti munka vállalati kapcsolatai | 44 |
| A gazdálkodási eredmény és összetevői | 46 |
| A vendég | 49 |
| Vendégkör | 49 |
| Vendégtípusok | 51 |
| A vendéggel való foglalkozás | 55 |
| Ki a jó vagy rossz vendég? | 58 |
| Keresletkutatás | 59 |
| A bevétel | 65 |
| Mekkora bevételre van szükségünk? | 65 |
| Hogyan (mivel) növelhető a bevétel? | 69 |
| Árpolitika | 70 |
| Milyen jogcímen lehetséges árváltoztatás? | 73 |
| Választék és változatosság | 82 |
| Étel- és italajánlat | 83 |
| Étlapszerkesztés | 83 |
| Étrend | 92 |
| Itallap | 95 |
| Az ét- és itallap (étrend) alaki követelményei | 100 |
| A bevétel és beszerzés kapcsolata | 102 |
| Az előzetes áruszükséglet felmérése, megrendelések készítése | 104 |
| Forgási sebesség | 105 |
| Göngyölegek | 106 |
| A bevétel szakmai sajátosságai | 107 |
| A költségek | 109 |
| A költségek csoportosítása | 110 |
| Bér- és anyagjellegű költségek | 112 |
| Költségátalány | 114 |
| Mekkora legyen a létszám? | 114 |
| A termelékenység és a foglalkoztatott létszám | 114 |
| Munkaidőrendszerek | 116 |
| Hagyományos munkaidőrendszerek | 117 |
| Rugalmas munkaidőrendszerek | 118 |
| A munkaidő bizonylatolása | 119 |
| Kisegítők foglalkoztatása | 121 |
| A dologzókkal szembeni szakmai követelmények | 122 |
| Munkabér | 124 |
| Az eszközök költségei | 131 |
| A költséggazdálkodás és a szakmai tevékenység kapcsolata | 140 |
| Gazdálkodási számítások | 144 |
| Fogalmi meghatározások | 145 |
| A gazdálkodás eredményességének vizsgálata | 148 |
| Fejlődési viszonyszámok | 149 |
| A jövedelmező gazdálkodás intenzitási viszonyszámai | 150 |
| A bevétel összetétele (szerkezete) | 156 |
| A bevétel nagysága és összetételének együttes hatása az árrésre | 164 |
| Árrésszámítás mérlegsorral | 166 |
| Indexes standerdizálás | 169 |
| Költséggazdálkodás | 171 |
| Költségszámítások | 174 |
| Az üzleti eredmény megállapítása | 181 |
| Az üzleti vagyon | 188 |
| Az üzleti vagyon eredete | 188 |
| Az üzleti vagyon és az eredményes gazdálkodás kapcsolata | 190 |
| Eszközhatékonyság | 198 |
| Az üzleti vagyon növelése | 201 |
| A beruházások gazdaságossági számításai | 206 |
| A bevétel felhasználása | 210 |
| A bevételek és a kiadások egyensúlya | 212 |
| A forgótőke kiegészítése | 214 |
| Munkaszervezés | 218 |
| A szervezés célja, alapelemei | 218 |
| Az árubeszerzés, a raktározás és az előkészítés szervezése | 222 |
| A termelés szervezése | 224 |
| Az értékesítési folyamat szervezése | 228 |
| A vendégkör kialakításának szervezési feladatai | 232 |
| Ügyvitel | 234 |
| Az üzleti ügyvitel csoportosítása | 236 |
| Bizonylat, nyilvántartás | 238 |
| Az ügyviteli adatok (nyilvántartások) közötti kapcsolat | 242 |
| Pénztárkönyv | 244 |
| Elszámoltatások | 248 |
| Etika a vendéglátásban | 253 |
| A szocialista erkölcs | 253 |
| A kereskedelmi etika | 257 |
| Mi nehezíti a vendéglátásban az erkölcsi szabályok betartását? | 259 |
| Amire legjobban ügyeljünk! | 262 |
| Függelék. Rendeletjegyzék | 267 |
| Felhasznált irodalom | 275 |