Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

977.804

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hogyan termesszünk csiperkegombát? (dedikált példány)

Korona Országos Gombaipari Egyesülés, Eger

Szerző

Kiadó: Quality Champignons Kft.
Kiadás helye: Kerecsend
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-00-6863-x
Megjegyzés: Az egyik szerző, Koronczy Imréné által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gyakorlati kézikönyvet szeretnénk a gombatermesztők kezébe adni, amit nemcsak egyszer olvas el, hanem állandó társa marad a termesztés során. Bármilyen, megoldásra váró kérdése lesz a termesztést... Tovább

Előszó

Gyakorlati kézikönyvet szeretnénk a gombatermesztők kezébe adni, amit nemcsak egyszer olvas el, hanem állandó társa marad a termesztés során. Bármilyen, megoldásra váró kérdése lesz a termesztést illetően, reméljük, hogy ebben a könyvben talál rá választ vagy tanácsot. Legalábbis mi ezt célozzuk meg. Földünkön 2000-ben összességében több mint 7 millió tonna gombát termesztettek (beleértve több gombafajt). Ki tudja, hol a határ, 20 millió, 30 millió tonnánál? A gomba élettani hatása kedvező az emberi szervezetre, és az állati eredetű élelmiszerekkel szemben az utóbbi években felmerült az óvatosság, ami a gombapiacon minden bizonnyal érzékelhető lesz. A mezőgazdasági melléktermékből „fehér aranyat" lehet varázsolni megfelelő tudással, gazdaságos termesztéssel, magas hozamokkal. Magyarországnak minden adottsága megvan ehhez, földrajzi helyzetünk várhatóan nemcsak a nyugat-európai, hanem a kelet-európai piacot is megnyerheti. Ahhoz azonban, hogy a piaci részesedésünk egyre nagyobb legyen, versenyképességünket növelnünk kell. Az utóbbi 10 évben a gombatermesztés nagyon sokat változott. Számos olyan adatot, eljárást találunk ebben a könyvben, amelyek esetleg ellentmondanak a nem is olyan sok évvel ezelőtt megjelent szakirodalomnak. Néhány évvel ezelőtt még nyereséges lehetett a 20-30%-kai alacsonyabb termésátlag is, amely ma már a csődöt jelentheti. A legnagyobb változás a környezeti igényekben, ill. azok kezelésében van. A komposztkészítésben a levegőtlen (anaerob) érlelés teljes kiküszöbölése, a környezetkímélő komposztálás. A hőkezelés és átszövetés környezeti körülményeinek ismeretében a számítógépes vezérlés bevezetése. Az átszövetett, azaz a III. fázisú komposzt készítése olcsóbbá teszi a termesztést és növeli a hozamot. Hollandiában, a „gomba-nagyhatalom" országában kizárólag a III. fázisú komposztot használják. Vissza

Tartalom

I. A termesztett csiperkegomba értéke táplálkozásunkban 7
II. A csiperketermesztés múltja és jelene 10
III. A termesztett csiperke botanikai és biológiai jellemzése 16
- Rendszertani helye a természetben 16
- Fejlődése és alaktana 16
- A termőtest részei 19
- Környezeti igényei 20
- A csiperkegomba fejlődési szakaszai 22
IV. A gomba szaporítóanyaga, a gombacsíra 25
- A gombacsíra készítése 25
- A csiperkegomba nemesítése 30
V. A csiperketermesztés táptalaja, a komposzt 35
- A komposzt alkotórészei 35
- A komposztálás elméleti alapjai 38
- A komposzt mikroflórájának környezeti igényei 40
- Komposztkészítés a gyakorlatban 40
- A III. fázis 60
VI. A takaróföld 64
- Milyen a jó takaróföld? 64
- A takaróföld beoltása a gomba micéliumával. CAC-ing ...67
VII. A termesztés 69
- A II. fázisú komposzt letermesztése 69
- Átszövetési idő 71
- Takarás 72
- Lappangási idő 74
- A termőre fordítás 75
- A termésidő 77
- A szedés 78
- A III. fázisú komposzt kezelése 82
- Az Agaricus bitorquis termesztése 86
- Értékesítés, az áru minősége 88
- A gomba minősége szedés után 89
VIII. A termesztőhelyiség 93
- A pince 93
- Gazdasági épületek 99
- A termesztőház 101
IX. A termesztett csiperke kórokozói és állati kártevői 110
- Komposztban, takaróanyagon fejlődő, versengő penészgombák 110
- A csiperkegomba termőtestén, micéliumán élősködő kórokozók 114
- Rendellenesen fejlődött termőtestek 124
- A csiperkegomba állati kártevői 124
- A növényvédelem általános szabályai a gombatermesztésben 132
- Tisztasági rendszabályok a komposztkészítés alatt 132
- Tisztasági rendszabályok a termesztőüzemben 134
- Vegyszeres védekezés 135
X. Tanácsok a kezdő gombatermesztő számára 138
Függelékek: 144
1. A csiperkegomba környezeti igényei a termesztés különböző szakaszaiban 144
2. A betegségek felismerése tüneteik alapján 145
3. Mit tegyek, ha I47
4. A minőségi átvétel követelményei 149
5. A korszerű csiperketermesztés képekben 151
Felhasznált irodalom 175
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem