1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amit a mák termeléséről tudni kell

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Regiocon Kft.
Kiadás helye: Kompolt
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 124 oldal
Sorozatcím: Regiocon »Gazda Füzetek«
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-7894-07-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mák (Papaver soirmiferum L.) egyik legősibb kultúrnövényünk. Régészeti leletek igazolják, hogy e növényt a Kárpát medencében élő emberek több ezer éve ismerik. Származása ma sem teljesen... Tovább

Előszó

A mák (Papaver soirmiferum L.) egyik legősibb kultúrnövényünk. Régészeti leletek igazolják, hogy e növényt a Kárpát medencében élő emberek több ezer éve ismerik. Származása ma sem teljesen tisztázott. Vavilov a Kínai géncetrumból eredezteti. Nyomait egyaránt fellelték a Földközi tenger medencéjében, Kis-Ázsiában, Egyiptomban és Mezopotámiában. Történelme tehát az emberiséggel majdnem egyidős. Népszerűségét sokrétű felhasználhatóságának köszönheti. Napjainkban jelentős élelmiszer és gyógynövényünk, de még e század elején is mint fontos szántóföldi olajnövényt termelték Európa szerte. Közép- és Távol-Keleten elsősorban ópiumtermelésre használják. A mák száraz tokjából Kabay János magyar gyógyszerész szabadalma nyomán vegyi úton kinyerhető alkaloidok közül a közismert morfinon kívül fontos gyógyszeripari alapanyaggá vált a kodein, tebain, papaverin, valamint az utóbbi években a narkotin és a narkotolin is. A mák magját a sütőiparban egészben is előszeretettel használják egyes péksütemények szórására, díszítésére, mégis sokkal kedveltebb a darált mák töltelékként való felhasználása a legkülönfélébb süteményekbe, tésztákba. A mák-őrlemény élelmiszer értékét sajátságos íze mellett nagy tápértéke, magas olaj- (40-56%) és fehérjetartalma (18-22%) adja. Jó étrendi hatását növeli a különböző mikroelemek kedvező összetétele, és elsősorban egyedülállóan magas vas- és magnézium-tartalma. A bio- és natur-konyhák kedvelt és fontos alapanyaga. A mák magjából két módon: meleg és hideg-eljárással nyernek olajat. A minőségileg jobb fajtájú olaj, melyet hideg préseléssel nyernek, világos sárga színű, kellemes illatú és ízű, étolajként és saláták készítésére egyaránt kiválóan alkalmas. Zsírsav-összetétele igen kedvező, ami fogyasztásának újra előtérbe kerülését indokolja. Mint gyorsan száradó és gyengén színezett olaj, jól felhasználható a jó minőségű művész-olajfestékek készítésére. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 5
2. A mák és termesztési igényei 11
2.1. A mák jellemzése, leírása 11
2.2. A növény fejlődési szakaszai, és azok termesztéstechnológiai jelentősége 16
2.3. A mák termesztési igényei 18
2.3.1. Éghajlati igénye 18
2.3.2. Talajigénye 20
3. A máktermesztés a kiskertben 23
3.1. A mák helye a kertben 23
3.2. Mely fajtákat termesszük a házikertben? 24
3.3. Talajelőkészítés,tápanyag ellátás 27
3.4. Vetés 29
3.5. Növényápolás 34
3.6. Betakarítás, tisztítás 41
3.7. A mák kettőstermesztése 42
3.8. Az őszi mák 45
3.9. Különleges hasznosítású mákok termesztése 47
4. Az üzemi termesztés technológiája 49
Dr. Köck Oszkár: 4.1. Fajtakérdés. 49
4.2. A gyakorlatban elterjedt tavaszi mák termesztési
technológiák 55
4.2.1. Terület megválasztása, magágykészítés 59
4.2.2. Vetés 61
4.2.3. Növényápolás 64
4.2.4. Vegyszeres gyomirtás 64
4.2.5. Növényvédelem 72
4.2.5.1. A mák fontosabb betegségei 74
4.2.5.2. Állati kártevők 82
4.2.5.3. Növényvédelmi technológia 93
4.3. Betakarítás 95
4.4. A termés feldolgozása, tisztítása, tárolása 97
4.5. Hozam, minőség 99
Dr. Pummer László: 5. A máktermesztés költség-, jövedelem viszonyai
101
5.1. A mák termesztésének költségei 102
5.2. Az étkezési mák ára, jövedelmezősége 106
6. Mellékletek 109
Dr. Pummer László: 6.1. A mák gépesített és kézi termesztés technológiájának
érték-elemezése az 1994. évi adatok alapján.
109
Horváth Tibor: 6.2. Az Alkaloida Máktermesztési Rendszer AMR". 120
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv