1.035.019

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Farkasrét

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Nemzeti Kegyeleti Bizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 23 cm
ISBN: 963-206-707-X
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Számozatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1880-as években a kicsiny és elszórt budai temetők kezdtek betelni. 1885-től a vízivárosi katonatemetőben és a tabáni temetőben már nem temettek, a nagyon szép fekvésű új Németvölgyi temetőről... Tovább

Előszó

Az 1880-as években a kicsiny és elszórt budai temetők kezdtek betelni. 1885-től a vízivárosi katonatemetőben és a tabáni temetőben már nem temettek, a nagyon szép fekvésű új Németvölgyi temetőről pedig azonnal látni lehetett, hogy nem bővíthető. Buda 1849 májusi bevételekor elesett honvédek sírjait a tabáni temetőben egy csoportba gyűjtötték, Gerenday Antal által készített obeliszk tövébe, de hiába mondta ki a fővárosi közgyűlés, hogy a sírok fenntartását a helyszínen örök időkre biztosítja, néhány évtized múlva a íroknak költözniük kellett a Németvölgyi, majd az 1960-as években a Kerepesi úti temetőbe, az obeliszk pedig ma a Gesztenyés parkban található.
1894-ben határozták el, hogy a Frakasréti dűlőben nyitják meg a budai oldal új nagy sírkertjét. Azonnal elhangzottak zajos bírálatok: a terület üdülőövezetnek való, nem temetőnek. A temető azonban kezdett benépesedni, különösen aztán, hogy a Németvölgyi 1912-ben végleg betelt. 1913-ban a főbejárat közelébe nfelállították Horvay János szép Krisztusz-szobrát, a Jó pásztort. Úgy látszott, hogy a halottak itt csakugyan békében nyugodhatnka, de ez mégsem teljesült tökéletesen.
1944-1945-ben az ostrom idején elpusztult a szép szobor. Karácsony másnapján a temető felső végénél megjelentek az oroszok, és a temető február 7-ig hadszíntérré változott. A kriptákat és sírköveket fedezéknek használták, és számtalan síremlék, művészi érték semmisült meg.
Azóta visszaköltözött a béke a sírok közé, óriásira nőtt a temető. Dombjaival, fáival, szobraival megint szép lett, néha már inkább sétatér, mint sírkert.
A Jó pásztor szobor helyébe Mészáros Mihály feltámadást sugalló főnixmadara került. A sétáló több mint egy évszázad magyar történelmével, mindenekelőtt a magyar művelődés nagyjaival találkozik, ha elkezdi a feliratokat böngészni.
A Nemzeti Kegyeleti Bizottság a Fiumeti úti sírkert után most ezzel az albummal idézi meg az itt nyugvó nagy embereket. Nyugodjanak békében! Mi, élők pedig őrizzük emléküket, gondozzuk sírjukat. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Farkasrét Farkasrét Farkasrét Farkasrét Farkasrét
Állapot:
6.480 ,-Ft
52 pont kapható
Kosárba
konyv