1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Horgászok kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó-MOHOSZ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 405 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-453-0
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy-két évtizeddel ezelőtt még igen szegényes volt a magyar horgászirodalom. Csak ritkán, kis terjedelemben és kis példányszámban jelent meg egy-egy horgászattal foglalkozó szakkönyv. az utóbbi... Tovább

Előszó

Egy-két évtizeddel ezelőtt még igen szegényes volt a magyar horgászirodalom. Csak ritkán, kis terjedelemben és kis példányszámban jelent meg egy-egy horgászattal foglalkozó szakkönyv. az utóbbi néhány évben azonban gyökeresen megváltozott ez a helyzet.
Először a halak életével, a halgazdálkodással kapcsolatban jelentek meg olyan szakkönyvek (pl. Széky: A halak élete, Antalfi-Tölg: Halgazdasági ABC, Antalfi-Tölg: A növényevőhalak), amelyek már a horgászat szempontjából is igen értékeseknek bizonyultak. Vissza

Tartalom

Bevezetés (Antos Zoltán)
A horgászatról
A horgászat fogalma és célja (Dr. Holly István)13
A magyar horgászmozgalom története14
A horgászat jelenlegi világhelyzete17
A magyar horgászmozgalom szervezete és céljai18
A magyar horgászat szabályai (Dr. Kilényi Géza)20
A horgászat és az egészség (Dr. Mészáros István)25
A vizek és a halak élete
A víz szerepe életünkben (Pénzes Bethen)30
A vízi anyagforgalom31
A forrástól a tengerig, a tengerszemtől a mocsárig32
Folyóvizek (Pénzes Bethen - Dr. Hunyadi Attila)32
Állóvizek (Pénzes Bethen)34
A vizek elöregedése, a környezetátalakítás hatása a vizek életére (Páskándy János)35
A hal szervezete és élettevékenysége (Pénzes Bethen)37
A hal szervezete37
A hal élettevékenysége (Páskándy János)42
A vízi szervezetek időjárás-érzékenysége51
A vizek és a halak védelme53
A halak meghatározása és rendszerezése55
Horgászeszközök
A horog (Honthegyi Mátyás)58
A horog méretezése59
A horogtípusok kialakítása62
Kettős horgok65
Hármas horgok65
A zsinór66
A műanyag zsinórok csomózása (Antos Zoltán)69
A horgászbot73
A botok anyaga73
A botok osztályozása75
A botok tömegelosztása77
A botok típusai78
A botok szerelékei80
Az orsó83
Forgó- és állódobú (peremfutó) orsók83
A forgódobú orsók változatai85
Az állódobú orsók változatai87
Az úszó (Honthegyi Mátyás)94
Természetes anyagú úszók95
Természetes és mesterséges anyagok kombinációjából készülő úszók97
Mesterséges anyagú úszók97
Az úszók kiválasztása97
Súlyok99
Mesterséges csalik (Örley Dénes)103
Villantók103
Wobblerek107
Műlegyek és rovarutánzatok108
Egyéb műcsalik109
Egyéb horgászeszközök (Antos Zoltán)110
Merítőszák, vágóhorog110
Haltartó szák112
Csalitartó kanna114
Apróbb felszerelési tárgyak115
Dobozok117
Oldalzsák, hátizsák, botok118
A horgászat segédeszközei (Honthegyi Mátyás)120
Csónak120
Horgászállás123
Sátor125
A horgászeszközök karbantartása és javítása125
Horgászkészségek, horgászmódszerek128
Horgászkészségek (Antos Zoltán)128
A horgászkészségek arányos összeállítása129
Horgászmódszerek134
Fenekező horgászat134
Úszós horgászat142
Pergető horgászat (Örley Dénes)148
Műlegyes horgászat (Antos Zoltán)154
Átmeneti módszerek158
Etetés, etetőanyagok, természetes csalik161
Etetés (Örley Dénes)161
Növényi eredetű etetőanyagok és csalik162
A kukorica162
Egyéb növényi eredetű etetőanyagok és csalik164
Állati eredetű etetőanyagok és csalik169
A csalihal169
A giliszta172
A pióca176
A csontkukac176
Az árvaszúnyoglárva178
A tiszavirág179
A lótetű180
Egyéb állati eredetű etetőanyagok és csalik180
Adalék anyagok, távcsalik181
Az etetés technikája182
Szoktató etetés185
Helyben tartó etetés186
Csalogató, helyben tartó etetés186
Az etetőkosaras etetés187
Halaink és horgászatuk188
Általános szempontok (Antos Zoltán)188
Nagyobb testű békés halak198
A ponty198
A márna (Dr. Hunyadi Attila)213
A kecsege219
Az amur (Páskándy János)225
A busák227
Kisebb testű békés halak228
A compó228
A kárász229
Az ezüst kárász231
A paduc (Dr. Hunyady Attila)232
A jászkeszeg236
A dévérkeszeg (Antos Zoltán)239
A lapos keszeg (Páskándy János)248
A bagolykeszeg249
A szilvaorrú keszeg250
A karikakeszeg (Antos Zoltán)251
A bodorka (Páskándy János)252
A vörösszárnyú keszeg253
A küsz255
A garda257
A szivárványos ökle258
A fenékjáró küllő259
Ragadozó halak260
A sebes és a szivárványos pisztráng (Dr. Hunyady Attila)260
A fejes domolykó266
A csuka (Antos Zoltán)272
A balin288
A harcsa301
A süllő317
A kősüllő339
A sügér (Dr. Hunyady Attila)339
A fekete sügér342
A naphal (Páskándy János)346
A durbincs346
A menyhal (Dr. Hunyady Attila)347
A törpeharcsa350
Az angolna (Páskándy János)351
A kapástól a trófeáig357
A hal fárasztása357
A kifogott hal kezelése és szállítása359
Horgásztrófeák és kikészítésük (Szidnay László)360
A haltrófeák elkészítése361
A trófeapreparátumok készítése363
Horgászhelyek vizeinken366
Folyóvizek és mesterséges vízfolyások (Dr. Hunyady Attila)367
A víz áramlásának törvényszerűségei367
Folyamszabályozási művek és vízi műtárgyak368
Egyéb folyóvízi haltanyák378
Csatornák378
Állóvizek379
Tavak379
Holtágak, mellékágak, folyóágak és egyéb ártéri vizek382
Víztározók386
Bányatavak387
Halgazdálkodás388
Halgazdálkodás régen és ma (Páskándy János)389
Tógazdasági haltermelés389
Halegészségügyi ismeretek (Sziklai Ferenc)392
A horgászcélú halgazdálkodás (Páskándy János)395
A horgászvíz gondozása404
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv