| Előszó | 5 |
| A tápoldatos termesztés környezeti tényezőinek szerepe és kölcsönhatásai | 7 |
| A környezeti tényezők csoportosítása | 7 |
| A növényi tényezők szerepe a táplálkozásban | 9 |
| A talaj, illetve gyökérközeg szerepe és tulajdonságai | 14 |
| Szerkezet és kötöttség | 15 |
| Levegő és nedvességtartalom | 17 |
| Kémhatás, pufferképesség, mésztartalom | 20 |
| Tápanyag és sótartalom; a talaj EC szintje | 24 |
| Hőmérséklet a talajban | 26 |
| Humusztartalom | 27 |
| Termőképesség, termékenység, talajerő | 29 |
| A meteorológiai tényezők szerepe és kölcsönhatásai | 31 |
| Fény, sugárzás | 32 |
| Levegő hőmérséklet | 35 |
| Széndioxid és oxigén a levegőben | 38 |
| A levegő páratartalma | 40 |
| A víz szerepe | 42 |
| Egyéb légköri tulajdonságok | 43 |
| Domborzat, fekvés | 44 |
| A környezeti tényezők hatásainak törvényei | 44 |
| Szellőztetés | 53 |
| Öntözés | 54 |
| Árnyékolás, világítás | 62 |
| A tápoldatozás alapjai | 64 |
| A tápanyag-utánpótláshoz kapcsolódó vizsgálatok, azok értelmezése és mértékegységei | 64 |
| A légköri jellemzők mérése | 65 |
| Öntözővíz vizsgálata | 66 |
| Talajok vizsgálata | 67 |
| Növényvizsgálat, levélanalízis | 69 |
| Termőhelyi vizsgálat, szemle | 69 |
| Tápanyagvizsgálati eredmények és hatóanyag tartalom mértékegységei, értelmezésük | 70 |
| Az egyes tápelemek élettani szerepe és pótlásának főbb jellemzői | 75 |
| Tápanyagigény, a tápanyagok érvényesülése, tápanyagszükséglet | 92 |
| Tápanyagigény | 93 |
| A tápanyagok érvényesülése | 93 |
| Tápanyag-szükséglet, tápanyagmérleg | 95 |
| A tápanyagok, tápelemek kijuttatása (trágyázás), hiányának és túladagolásának következményei, tünetei a növényen | 97 |
| A tápelemek szélsőségeinek tünetei és hatásuk összefoglalása | 108 |
| A gyökérközeggel szembeni igény, talajigény | 116 |
| A tápanyag-ellátottság megítélése, a talaj tápanyagszintje | 121 |
| Az összes tápelem mennyiségek megítélése szántóföldi kultúrákban és ültetvényekben | 122 |
| Könnyen felvehető tápelemek mennyiségének megítélése hajtatásban | 127 |
| Talajelőkészítés tápoldatos termesztéshez | 131 |
| Szerkezetjavítás | 131 |
| Meszezés, mésztrágyázás | 132 |
| A kémhatás beállítása | 134 |
| Sószint, a talaj átmosása | 135 |
| Tápanyagszint beállítása (alaptrágyázás) | 138 |
| Az öntözővíz minősége | 143 |
| A tápoldatozás gyakorlata | 148 |
| A tápoldatozás jellemzői | 149 |
| Tápoldatkészítés lehetőségei | 150 |
| Közvetlen tápoldatkészítés | 152 |
| Törzsoldat készítés, a törzsoldatok adagolása | 152 |
| A tápoldat összetétele, tápoldatkorrekciók | 158 |
| A tápoldatok töménysége és vezetőképessége (EC) | 161 |
| A tápoldat kémhatása | 165 |
| Vízigény és tápoldatigény, tápoldatozás és párásítás | 167 |
| Lombtrágyázás | 169 |
| A tápoldatos termesztés korszerű anyagai | 170 |
| Tápoldatreceptek készítése, alap tápoldatok | 182 |
| Tápoldatozás a zöldségtermesztésben | 184 |
| Alaptrágyázás zöldséghajtásban | 284 |
| Tápoldatos palántanevelés | 187 |
| Alapadatok a szabadföldi zöldségtermesztésben | 188 |
| Tápoldatozás alapadatai zöldséghajtásban talajon | 190 |
| Talaj nélküli termesztés tápoldat alapadatai | 193 |
| Hidrokultúrás (talaj nélküli) tápoldatozás sajátosságai | 193 |
| Tápoldat korrekciók és eljárások talaj nélküli tápoldatozásnál | 198 |
| Tápoldatos termesztés | 200 |
| Étkezési paprika | 200 |
| Fűszerpaprika | 220 |
| Uborka | 226 |
| Paradicsom | 249 |
| Káposztafélék | 273 |
| Sárgadinnye | 287 |
| Görögdinnye | 296 |
| Fejes saláta | 302 |
| Hagymafélék | 309 |
| Gyökérzöldségek | 320 |
| Burgonya | 331 |
| Tojásgyümölcs | 339 |
| Csemege kukorica | 342 |
| Spárga | 344 |
| Tápoldatozás a dísznövénytermesztésben | 347 |
| Szegfű | 359 |
| Gerbera | 369 |
| Krizantém | 377 |
| Rózsa | 382 |
| Szőlő | 390 |
| Gyümölcstermesztés | 397 |
| Téli alma, körte | 419 |
| Őszibarack | 425 |
| Kajszibarack | 428 |
| Cseresznye, meggy, szilva | 429 |
| Bogyósgyümölcsök | 430 |