Közel 3.000 kötet Cukrászat témakörben , 20% kedvezménnyel!

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Élelmiszervizsgálati Közlemények 1972-1973. január-december

A Fővárosi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet és a Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézetének közlönye - XVIII. évfolyam 1-4., XIX. évfolyam 1-6. szám

Szerző

Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 691 oldal
Sorozatcím: Élelmiszervizsgálati Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két teljes évfolyam. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Orosz, német, angol és francia nyelvű összefoglalókat tartalmaz. További szerzők a tartalomjegyzékben.

Tartalom

XVIII. ÉVFOLYAM (1972) 1-2. SZÁM

Kottász József: Beszámoló az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" 1971. évi XVII. kötetéről 1
Vajda Ödön: Az élelmiszerek minősége a fővárosban 1971-ben 3
Kovács József - Ibrahim Aly Haroun: Élelmiszerek toxikus szennyeződéseinek vizsgálata IV. Higany szennyeződés meghatározása halakban 17
Hegedűs Mihály: Élelmiszerek B12-vitamin tartalmának meghatározása mikrobiológiai módszerrel I. 23
Vámosné Vigyázó Lilly - Pozsárné Hajnal Klára - Vajdicsné Ábrok Erzsébet - Hegedűsné Völgyesi Erzsébet: Módszer tejalvasztó enzimkészítmények proteolitikus aktivitásának meghatározására 31
Soós Katalin: Poliaromás szénhidrogének meghatározása ásványolajtermékekben és élelmiszerekben 45
Kovács József: Az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének 1971. évi vizsgálati adatai 57
Kottász József: Beszámoló a hatósági intézetek sörvizsgálatairól a Fővárosi és Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézetek 1971. évi vizsgálatai alapján 77
Kisfalvi József: A Budapesti Kereskedelmi Felügyelőség élelmiszerkereskedelmi és vendéglátóipari vizsgálatainak 1971. évi tapasztalatai 83
Hazai lapszemle 87
Külföldi lapszemle 43,56,76,88

XVIII. ÉVFOLYAM (1972) 3. SZÁM

Zetelaki Zoltánné - Vas Károly: A pektinbontó enzimek hatása és aktivitásuk meghatározása 93
Dworschák Ernő - Hegedűs Mihály: A fehérje táplálkozási értékének változása hőkezelt tejporokban 105
Gál Ilona - Békés Imre: Gyorsmódszer koffein tájékoztató meghatározására pörkölt kávéban 115
Kozma Tiborné: Illó karbonil-vegyületek meghatározása gyümölcsaromákban 121
Aczél Attila - Selmeci György - Noske Ottó - Marik Mária: Butilhidroxitoluol (BHT) kimutatása és meghatározása étkezési sertészsírban 129
Kevei Jánosné: Fehér direkttermő szőlőből készült borok identifikálása gáz- és rétegkromatográfiával 135
Rőmer Károly - Szőnyi Jánosné: Szintetikus szerves élelmiszerszínezékek vékonyrétegkromatográfiás vizsgálata 143
Siska Elemér: Hamuoldatok káliumtartalmának meghatározása amperometriás módszerrel 147
Hegedűs Jánosné: Vízből kitenyésztett Streptococcus faecalis törzsek gyors differenciálása festék-gátlásos módszerrel 153
Ojtozy Kristófné: Halkészítmények minőségének alakulása 1971. évben 159
Gál Ilona: Fűszerek és élvezeti szerek minőségével kapcsolatos vizsgálatok 1971. évben 161
Hazai lapszemle 163
Külföldi lapszemle 152

XVIII. ÉVFOLYAM (1972) 4. SZÁM

Dr. Kárpáti Zoltán emlékezetére 165
Gasztonyi Kálmán - Farkas Józsefné - Horváth Lorándné: A búza néhány vízoldható komponensének vizsgálata csírázás alatt 167
Törley Dezső - Nedelkovits János - Örsi Ferenc - Gy. Vadon Erika: Gyors fehérjemeghatározási módszer alkalmazása egyes élelmiszerek vizsgálatánál 179
Kevei Jánosné: Gyümölcspálinkák aromakivonatának gázkromatográfiás vizsgálata nagyobb hőmérsékleten 187
Hegedűs Mihály: Élelmiszerek B12-vitamintartalmának meghatározása mikrobiológiai módszerrel II. Élelmiszereink B12-vitamintartalmának vizsgálata 197
Kulcsár Ferenc - Selmeci György - Csernai László: Káliumtartalom meghatározása élelmiszerek hamujából Cserenkov sugárzással I. A káliummeghatározás méréstechnikai feltételei színtelen oldatban 201
Varjú Mihály: Égetett szeszek Fe-, Cu-, Ca-, Mg-, Na-tartalmának meghatározása atomabszorpciós módszerrel 207
Gál Ilona - Vajda Ödön: Tartósítóipari adalékanyagok mikrobiológiai szennyezettségének vizsgálata 213
Szakál Sándor: A húsok és húskészítmények higiéniájának alakulása a Budapesti Hús- és Tej vizsgáló Felügyelőség ls970-71. évi vizsgálatai és ellenőrzései alapján 219
Külföldi lapszemle 196, 206

XVIII. ÉVFOLYAM (1972) 5-6. SZÁM

Dr. Telegdy Kováts László professzor 70 éves 233
Dr. Kieselbach Gyula emlékezetére 235
Kottász József: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1972. évi XVIII. kötetéről 236
Lindner Károly: Gyümölcsalapanyagok cukortartalmának táplálkozási jelentősége 237
Koudela Sztaniszlgv - Cieleszky Vilmos: A gyomirtó és növekedésszabályozó szerek felhasználásával kapcsolatos élelmezés-egészségügyi problémák 243
Soheir El-Nockrashy - Gajzágó Ildikó - Vámosné Vigyázó Lilly: A bolthálózatból származó trappistarsajt minták kémiai vizsgálata 257
Dobray Endréné - Demel Ervinné: A körte légzésintenzitásának alakulása a relatív páratartalom függvényében 267
Krámer Mihályné: A repceolaj biológiai hátasának vizsgálata 275
Szakái Sándor - Lombai György: Géppel szeletelt sonkák mikrobás szennyezettségének alakulása különböző évszakokban 287
Exterde Sándor: Széndioxid-tartalom meghatározási módszerek összehasonlítása 293
Fehér Zsuzsanna: A „Gyulai kolbászkrém" - prezerv mikrobiológiai állapotának alakulása szavatossági időn belül 299
Nikodémusz István és munkatársai: Húskészítmények mikroflórájának vizsgálata Kubában 305
Kottász József: Az új szikvíz szabvány (MSZ 8808-72) 313
Rakovszky László: Szabálysértési eljárások tapasztalatai 318
Rajky Antalné - Vajdit Ödön: Korszerű laboratóriumi műszerek a Lipcsei Vásáron 321
Ravasz László: Minőségvédelmi oktatás az élelmiszer és vegyiárú nagykereskedelmi vállalatoknál 330
Hazai lapszemle 286, 304, 312

XIX. ÉVFOLYAM (1973) 1-2. SZÁM

Váncsa Jenő: Az Élelmiszervizsgálati Közlemények olvasóihoz 1
Szilágyi József: Az élelmiszerek 1972. évi minőségalakulása 3
Kovács József: Élelmiszer radioaktív-szennyezettségi vizsgálatok 1972-ben és ezek értékelése 11
Pintér Imre - Czuczi Péter: A ciklamátok biológiai hatása és egészségügyi megítélése 11
Örsi Ferenc: Fűszer oleorezinek acetontartalmának gázkromatográfiás meghatározása 35
Lengyel Júlia: Étkezési és gyógyászati célra használható zselatin ionizációs sugárzásra bekövetkező változásai 43
Szilli Márta: Az amilázok szerepe a sütőipari technológiában és az alfaamiláz aktivitás mérése 51
Soheir El-Nockrashy - Gajzágó Ildikó - Vámosné Vigyázó Lilly: Adatok a trappista-sajt kémiai összetételének változásához az érés folyamán I. A nedvességtartalom, az összes- és az oldható fehérjetartalom, valamint a szabad aminosavak vizsgálata 59
Bende Ede - Szabó András: A tej kálium és kalcium tartalmának közvetlen meghatározása lángfotométerrel 77
Vámos Károlyné - Gábor Miklósné: L-aszkorbinsav mennyiségi meghatározása berlinikék színreakció alapján, fotometriás kiértékeléssel 83
Téren József - Selmeci György - Aczél Attila: Adatok a tejsavas erjesztéssel tartósított zöldparadicsom mikrobiológiai tulajdonságaihoz 91
Személyi hírek: dr. Kiszel Józsefné, dr. Richter Margit emlékezetére 95
Hazai lapszemle 10, 34
Külföldi könyv- és lapszemle 82,90,94

XIX. ÉVFOLYAM (1973) 3. SZÁM

Czuczy Péter - Pintér Imre: Ciklamátok meghatározása egyes ciklamáttartalmú készítményekben 97
Simkovits Gabriella: A poli(vinil-klorid) (PVC)-féleségekkel szemben támasztott élelmezésegészségügyi követelmények- és gyors vizsgáló módszerek 103
Siska Elemér: Hamuoldatok káliumtartalmának meghatározása közvetett, voltametriás titrálással 115
Soheir El-Nockrashy - Vámosné Vigyázó Lilly: Adatok a trappistasajt kémiai összetételének változásához az érés folyamán. II. A zsír-, az összes és illó savtartalom, a pH és a cukorbomlás vizsgálata 123
Wagner Attila - Merényi Imre - Dobos Kovács Mária: A termelői nyerstej kazeintartalmának gyors meghatározása különös tekintettel a kóros tejekre 133
Árvái Sándor: Gabonaipari termékek minősége a hatósági élelmiszerellenőrző intézetek vizsgálatai alapján, 1972. évben 139
Kottász József: 20 éves az Országos Borminősítő Intézet 142
Szabolcs László - Rácz Endre: A hűtőipari termékek minőségének alakulása 1972-ben 143
Kottász József: A hatósági Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézetek 1972. évi sörvizsgálatainak tapasztalatai 147
Ródler I. - Engert I. - Szőllőssy Lászlóné: Tojáskrém tartalmú cukrászipari készítmények által okozott ételmérgezések megelőzése 153
Hazai lapszemle 102
Külföldi lapszemle 114,122
Könyvszemle 114

XIX. ÉVFOLYAM (1973) 4. SZÁM

Szilasné Kelemen Magda - Baráth Ágnes: Néhány klorogénsav meghatározási módszer kritikai tanulmányozása 161
Gál Ilona Emma: Antimikrobás hatóanyagok élelmiszereinkben és nem specifikus kimutatásuk, különös tekintettel a konzervipari termékekre 177
Lendvai Ildikó - Mihályiné Kengyel Vilma - Zukál Endre: Hőkezelt hús és húsfehérje-preparátumok kénhidrogén-tartalmának alakulása 185
Phiniotis Elias: A szőlőlé fenolanyagai, tulajdonságai és meghatározási módja 199
Máhr Magda: Takarmányanyagok hamutartalmának meghatározása vezetőképesség méréssel 207
Wagner Attila: A tej- és juhtej termékek pasztőrözött eredetének vizsgálata 213
Szabó András - Bende Ede: Módosított eljárás húskészítmények keményítőtartalmának meghatározására 223
Máramarosi Györgyi - Kiss György: „Házi"-tészta gyártásának vizsgálata az új MSz 11912- 72 szabvány tükrében 225
Beszámolok, szakmai-, személyi hírek:
Beszámoló a Fővárosi Tanács VB Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Főosztálya által rendezett minőségi ankétról (Salló Balázs) 229
„Húsz éves a Szeszipar" (Kottász József) 228
Király László emlékezetére (Antal István) 231
Személyi hírek 232
Könyvszemle 224

XIX. ÉVFOLYAM (1973) 5. SZÁM

Varga János: A gliadin gélkromatográfiás frakcionálásának néhány újabb eredménye 233
Berezvai Ferenc - Horváth István: A tej és tejtermékek minőségének alakulása a fővárosban a Budapesti Hús- és Tejvizsgáló Felügyelőség 1972. évi ellenőrző vizsgálatai alapján 241
Szabó András - Bende Ede - Hajós Péter: Új módszer sörök és üdítőitalok széndioxid tartalmának meghatározására' 249
Nikodemusz István - Eduardo Otero Rodriguez - Maria Caridad Bravo - Arguelles de Almaguer - Magalis Fernandez Ibarguren: Hidegtűrő mikrobák jelentősébe tengeri eredetű termékek romlásában 257
Szilágyi József - Szántóné Németh Éva: Dohánylevelek objektív átvétele szín szerint 261
Uzonyi Györgyné: Eljárás az előrecsomagolt tejtermékeké súlytűrésének megállapítására 273
Vámos Gyula és Nemes Ilona: Fekál coli kimutatása élelmiszerekből 281
Jogszabály ismertetések:
Bátai Tibor: A szeszről szóló új jogi szabályozásról 287
Gomola György: A tisztességtelen haszon megállapításának irányelvéiről 291
Beszámolok, szakmai hírek 294
Biró Géza: 20 éves a Húsipari Állatorvosi Ellenőrző Szolgálat 295
Hazai lapszemle 293
Külföldi lapszemle 240, 272/286, 292, 296

XIX. ÉVFOLYAM (1973) 6. SZÁM

Kottász József: Beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények 1973. évi XIX. kötetéről 297
Soós Katalin: Hazai gabonafélék karcinogén poliaromás szénhidrogén szennyezettségének vizsgálata 299
Tatár Albert: Élelmiszerszínezékek azonosításának egyes problémái különös tekintettel a hazai élelmiszeripar által felhasznált import élelmiszerekre 309
Szabolcs László - Rácz Endre: Növényvédőszer-maradékok vizsgálata gyorsfagyasztott élelmiszerekben 315
Dömsödi Ferenc - Hegyesi László: Élelmiszerek klorid-tartalmának merkurimetriás meghatározása potenciometriás végpontmérésseí 321
Kőhegyi Imre - Molnár Pál: Gramoxoneval kezelt termény paraquatmaradék vizsgálata 327
Bende Ede - Szabó András: Gyümölcsszörplé-arányának vizsgálata káliumtartalom méréssel 331
Selmeci György: A húsipari termékek minőségalakulása 1972-ben 337
Hídvégi Imréné - Kunos Erzsébet: A baromfiipari termékek 1972. évi minőségalakulásának értékelése 345
Gomola György: A jogalkalmazás jogpolitikai irányelvei 349
Beszámoló a Fővárosi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet jubiláris munkaértekezletéről (Lóránt Béla) 351
Szakmai hírek 336, 354
Az „Élelmiszervizsgálati Közlemények" szerkesztőségi irányvonalai 357
Hazai lapszemle 336
Külföldi lapszemle 308, 326, 344, 347, 348, 352, 353, 354, 355
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem