809.186

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Élelmiszervizsgálati Közlemények 1969-1970. január-december

Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézete és a Megyei és Városi Minőségvizsgáló Intézetek közlönye - XV. évfolyam 1-6., XVI. évfolyam 1-6. szám

Szerző

Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 688 oldal
Sorozatcím: Élelmiszervizsgálati Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két teljes évfolyam. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Angol, német, orosz és francia nyelvű összefoglalókat tartalmaz. További szerzők a tartalomjegyzékben.

Tartalom

XV. ÉVFOLYAM (1969) 1. SZÁM

Kottász József; Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1968. évi kötetéről 1
Jeney Endre - Kovács Eszter: Gyümölcsök és zöldségfélék C-vitamin tartalmának vizsgálata 3
W. Jurics Éva: Egyes gyorsfagyasztott és friss zöldségfélék C-vitamin tartalmának összehasonlító vizsgálata nyers- és főtt állapotukban 9
Gábor Miklósné: Növények egyes flavonoid vegyületeinek hatása a C-vitamin oxidatív átalakulására 17
Horváth Éva - Lakatos Mária: Modellkísérletek közétkeztetésben leggyakrabban előforduló edényféleségek fertőtlenítő mosogatásával kapcsolatban 22
Aczél Attila: Érett paradicsom pigmentjeinek rétegkromatográfiás vizsgálata 35
Könyv- és lapszemle 40
Figyelő 50

XV. ÉVFOLYAM (1969) 2. SZÁM

Vajda Ödön: Az élelmiszerek érzékszervi bírálatának elméleti és gyakorlati kérdései 65
Gál Ilona Emma: Kapszaicin antibakteriális hatására vonatkozó vizsgálatok 80
Szalay Lajos - Örsi Ferenc: Szilárd és kvázi szilárd (plasztikus-elasztikus) élelmiszerek reológiai vizsgálata 86
Nedelkovits János - Varga János: Folyékony és félfolyékony (viszkózus-plasztikus) élelmiszerek reológiai vizsgálata 93
Gasztonyi Kálmán: Hazai lisztek precukortartalmának felmérése 103
Nikodémusz István - Kertész Imre - Otoro Eduardo: Élelmiszerbakteriológiai vizsgáló módszerek a Kubai Népköztársaságban 109
Könyv és lapszemle 113
Figyelő 120

XV. ÉVFOLYAM (1969) 3. SZÁM

Szilágyi József - Fehér Tiborné - Zoltán Tamás: Élelmiszeripari termékek minőségi mutatójának számítása és alkalmazása 129
Vajda Ödön: Az élelmiszer minőségellenőrzés új feladatai és eredményei 134
Vajda Ödön: Az élelmiszerek érzékszervi bírálatának elméleti és gyakorlati kérdései II. 140
Biró Endre - Biacs Péter: Az infravörös spektroszkópia alkalmazása nagymolekulájú zsírsavak vizsgálatára 156
W. Jurics Éva: Néhány gyorsfagyasztott és friss gyümölcs C-vitamin tartalmának összehasonlító vizsgálata 165
Tóth Elek - Varga Miklós: Szilvafajták gyümölcsszeszipari vizsgálata és minősítése laboratóriumban 171
Ojtozy Kristófné: Hurkakészítmények minőségének vizsgálata és kritikai értékelése 180
Könyv-és lapszemle 133,139,155,179, 183
Figyelő 185

XV. ÉVFOLYAM (1969) 4. SZÁM

Telegdy Kováts László - Örsi Ferenc - Rásky Klára: Tejsav képződés kinetikájának vizsgálata glükóz és fruktóz bomlásánál lúgos közegben 193
Spanyár Pál - Blazovich Márta: Fűszerpaprika kapszaicintartalmának meghatározása rétegkromatográfiás úton 196
Gál Ilona - Vajda Ödön - Békés Imre: A kannabidiolsav néhány tulajdonságának vizsgálata élelmiszertartósítási szempontból 208
Jáky Miklós: Zsírsavmetilészterek képződésének reakciómechanizmus vizsgálata. (Gyors metilezési eljárások gázkromatográfiás célra) 217
Biró Géza: Az Escherichia coli meghatározásának problémái az élelmiszerbakteriológiában 229
Csonti Ferenc - Mindszenty László - Báron Ferenc - Petheő Gábor - Csiszár Béla: Klórozott szénhidrogén-maradékok vizsgálata élelmiszerekben. (I.-II. alap- és összetett élelmiszerek) 234
Aczél Attila: Kémiai folyamatok hatása a tárolt paradicsomsűrítmény színére II. Karotinoidok változása tárolás folyamán 246
Hegedűs Mihály: Élelmiszerfehérjék biológiai értékének meghatározása 252
Könyv és lapszemle 207, 228, 233,256

XV. ÉVFOLYAM (1969) 5. SZÁM

Lásztity Radomir - Monori Sándor - Kovács Árpád: Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata I. Bevezetés, purotionin előállítása magyar búzákból 257
Dworschák Ernő: Nyers és sült húsok fehérjéinek összehasonlító kémiai vizsgálata táplálkozástudományi szempontból 263
Békés Imre: Baktérium törzsek proteináz termelésének vizsgálata 273
Katona Ferenc - Garai Tibor - Dévay József: A potenciometriás és a coulombmetriás módszer alkalmazása a tej és más élelmiszer kloridtartalmának meghatározására 285
Ormay László: Száraztészta bakteriológiai vizsgálatok fontosabb tapasztalatai 293
Vámos Gyula: Száraztészták Staphylococeus fertőzöttsége 301
F. Nagy Erzsébet és Luzsányi Laura: Adatok a nagyüzemileg gyártott száraztészta Staphylococeus aureus fertőzöttségének problémájához 305
Könyv és lapszemle 310
Figyelő 315

XV. ÉVFOLYAM (1969) 6. SZÁM

Kottász József: Az Élelmiszervizsgálati Közlemények 15 éves évfordulója 321
Tarján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmiszerkémia 324
Szilágyi József: Az élelmiszerek világszabványosítását irányító Codex Alimentarius bizottság munkájáról 329
Telegdy Kováts László - B. Krászner Éva - Péterfalvi Márta - Gábor Tamás: Adatok a pangaminsav (B15-vitamin) természetes előfordulásához: I. Gabonamagvak pangaminsav tartalma 339
Lindner Károly: Trópuson termett zöldség- és gyümölcsfélék szabad aminosavai 349
Blazovich Márta - Spanyár Pál: Kapszaicin-meghatározási módszer kidolgozása oleorezin és más nagy hatóanyag-tartalmú készítmények minősítésére 358
Gál Hona Emma: A mikrobiológia szerepe élelmiszerek minőségvizsgálatában 365
Lóránt Béla: A differenciál-termoanalízis néhány élelmiszeranalitikai alkalmazása 377
Könyv- és lapszemle 338,379

XVI. ÉVFOLYAM (1970) 1. SZÁM

Schumann Róbert - Kacskovics Miklós: Adatok egyes élelmiszerek radiológiai vizsgálati eredményeihez 1
Aczél Attila: Konzervipari folyamatok rétegkromatográfiás követése I. Zöldborsó színváltozása a konzerválás folyamatában 9
Szeredy Ida: Hús és húskészítmények kötőszövettartalmának meghatározása hidroxiprolintartalmuk alapján 17
Csont Miklós - Kismarton Károly: Stroncium hordozó leválasztási hatásfokának meghatározása 23
Simkó Nándorné - Mattyasovszky Pál: Mustok és borok nitráttartalmának fotometriás meghatározása 27
Bátyai Jenő - Miklya János - Nové László: Húsipari termékek merkurimetriás kloridmeghatározásáról 31
Vámos Gyula: Üdítő italok bakteriológiai vizsgálata 37
Lóránt Béla - Nádori Pálné: Klorofilltartalom meghatározása kozmetikai készítményekben 41
Ojtozy Kristófné: Húskészítmények kötőszöveti fehérjetartalmának vizsgálata 43
Könyv és lapszemle 47
Figyelő 53

XVI. ÉVFOLYAM (1970) 2. SZÁM

Moldvai Rezső: Dr. Erdey László emlékezetére 65
Nedelkovits János - Pákhné-Csécsi-Nagy Mária: Oliadin enzimes hidrolízise és a hidrolízistermékek elválasztása 67
Gábor Miklósné - Vámos Károlyné: L-aszkorbinsav oxidációja néhány flavonoid vegyület jelenlétében 75
Dworschák Ernő - Hegedűs M.: Kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfia alkalmazása aminosavak spektrofotometriás és denzitometriás meghatározására 79
W. Jurics Éva: Különböző körülmények között tárolt néhány nyers zöldségféle C-vitamintartalmának alakulása nyersen és főzés után 87
Csanád Imréné - Kun Imréné: Kenyérfélék térfogatának vizsgálata. A térfogat alsó határértékének megállapítása 99
Ay Jánosné - Stúr Dénes: Degusztációs pontozórendszer kidolgozása cigaretta bírálathoz 105
Könyv- és lapszemle 86, 98,110
Figyelő 117

XVI. ÉVFOLYAM (1970) 3. SZÁM

Vajda Ödön - Gál Ilona: Besugárzott cukor vizsgálata mikrobiológiai szempontból 129
Rékasi Tibor: Búzaliszt kivonható köztes és tapadó fehérjéinek mennyiségi változásai az utánőrlési paraméterek függvényében 137
Aczél Attila: Konzervipari folyamatok rétegkromatográfiás követése II. Adatok a „Szegedi halászlé" koleszterintartalmáról 149
Farkas Józsefné: Akrilamid gélelektroforézis alkalmazása élelmiszerfehérjék vizsgálatánál 155
Könyv- és lapszemle 136, 148, 162
Személyi hírek 168

XVI. ÉVFOLYAM (1970) 4-5. SZÁM

Ketting Ferenc: dr. Hunkár Béla emlékezetére 169
Lindner Károly: dr. Jaschik Sándor emlékezetére 171
Szilágyi József - Miklovicz András - Takó Éva: A hatósági élelmiszerellenőrző hálózat fejlesztése és bővítése 173
Rékasi Tibor: Fajsúly szerint elválasztott; búzaliszt frakciók egyes fizikai és kémiai sajátságainak vizsgálata 181
Berndorferné Kraszner Éva: Szabad ill. kötött tokoferolok és tokotrienolok meghatározásának korszerű lehetőségei 193
Sedelkovits János - Wöller László: Sikérfehérjék C-terminális aminosavainak vizsgálata. I. A gliadin C-terminális aminosavainak vizsgálata hidrazinolízissel 203
Nedelkovits János - Wöller László: Sikérfehérjék C-terminális aminosavainak vizsgálata II. A gliadin C-terminális aminosavainak meghatározása tiohidantoinos eljárással 211
Aczél Attila: Konzervipari folyamatok rétegkromatográfiás követése III. Csonthéjastermésűek karotinoid-tartalmának változása a feldolgozás és tárolás során 217
Pataky Mária: Antibiotikumok élelmezésegészségügyi megítélése a tejvizsgálatban 225
Mahfooz Goma - Gyönös Károly - Bíró Géza: A fagyasztva tárolt hús felengedés utáni lévesztesége, főzés utáni tulajdonságai és a szöveti szerkezete közötti összefüggések 231
Mahfooz Goma - Gyönös Károly: Oldható fehérjében fellépő minőségi változások a fagyasztva tárolás következtében 243
Varjú Mihály: Akácmézek ásványi összetétele és ennek összefüggései a növénnyel és a talajjal 253
Könyv és lapszemle 210, 224, 252, 259

XVI. ÉVFOLYAM (1970) 6. SZÁM

Lindner Károly: Dr. Báthory Pál emlékezetére 269
Major József - Kocsis Györgyné: Szénhidrát alapú mesterséges gélképzők összehasonlító reológiai vizsgálata 271
Nedelkovits János - Wöller László: Sikérfehérjék C-terminális aminosavainak vizsgálata III. A gliadin C-terminális aminosavainak meghatározása karboxipeptidázos eljárással 281
André László: Borok sárgavérlúgsó igényének meghatározása potenciometrikus titrálás alapján 287
Pais István - Ménesi Ferencné - Tóth Árpád: A tárolt almából felszabaduló etilén gázkromatográfiás meghatározása 293
Borsi Miklósné: Az MSZ 12257-68 „Tejjel készült kakaóitalok" és az MSZ 9435-60 „Kakaópor" Szabványok minőségi követelményeinek összefüggése 299
Hazai lapszemle 302
Külföldi lapszemle 286, 298, 304
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem