A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mit kezdjünk vele?

Kádár János (1912-1989)

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kádár János harminckét éven keresztül irányította Magyarországot. Az egész korszak névadójává vált. Meghatározta jellegét, megszabta arculatát, rányomta bélyegét az utána következő évtizedekre is.
A ma élő nemzedékek többsége a Kádár-rendszerben szocializálódott, végezte iskoláit, kapott meghatározd élményeket. Vannak, akik ma is vállalják örökségét, vannak, akik egy darabig ugyan még kitartottak mellette, mostanra azonban látványosan megtagadták. És persze sokan vannak azok is, akik mindig is Kádárral és rendszerével szemben határozták meg magukat. Itt vannak még köztünk azok közül is számosan, akiket Kádár nyomorított meg, tett árvává vagy özveggyé, azok, akiket hosszú időre börtönbe záratott, akiknek tönkretette az életét, akiket évtizedeken keresztül másodrendű állampolgárokként kezeltetett. Kádár tehát egyrészről a kegyetlen és kíméletlen gyilkos, másrészről a puha diktatúra kacsingatós népvezére, akinek országlása alatt a szocializmus ellenére is aránylag kibírhatóvá vált az... Tovább

Fülszöveg

Kádár János harminckét éven keresztül irányította Magyarországot. Az egész korszak névadójává vált. Meghatározta jellegét, megszabta arculatát, rányomta bélyegét az utána következő évtizedekre is.
A ma élő nemzedékek többsége a Kádár-rendszerben szocializálódott, végezte iskoláit, kapott meghatározd élményeket. Vannak, akik ma is vállalják örökségét, vannak, akik egy darabig ugyan még kitartottak mellette, mostanra azonban látványosan megtagadták. És persze sokan vannak azok is, akik mindig is Kádárral és rendszerével szemben határozták meg magukat. Itt vannak még köztünk azok közül is számosan, akiket Kádár nyomorított meg, tett árvává vagy özveggyé, azok, akiket hosszú időre börtönbe záratott, akiknek tönkretette az életét, akiket évtizedeken keresztül másodrendű állampolgárokként kezeltetett. Kádár tehát egyrészről a kegyetlen és kíméletlen gyilkos, másrészről a puha diktatúra kacsingatós népvezére, akinek országlása alatt a szocializmus ellenére is aránylag kibírhatóvá vált az élet. Vissza

Tartalom

Schmidt Mária: Mit kezdjünk vele? 7
M. Kiss Sándor: „Ez a kormány ne legyen bábkormány" 13
Horváth Miklós: Kádár János és a hatalom ára 21
Herczegh Géza: Történelmi párhuzamok a régmúltból és a közelmúltból 46
Szórádi Sándor: Kádár közelről 52
Rainer M.János: Kádár János, a reformer? 61
Valerij Muszatov: Egy kiemelkedő politikai személyiség: Kádár János 73
Roger Gough: Kádár János nyugati szemmel 83
Sárközi Mátyás: Temetni jöttem Kádárt, nem dicsérni 91
Kalmár Melinda: A történeti tudat sokszínűsége 100
Gerő András: A munkásosztály metamorfózisa 109
Lánczi András: Haladás és tiszta erkölcs 125
Kornis Mihály: A kádárizmus máig bennünk pusztító trauma 136
Körmendy Zsuzsanna: A ti Jánosotok 155
Béládi László: Velünk és bennünk 162
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv