1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Horváth Ilona illusztrált szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Pannon-Literatúra Kft.
Kiadás helye: Kisújszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 511 oldal
Sorozatcím: Szalay könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-251-683-7
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Horváth Ilona szakácskönyve a magyar gasztronómia alapművévé vált. Generációk tanultak belőle sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya. Az eredeti mű most egy különösen szép, gyönyörűen illusztrált könyv formájában öltött testet, melyből megismerhetjük és elkészíthetjük a tradicionális magyar konyha remekeit.

Tartalom

Bevezető 3
Ki vagyok - mire van szükségem? 4
Élelmiszereink kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma 9
A vitaminokról 14
Ízekről - fűszerekről 16
A korszerű konyha berendezése 22
Városi konyha 22
Vidéki konyha 24
A háztartás megszervezése 25
A főzés munkamenete 27
Előkészítő eljárások 28
Elkészítő eljárások 30
Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez 34
Az anyagok lazítása 34
Ízesítés 35
Sűrítés 35
Rántáskészítés 36
Habarás 37
Bundázás (panírozás) 38
Lerakás, rétegezés 38
Töltés 39
Sűrűre főzés vagy verés 40
Habverés 40
Kocsonyásítás zselatinnal 41
Befejező eljárások 42
Tálalás, terítés 42
Segítőtársaink a konyhában 44
Kuktafazék 44
Teflonedények 46
Alumíniumfólia (alufólia) és folpak 47
Római tál 48
Rostsütők 49
Mikrohullámú készülék 49
Ételleírások 52
Levesek 52
Zöldséglevesek 54
Húslevesek 61
Habart gyümölcslevesek 66
Rántott levesek 68
Tésztalevesek 69
Szárazhüvelyesekből készült levesek 71
Vegyes levesek 72
Levesbe való betétek 73
Előételek 78
Sós felfújtak (pudingok) 78
Tésztaelőételek 84
Főzelékfélék 91
Burgonya 91
Zöldfőzelékek 97
Főzelékek szárazhüvelyesekből 112
Zöldséges egytálételek 114
Gombás egytálételek 132
Húsok 135
A húsokról általában 135
A húsok előkészítése, párolása és sütése 137
Marhahúsok 138
Borjúhúsok 150
Sertéshúsok 155
A sertés házi feldolgozása 159
Bárány- és birkahúsok (juhfélék) 167
Juhhúsos kása 167
Belső részek: máj, vese, velő, tüdő, vér, aprólék 168
Szárnyasok 172
Csirkéből készült ételek 173
A gyöngycsirke és -tyúk elkészítése 178
A kacsa sütése 179
A hízott liba feldolgozása 179
A pulyka feldolgozása 185
Pecsenyék házi nyúlból 186
Vadak 188
Vadszárnyasok 192
Halak 194
Felvágottból készülő és hústalan feltétek főzelékekhez, mártásokhoz 199
Tojásételek 206
Melegszendvicsek 215
Köretek 219
Mártások 222
Meleg mártások 223
Hideg mártások 227
Saláták 231
Hidegkonyha 242
Szendvicsek 260
Melegtészták 264
Főtt tészták 264
Puliszkafőzés 272
Burgonyás tészták 273
Palacsinták 276
Vegyes tészták 281
Kelt tészták 284
Rétestészták 292
A rétestészta készítése 292
Rétestöltelékek 293
Édes felfújtak 296
Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek 301
Sodók 302
Öntetek 303
Leveles tészták 304
Hajtogatott, leves vajastészták 304
Gyorsan készíthető leveles vajastészta 309
Élesztővel készült, hajtogatott, leveles vajastészták 310
Hájas tészták 311
Különböző leveles tészták 313
Sütemények 314
Égetett vagy forrázott tészták 314
Kevert tészták 316
Omlós tészták vagy linzerek 321
Élesztős omlós tészták 322
Élesztő nélküli omlós tészták 325
Vegyes édes aprósütemények 333
Mézestészták 342
Sós aprósütemények 346
Torták 351
Babapiskótából készült torták, édességek 364
Tortakrémek - tortabevonatok 365
Vegyes édességek 373
Habok, krémek 373
A tejszínhab felverése és kezelése 379
Gyümölcsből készített édességek 384
Gyümölcssaláták 390
Fagylaltok - parfék 392
Egyszerű, házilag készíthető cukorkák 398
Italok 400
Turmixitalok 410
Tartósítás 412
Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez 420
Gyümölcsízek (lekvárok) 422
Darabos gyümölcsízek (dzsemek) 426
Gyümölcskocsonyák - zselék 430
Gyümölcsszörpök 431
A főzelékfélék tartósítása 433
Befőzéssel tartósított zöldségfélék 433
Sózással tartósított zöldségfélék 436
Szárított zöldségfélék 437
Savanyúságok 439
A korszerű konyha 442
Gyorsfagyasztott ételek 442
Gyorsfagyasztás házilag 442
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott gyümölcsökről? 445
Mit kell tudnunk a mélyfagyasztott zöldségekről, főzelékekről? 446
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott húsokról, halakról? 450
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott köreteket, tésztákat? 452
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott készételeket? 454
Mit kell tudni a fagylaltokról, parfékról? 456
Félkész ételek por és pehely alakban 456
Tudnivalók a konzervekről 460
Sütés-főzés a szabadban 462
Hogyan alakítsuk ki a kertben a főzés-sütés helyét? 462
Mit főzhetünk a szabadban? 463
Mit süssünk a szabadban? 465
Rostonsültek 465
Nyársonsültek 470
Rostonsültek, nyársonsültek tálalása 470
Alufóliában sültek 471
Krémek - tubusban, üvegben, dobozban 474
Alapanyagok 475
Ízesítők 476
Különféle tanácsok 480
Mit készíthetünk el 30 perc alatt? 480
Egyéb tanácsok 480
Elrontott ételek helyrehozása 483
Maradék ételek felhasználása 485
Mit kell tudni a beteg élelmezéséről? 485

Horváth Ilona

Horváth Ilona műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Horváth Ilona könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv